Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Upozorenje na opasnosti od izbijanja požara u sezoni grijanja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogasne postrojbe Općine žepče dobili smo obavijest  koju prenosimo u cijelosti:


Dolaskom hladnijeg vremena započela je sezona grijanja, koja sa sobom nosi i niz opasnosti za građane. Zbog nestručnog rukovanja s pećima na kruta goriva ili s električnim grijalicama, zimi nastaju požari u objektima, koji za posljedicu mogu imati i smrtne ishode.


Stoga je važno da građani u svojim porodičnim i privrednim objektima paze na sljedeće:


1. Redovno vršiti provjeru ispravnosti sistema za grijanje, a popravak istih povjeriti stručnim osobama. Kod popravaka je jako važno koristiti originalne dijelove. Sve vrste sistema za grijanje mogu predstavljati direktnu opasnost od požara ako su nestručno postavljeni ili ako nisu redovno održavani.


2. Obavezno održavajte dimovodne kanale. Neispravni i neočišćeni dimnjaci mogu lako izazvati požar. Požari dimnjaka oštećuju konstrukciju dimnjaka, a mogu se proširiti i na druge dijelove kuće i mogu imati tragične posljedice.


3. Redovno servisirajte peći na plin.


4. Budite oprezni pri paljenju peći na kruta goriva jer zbog nepažnje, odjeću osobe može zahvatiti plamen. Također, ni u kom slučaju nemojte pokušavati zapaliti drva u peći s benzinom ili sličnom zapaljivom tekućinom.


5. Odmaknite tepihe i drugi zapaljivi materijal od peći. Nemojte držati drvo za loženje u neposrednoj blizini peći, jer može doći do zapaljenja zbog prijenosa topline.


6. Neohlađeni pepeo iz peći može i nakon 24 sata biti izvorom paljenja tako da se nikada ne smije pospremati u kartonske kutije, plastične kante ili u smeće s drugim gorivim otpadima. Pepeo odložite samo u metalne kontejnere na otvorenom, na sigurnoj udaljenosti od objekta.


7. Ne prekrivajte električne grijalice odjećom ili krpama i obratite pažnju na njihovu adekvatnu udaljenost od zavjesa i drugih lako zapaljivih materijala.


8. Molimo na pojačan oprez kod grijanja objekata u kojima se nalaze životinje.


Ako uočite požar ili dim iz objekta, odmah nazovite vatrogasce na broj 123, kaže se u informaciji iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogasne postrojbe općine Žepče.