Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Upozorenje građanima: Zabranjeno loženje vatre, opasnost od požara

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

IZ Službe za civilnu zaštitu i vatrogasne postrojbe općine Žepče primili smo upozorenje koje se odnosi na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru. Upozorenje prenosimo u cjelosti.

Budući da  s toplijim danima dolazi vrijeme kada mještani naše Općine počinju s čišćenjem svojih poljoprivrednih površina od korova, ili slobodno vrijeme provode u prirodi često ložeći vatru, a imajući u vidu da je već evidentiran veliki broj požara na otvorenim prostorima, upozoravamo na slijedeće:

- Zabranjeno je paljenje vatre na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume i 15 metara od zgrada, te u trasama elektroenergetskih vodova tako da paljenje vatre, izgaranje gorivih tvari i širenje dima ugrožava šume, ratarske kulture, usjeve, nasade, vinograde, voćnjake, te odvijanje cestovnog prometa stvaranjem dimne zavjese.

- Tijekom godine, prije i nakon završene žetve, uništavanja suhe trave, korova, raslinja i biljnih otpadaka može se obaviti loženjem vatre i kontroliranim spaljivanjem uz nazočnost potrebnog broja osoba sa sredstvima i opremom za početno gašenje požara, isključivo danju i po mirnom vremenu bez vjetra, uz poduzimanje mjera za zaštitu od požara na otvorenom prostoru.

- U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na telefon broj 123 ili policiju na  broj 122.

Napominjemo,  da je odredbama Krivičnog zakona F BiH,  za izazivanje šumskog požara zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, predviđena novčana kazna ili kazna zatvora od 1 do 8 godina. S toga apeliramo na sve mještane naše općine, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaš mali nemar i nepažnja mogu prouzročiti štete nesagledivih razmjera, navodi se u upozorenju  koje potpisuje šef odjeljenja za ZOP i vatrogastvo općine Žepče mr. Zoran Martinović.