FOTO: Zvanično obilježen završetak radova na Domu kulture i popločanju Gradskog trga u Žepču

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

U svečanom ozračju obilježavanja Dana općine Žepče, danas je obilježen i završetak radova na uređenju zgrade Doma kulture. Prije nepune dvije godine krenulo se sa izmjenom vanjske stolarije, a danas već imamo uređenu zgradu i trg.

„Ono što je važno naglasiti je da su naši sugrađani dobili jedan lijep, multifunkcionalan trg, mjesto za okupljanje i lijepu fontanu. Na uređenje zgrade i trga utrošeno je 395 hiljada KM. Federalno ministarstvo prostornog uređenja finansiralo je 165 hiljada KM, 150 hiljada Federalno ministarstvo finansija, 60 hiljada Općina Žepče i 20 hiljada vlastita sredstva JU Dom kulture Žepče. U skoroj budućnosti u planu je završetak još popločanje nedovršenog prostora u vrijednosti od 58 hiljada KM“

S porukom i željom da se na gradskom trgu održavaju brojne kulturne manifestacije, susreti ljudi i lijepe stvari, općinski načelnik Mato Zovko uputio je čestitke za uređenju platoa i zgrade JU Dom kulture Žepče.

 

Ravnatelj JU Dom kulture Žepče, Miroslav ilić, u znak zahvale na financijskoj potpori pri realizaciji ovih projekata, uručio je zahvalnicu federalnom ministru prostornog uređenja, Josipu Martiću.

Foto: Na Dan općine Žepče upriličena izložba slika i Ribarska večer

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti iz Žepča i susjednih gradova Zavidovića i Maglaja okupio se  sinoć u Galeriji Ljerke Njerš u Žepču i nazočio otvorenju  izložbe slika  nastalih na 4. Likovnoj koloniji „Ismet Čahtarević“,  koja je održana u lovačkom domu u Ravnoj rijeci u Gornjoj Papratnici.


Organizatori  kolonije  bili su JU Dom kulture Žepče i Centra za društveni razvoj „CEDRA“ uz potporu Društva likovnih umjetnika“Mrlja“ Žepče  koji su ugostili  veliki broj slikara iz BiH, Odžaka, Tuzle, Travnika, Zavidovića i Žepča, a ove godine sudjelovanje su uzeli i gosti iz Čepina iz Hrvatske.


„Ove godine smo uz već tradicionalnu koloniju po prvi puta organizirali „Malu koloniju“ na kojoj je sudjelovalo petnaest talentiranih učenika osnovnoškolskog uzrasta koji su stekli svoja prva umjetnička iskustva, učeći od afirmiranih žepačkih umjetnika. Radovi nastali na ovoj koloniji također su večeras izloženi i veoma smo ponosni na njihov rad, koji ćemo poticati i u buduće“, istaknuo je u svom pozdravnom govoru ravnatelj Doma kulture Žepče, Miroslav Ilić.

Izložba je prodajnog karaktera, i prema želji organizatora, dio sredstava ostvaren prodajom slika bit će doniran  Centru za djecu i osobe s posebnim potrebama u Žepču.

Izložbu je otvorio načelnik Mato Zovko koji se zahvalio na  posjećenosti  te svima koji doprinose razvoju likovne kulture u našoj općini, a posebice na radu s mladima.
Potporu ovom kulturnom događaju u našem gradu, riječima pozdrava i zahvale na radu i ustrajnosti iskazao je pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko - dobojskog kantona, Marinko Tokić.

Nakon izložbe slika građani općine Žepče i gosti iz susjednih općina, u nastavku večeri mogli su uživati u ribljim specijalitetima i dobroj glazbi.


Organizatori JU Dom kulture i SRD Bosna Žepče pobrinuli su se da i ove godine Ribarska večer bude prepoznatljiva i dobro posjećena i da se u zabavnoj i veseloj atmosferi proslavi Dan općine Žepče.Ove godine svoj doprinos proslavi Dana općine Žepče dali su članovi Sekcije Žepče Lovačkog društva Orlovik Žepče koji su pokazali svu umješnost  u kuhanju odličnog gulaša, u koju su se mogli uvjeriti svi posjetitelji jer se tražio tanjur više.


Za dobro raspoloženje i dobru svirku bili su zaduženi članovi benda Treće  koljeno.

FOTO:Presijecanjem vrpce svečano otvorena koncertna dvorana Glazbene škole

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Glazbena škola „Katarina Kosača Kotromanić“ utemeljena je 1996.godine i od tada počinje sa radom u iznajmljenom prostoru u kući časnih sestara i u veoma skromnim uvjetima. Tada je škola imala samo tri odsjeka i to gitaru, violinu i klavir. Od instrumenata, škola je posjedovala dva stara i dotrajala klavira, dvije ništa bolje violine i jednu unajmljenu gitaru.

2007.godine položen je kamen temeljac za novu zgradu, 2011.godine dio nastave je prebačen u nove prostorije, a danas je svečano otvorena i koncertna dvorana u prelijepom izdanju.

Danas škola ima 10 odsjeka uz osnovnu i srednju glazbenu školu, 60-ak nastavnika i preko 350 učenika, te uz centralnu školu i 7 područnih odjela.

Od 2007.godine, kada je položen kamen temeljac, pa do danas, investirano je preko 850 hiljada KM. Samo u ovoj godini, za unutarnje uređenje koncertne dvorane investirano je oko 130 hiljada KM.

„Općina Žepče, na čelu sa načelnikom Matom Zovkom investirala je većinu novca. 2010.godine Ministarstvo za nauku, kulturu i sport doniralo je 10 hiljada KM za stolariju, kao i Vlada RH 100 hiljada kuna za izgradnju, a ove godine i 25 hiljada kuna za nabavku polukoncertnog klavira, 2015.godine Federalno ministarstvo prostornog uređenja, na čelu sa ministrom Josipom Martićem doniralo je sredstva za utopljavanje škole u iznosu oko 60 hiljada KM. Nedostaje nam još oko 50 hiljada KM za nabavku sjedišta i dovršetak radova za uređenje donjeg sprata škole, za što se nadamo da ćemo u narednom periodu uspjeti i realizirati“, kazao je direktor GŠ Pero Zekić.

„Svi smo sretni što je izgrađen jedan ovakav funkcionalan objekat, možda i jedini trenutno u Bosni i Hercegovini i zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos. Čuvajte ovu zgradu, neka bude, prije svega za glazbene koncerte, ali neka se koristi i za sve kulturne manifestacije koje budemo imali“. S porukom da i dalje razvijamo glazbu, da imamo učenike i da se ovim zdanjem svi dičimo, načelnik Zovko je zvanično i otvorio koncertnu dvoranu Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“.

Rukomet: Poraz Žepčaka na gostovanju kod Čelika

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U nedjelju 13. listopada 2019. godine, u dvorani Bilmišće u Zenici, žepački rukometaši su gostovali kod uvijek neugodnog RK Čelika. Utakmica je završena rezultatom 43:28 za domaćine.

Susret su otvorili gosti golom Ravnjaka za 0:1. Bila je to jedina prednost gostiju tokom cijele utakmice. Prvih trideset minuta ekipa trenera Seldina Rizvanovića imala je rezultatsku prednost najviše tri gola, kod 11:8 kada je pogodio Mehić u 18 minuti. Žepče je uspjelo izjednačiti dva puta 13:13 i 15:15 . U finišu prvog dijela Šijaković pogađa dva puta. Prvo poluvrijeme zaključio je Biogradlija za 18:16.

U nastavku puno bolja igra Čelika, dok gosti nisu uspjeli pratiti ritam domaćih rukometaša. Za četiri minuta igre bilo je 22:18. Tokom drugog dijela prednost se konstatno povećavala u korist domaćina. Devet minuta prije kraja pobjednik je bio praktički riješen. Razigrani Mehić postiže pogodak za nedostižnih 35:25. Do kraja tek nekoliko solo akcija Žepča nije ublažilo poraz i sigurnu pobjedu Čelika za konačnih 43:28.

Kod gostiju Simić je postigao 10 golova. Kod domaćina razigrani veteran Aldin Begagić upisao je 11 golova. Biogradlija je dodao ,9 a Šijaković  7 golova.

(zenica.info)

Kutak za knjigu: Preporuka ove jeseni knjige "Najljepše moje" i "Jesen"

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ljubitelji knjiga kažu: Nema veće sreće nego kad sobu istovremeno ispuni miris novih knjiga i jeseni!- slažemo se s njima u potpunosti i stoga Vam i ovaj put donosimo preporuku za naslove koje trebate pročitati ove jeseni. 

Pomno smo pretraživali i ovaj put zaključili kako u jesen treba ući lagano, ali ipak na velika vrata. Tako preporučamo knjigu "Jesen! 

 

„Jesen“  – Karl Ove Knausgaard

„Jesen“ je prvi dio četverodijelne veličanstvene izjave ljubavi prema životu i svijetu koji nas okružuju i koji se mogu doživjeti kroz osjetila, a sastoji se od  refleksija svakodnevnih pojava.

Tako knjiga počinje pismom nerođenoj kćeri (četvrtom djetetu u obitelji Knausgaard), a početkom svakog od tri jesenja  mjeseca on joj se ponovno obraća. Zanimljiv koncept knjige.

"Jesen" počinje pismom Karla Ovea Knausgårda svojoj nerođenoj kćeri, tankoćutnim pogledom na začetak jedinstvene i dragocjene povezanosti roditelja i djeteta. Glavninu knjige čine intimni zapisi o svakodnevnom životu sa ženom i djecom u ruralnoj Švedskoj tijekom jedne jeseni, nadahnuti tekstovi prožeti sjećanjima iz djetinjstva.

Ništa ne uzmiče autorovoj pozornosti, čak i ono naizgled posve nebitno. Sunce, pliskavice, jabuke, plastične vrećice: sadržaj svakodnevnoga života pogonsko je gorivo Knausgårdove umjetnosti. Kroz detaljno razlaganje stvari i pojava oko njega, Knausgård stvara osobnu enciklopediju iskustava i misli te pritom pokazuje koliko je naš svijet zapravo nespoznatljiv i divan.

Knjigu čine kratki eseji koji su ustvari scene piščevog  obiteljskog svakodnevnog života sa ženom Lindom i troje djece u Švedskoj tri jesenja mjeseca – rujna, listopada i studenog. Radi se o svojevrsnoj  enciklopediji iskustava kroz  mini eseje koji su na dvije do tri stranice.

Knausgaard uočava sve, jer sve je bitno i divno i kao da nas upozorava koliko smo  premalo svjesni sadašnjeg trenutka, koliko smo površni i nezahvalni za sve divno što nas okružuje.

„Najdraže moje“  Gabriel Tallent

Najdraže moje posebna je knjiga. Toliko posebna da možemo zasigurno reći kako je ovo bila jedna od onih knjiga koje duboko pogađaju ali zbog kojih je teško objasniti zašto.

Gabriel Tallent, kako mu i prezime upravo kaže, pravi je talent u pisanju- iako mu je Najdraže moje debitantski roman, njegovo pisanje je besprijekorno a priča koju je napisao je toliko uznemirujuća i neugodna da ćete cijelo vrijeme kroz čitanje imati grč u želucu.

Tallent ne ulazi samo u psihu lika o kojem piše, nego polako ulazi i u psihu čitatelja, ostavljajući nam šokantne stvari doslovno u svakom poglavlju, stvari toliko teške da svaki čitatelj, baš poput glavnog lika, počinje da vidi opasnost na svakoj stranici. Razlika je samo u tome, što smo šokirani situacijom koji lik uzima zdravo za gotovo.

Ne možemo preporučiti Najdraže moje bez nekog oklijevanja- njezin tamni sadržaj možda neće biti za sve, pogotovo one koji ne vole ovakvu temu romana.

Ipak, ovo je roman o nadi. Ovo je roman koji nas uči, da bez obzira na sve život ide dalje. I da uvijek moramo najbolje izvući iz njega, gurati naprijed, bez obzira na ono što stavlja na naš put.

 

JU Opća biblioteka Žepče: Upriličena promocija knjige nazivom „Brodska cesta bb“, autorice Medihe Šehidić

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Knjiga pod nazivom „Brodska cesta bb“, autorice Medihe Šehidić, promovirana je u Žepču u organizaciji JU „Opća biblioteka“ Žepče. U sali OV Žepče prisutni ljubitelji pisane riječi mogli su uživati u odlomcima iz knjige koje je čitala glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Sabina Kulenović, a za muzički dio večeri pobrinuo se Adem Zećak.

Kako je sama autorica istakla, iako je njena trenutna adresa u Austriji, imala je želju svoj uradak prezentovati našoj publici, te je u saradnji sa direktoricom JU „Opća biblioteka“ Sabinom Maličbegović, uspjela ispuniti i tu svoju želju.

Medihina priča je teška, ali je ona ne priča samo kao takvu. Ona je ponajmanje određena njenim izborom, ali tumačenje, razumijevanje i prihvatanje života i svega što joj je donio jedino je i isključivo njen. Radnja romana je višeslojna i stalno je na granici između života u ranom djetinjstvu, tinejdžerskom dobu, onom odrasle osobe.  Svaki period nosi svoje poruke i pouke, fomira ličnost i postavlja temelje za dalji život. A ti temelji se često ruše i grade iznova. Mediha Šehidić se vješto kreće iz jednog u drugi život unutar života, donosi nam najsitnije detalje dešavanja i svog proživljavanja i ne radi to nužno hronološki. Kao i svaka teška priča, i ova bi vrlo lako mogla preći u patetiku, no Mediha to nije uradila niti jednom.

Roman „Brodska cesta bb“ Medihe Šehidi je priča o više života unutar samo jednog života, autoričinog.

 

Počinje prodaja ulaznica za koncert Zdravka Čolića u Zenici

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Danas počinje prodaja ulaznica za dugoočekivani koncert Zdravka Čolića u Zenici! 

Nakon 7 godina i 2 velika uspješna koncerta u Zenici, najveća regionalna zvijezda Zdravko Čolić održat će svoj veliki solistički koncert 09.11.2019 . u Areni Zenica.

Koncerti Zdravka Čolića jedinstveni su po posebnim emocijama koje zajedno s Čolom stvara publika iz svih generacija. Legendarni Čola svojim velikim i neprolaznim hitovima ostavlja trajni pečat na višegeneracijsku publiku.

Rasprodanim koncertima od Australije do Amerike gdje se trenutno nalazi na turneji, svjedoči jednom vremenu kvalitetne glazbe koje danas sve manje ima na našim prostorima. Legendarni Čola priredit će kao i uvijek do sada veličanstvenu noć za pamćenje zeničkoj publici, s onim istim mladalačkim žarom i energijom koja ga pokreće kada je njegova publika u pitanju.

Čola će na turneji "Ovo malo sreće" uz pjesme sa svoga zadnjeg albuma koji će prvi put pjevati pred zeničkom publikom, pjevati i njegove nezaboravne najveće hitove.

Zdravko Čolić je prepoznatljiv izvođač po svojoj velikoj energiji i želji da se što duže druži uz svoju publiku, te tako njegovi koncerti traju mnogo duže od prosjeka -netko bi nekad rekao da on održi 2 koncerta u jednom. Kako i ne bi kad hitova ima za više dana, a ne sati.

Organizaciju kao i do sada potpisuje agencija Beral music koja je i do sada organizirala veliki broj koncerata u zeničkoj areni.

Prodaja ulaznica kreće 15. listopada od 10 sati ispred robne kuće Bosanka u Zenici.

Prvih 1000 ulaznica po cijeni su 10 KM Parter, ulaz na Tribine košta 15 KM -do rasprodaje, a nakon toga standardna cijena ulaznica je 15 KM Parter , 20 KM Tribina, VIP Tribina 30 KM I VIP BS 50 KM.

Sve info možete pronaći na Fb https://www.facebook.com/BeralMusic/

KUD Slovo o Žepču upriličilo 9. po redu Multietničku smotru folklora

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

KUD „Slovo o Žepču“ ove godine proslavlja 45 godina svog rada i djelovanja u Žepču. Kroz godine, brojne generacije su stasavale uz folklor i prenosile znanje na mlađe naraštaje. Svih proteklih godina, cilj društva je očuvanje kulturnog naslijeđa svih naroda na našim prostorima, s fokusom na folklorne igre Bošnjaka.

Sada već tradicionalno, KUD „Slovo o Žepču“ je upriličilo 9. po redu Multietničku smotru folklora, a u sklopu obilježavanja Dana općine Žepče.

Obilježavajući četiri i pol decenije rada, ove godine KUD je svojim sugrađanima želio pokloniti nešto što dosad nisu imali priliku vidjeti u našem gradu, te su stoga, specijalni gosti večeri bili članovi folklornog ansambla iz Orhangazija, Bursa, Republika Turska.

Prije same smotre, u subotu, 12.10.2019.godine, općinski načelnik Mato Zovko ugostio je u svom uredu predsjednike svih kulturno-umjetničkih društava koji su gostovali u našem gradu, kao i predstavnike iz Turske, predsjednika ansambla Ümit Özkana i predsjedavajućeg gradskog vijeća Orhangazija şinasi Kaya.

Goste iz Turske, u svom uredu, ugostio je i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić.

Kino dvorana Doma kulture Žepče bila je mala da primi sve ljubitelje ove vrste umjetnosti, dok su se na pozornici smjenjivali plesovi, igre, tradicija i običaji naroda u Bosni i Hercegovini i R.Turskoj. Predsjednica KUD „Slovo o Žepču“, Zemira Mujičić, nije mogla skriti suze radosnice, te se zahvalila svima koji su kroz sve godine pomagali rad KUD-a i dostojanstveno pronosili ime grada Žepča. Smotru je otvorio načelnik Zovko, zahvalivši se svima onima koji se trude da očuvaju kulturne vrijednosti općine Žepče i naših prostora.

Nakon smotre upriličeno je zabavna večer za sve sudionike, uz proslavu rođendana KUD-a „Slovo o Žepču“.

Na smotri su se ove godine predstavili: Orhangazi Kent Konseyi Halk Oyunlari - Bursa, R Turska, KUD „Kolovit“ Gradiška, HKUD „Naši korijeni“ Bistrica,  KUD „Gradina - Gradišće“ Zenica, HKUD „Ognjišta“ Lug-Brankovići i domaćini KUD „Slovo o Žepču“.

Voditeljski dio posla ove večeri odradili su Dijana i Semin Smajlović.

Potkategorije