Žepče: Posjet predsjednika Čovića Općinskom odboru HDZ-a BiH

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas u Žepču Općinski odbor HDZ-a BiH.

Predstavljajući rad i aktivnosti odbora, predsjednik OO HDZ-a BiH Žepče i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, na početku susreta zahvalio se predsjedniku Čoviću na radnoj posjeti Žepču.

Na sastanku je razgovarano o svim projektima, te je naglašeno kako su infrastrukturni projekti ključ uspješnog gospodarskog razvoja, koje ova općina intezivno razvija.

Općina Žepče potiče investicije ali podržava i samozapošljavanje naglasio je načelnik općine Žepče Mato Zovko u svome izlaganju, te je istaknuo kako se kontinuirano radi na socijalnim i društveno korisnim projektima.

Tijekom sastanka istaknuti su izazovi u nadolazećoj godini, imajući u vidu činjenicu kako je ispred nas izborna godina. Također, predstavljen je program rada Općinskog odbora HDZ-a BiH Žepče s posebnim naglaskom i projekcijama za lokalne izbore.

Predsjednik Čović nazočne je upoznao sa trenutnom političkom situacijom, formiranju vlasti odnosno Vijeća ministara BiH, te vođenim razgovorima oko drugih razina vlasti.

Ističući važnost lokalnih izbora 2020. godine, dr. Čović se osvrnuo na rad općinskog odbora, kazavši kako se želio upoznati sa stanjem i prilikama u Žepču. Uz potporu većih razina vlasti, nastaviti ćemo pratiti sve aktualne projekte u Žepču, istaknuo je.

Zajednički je ocijenjeno kako je stanje na terenu dobro, s tim da pojedine projekte treba ubrzano rješavati u narednom razdoblju. Uz aktivnosti koje su predstavljene i plan rada do narednih lokalnih izbora, HDZ BiH Žepče neće imati problema dobiti uvjerljivo povjerenje na Lokalnim izborima sa partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora istaknuto je.

Na sastanku je također naglašeno kako se sve stranačke strukture moraju aktivirati i podržati gđu. Kolindu Grabar Kitarović kandidatkinju HDZ-a RH na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj, kaže se u priopćenju HDZ BiH.

 

Počinje evidencija i liječnički pregledi polaznika Programa obveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u ZDK

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i ove školske godine planira realizaciju Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu, u skladu s članovima 22., 46., 48., 52., 56. i 58. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanja („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 7/10 i 8/12), u objektima javnih i privatnih predškolskih ustanova, koje su verificirane, tj. upisane u Registar predškolskih ustanova Zeničko-dobojskog kantona, koji vodi Ministarstvo, ali i u objektima centralnih i područnih osnovnih škola na području Zeničko-dobojskog kantona, s tim da se ne remeti nastavni proces.


Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u školskoj 2019/2020. godini namijenjen je djeci koja će do 1. ožujka 2020. godine navršiti 5 godina i 6 mjeseci života i koja, u ovoj školskoj godini, nisu pohađala neku od predškolskih ustanova.


Roditelji/staratelji djece trebaju prijaviti dijete za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u školu koju će dijete pohađati, kod pedagoga škole ili osobe koju je ovlastio direktor škole. Za evidentiranje nije potrebno prisustvo djeteta, niti prilaganje bilo kakve dokumentacije.


Evidencija djece će se obaviti u periodu od 20.12. 2019. godine do 30.12. 2019. godine, u školi koju će djeca pohađati.


Tijekom  siječnja 2020. godine obavit će se besplatni liječnički pregledi djece, polaznika Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, a roditelji/staratelji trebaju insistirati na adekvatnom liječničkom uvjerenju za upis u predškolsku ustanovu.


O upisu djece u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, potrebnoj dokumentaciji, kao i vremenu realizacije Programa roditelji/staratelji će biti obaviješteni putem sredstava javnog informiranja i putem obavještenja na školi u kojoj su djeca evidentirana.

MNK Žepče: U nedjelju humanitarna utakmica za Luciju Filipović

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 IZ Uprave MNK Žepče su nas zamolili da objavimo informaciju o humanitarnoj utakmici koja se igra u nedjelju u sportskoj dvorani KŠC-a don Bosco u Žepču. Obavijest prenosimo u cijelosti:

„Uz dogovor sa obitelji naše Martine Kopić, zbog veće potrebe za humanitarnom pomoći, naša se humanitarna akcija preusmjerava na Luciju Filipović.

Pomozite nam da zajedno prikupimo novčana sredstva za robotsku neurorehabilitaciju za petogodišnju Luciju Filipović iz Luga Brankovića, kojoj je po rođenju ustanovljena dijagnoza CP- diskinetski tip.

Lucija je u 11 mjesecu u Zagrebu na poliklinici Glavić završila prvi ciklus rehabilitacije u trajanju od 12 tjedana na koje je dobro reagira, ali zbog jako visoke cijene istih njihov nastavak bi uskoro mogao postati neostvarena želja za Luciju i njezine roditelje.

Još jednom vas pozivamo sve na našu posljednju utakmicu ove godine, u nedjelju 15.12.2019. u 16h, te da kupnjom ulaznice pomognemo našoj Luciji.

Cijena ulaznice: 5KM

Ulaznice u prodaji u Caffe "Sport" i Caffe-Pizzeria "Face", a na dan utakmice na blagajni dvorane“, poručili su iz MNK Žepče.

Veze koje traju u mjesecu darivanja

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Mjesec je darivanja,  a bogatom blagdanskom ponudom, iznenađuje i HT ERONET.


„Sloganom Veza koja traje, jasno smo izrazili naš identitet, a to je povezivanje naših korisnika s njihovim obiteljima, prijateljima, poslovnim kolegama… Jako smo zadovoljni novim vizualnim izmjenama, koje prate i naša nastojanja da digitalno transformiramo društvo.“ – izjavila je Ornela Leko, direktorica sektora za marketing i veleprodaju.


„Ove godine smo odlučili prigodno darovati neke od naših najstarijih poslovnih i privatnih korisnika, dok u isto vrijeme putem naših društvenih mreža, tijekom cijelog mjeseca darivanja, korisnici mogu osvojiti brojne vrijedne nagrade, od ulaznica za utakmice, do svakodnevnih korisnih predmeta.“


Iz blagdanske ponude izdvajaju se SMART tarife koje najbolje odgovaraju potrebama modernog korisnika. Uz odabir tarifnog modela SMART 30 ili SMART 45, korisnici mogu odabrati jedan od odličnih Huawei mobilnih uređaja i uopće ne razmišljati o mjesečnoj Internet potrošnji, jer tarife u samom startu dolaze s uključenih 5 ili 12 GB interneta.


Digitalna transformacija se očituje i u sve većem prelasku „običnih“ SD TV kanala u HD kvalitetu. Korisnicima HOME.TV usluge, HD kanali su od sada uključeni bez dodatne naknade.
Osim toga, svi novi i postojeći korisnici HOME.TV-a mogu čak tri mjeseca besplatno uživati u HBO Premium paketu, na vlastiti zahtjev.

Vlasnicima uginulih životinje na ime naknade štete odobreno 19. 430,00 KM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 19.430,00 za nadoknadu dijela štete vlasnicima životinja kod naglih uginuća.

U periodu od siječnja  2018. do studenog  2019. zaprimljeno je 38 zahtjeva za pomoć u naknadi dijela štete za naglo uginula goveda, ovce, koze, pčelinja društva, jarad, janjad i koke nesilice, koje su dostavili farmeri iz Zenice, Žepča, Tešnja, Visokog, Zavidovića, Maglaja i Kaknja. Prihvaćeni su svi zahtjevi, a odobreni su iznosi za uginulu kravu 400,00 KM, junicu 300,00 KM, tele 100,00 KM, ovcu ili kozu 40,00 KM, jedno pčelinje društvo 30,00 KM, jarad ili janjad 20,00 KM i koke nesilice 3,00 KM po kljunu.

Za finansiranje troškova eutanazije i neškodljivog uklanjanja oboljelih životinja odobreno je 6.321,00 KM, dijagnostičko ispitivanje životinja i službenih uzoraka po nalogu veterinarske inspekcije 991,00 KM, dok je za dijagnostičku pretragu uzoraka na Američku gnjiloću pčelinjeg legla u jednom pčelinjaku u općini Kakanj odobreno 320,00 KM.

Predsjednik HKD Napredak posjetio Podružnicu u Žepču

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Poslije posjete Kaknju, u četvrtak u večernjim satima, predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča posjetio je Podružnicu Napretka u Žepču. Ulogu domaćina imao je predsjednik Podružnice u Žepču Nikola Borovac.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem radu i djelovanju Podružnice u Žepču, te o budućim planovima i projektima Podružnice.

Predsjednik Borovac je zahvalio na posjeti i suradnji predsjedniku HKD Napredak dr. Čiči.

HKD Hapredak

Učenici završnih razreda OŠ Žepče i OŠ Begov Han posjetili vjerske objekte

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Kako bi učenicima završnih razreda osnovne škole pružili priliku da se educiraju u oblasti ruralnog razvoja i  pomogli im da se odlučne za pokretanje vlastite poljoprivredne proizvodnje članovi neformalne grupe „Moje Žepče“ dana 11.12.2019 sproveli su niz zanimljivih aktivnosti.


Trideset učenika OŠ "Žepče" i OŠ  "Begov Han" posjetilo je vjerske objekte na području općine Žepče (crkvu sv. Ante Padovanskog, Ferhat-pašinu džamiju Žepče, Hram Rođenja Presvete Bogorodice Žepče), gdje su kroz govore vjerskih lidera imali priliku naučiti nešto novo o vjeri, vjerskim obredima, različitostima i sličnostima među religijama te samoj  važnosti poštovanja drugog i drugačijeg.


Njegovanje principa izgradnje mira i suživota učenici su iskazali i kroz polaganje cvijeća na spomenik civilnim žrtvama rata, odakle su građanima općine Žepče poslali poruku mira i zajedništva.


U sklopu ove aktivnosti vršene su i posjete agrobiznisima na području općine Žepče i Zavidovići ( Bosnaplod-poslovnica Žepče, Vinarija Povratak i Frama magaraca Zavidovići).. Učenici su na praktičnom primjeru vidjeli kako se sortira i smrzava malina,  pune i pakuju boce  vina, te koliko je zapravo isplativa proizvodnja i prerada magarećeg mlijeka u kozmetičke proizvode.


Projekt „Mladim snagama do ruralnog razvoja“ je podržan kroz USAID-ov projekt PRO-Budućnost koji provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services s partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.  Isti je također podržan od strane općine Žepče, koja je ujedno i sufinancijer projekta.

Danas je blagdan svete Lucije: Znate li zašto sijemo pšenicu?

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Božićna pšenica se sije jer je ona simbol obnove života i plodnosti. Prema narodnom vjerovanju, o izgledu iznikle pšenice, gustoći te boji, ovisi hoće li žetva iduće godine biti dobra ili ne

U narodu se sveta Lucija štuje kao zaštitnica slijepih i slabovidnih te općenito onih koji su oboljeli od bolesti očiju, kod grlobolje i krvarenja. Zaštitnica je i pisaca, seljaka, sedlara i trgovaca, kovača i drugih.

U njezinom rodnom gradu Sirakuzi u Italiji nalazi se poznata bazilika svete Lucije u koju svake godine hodočaste vjernici.

Neki i danas drže do običaja da se od sv. Lucije prati vrijeme preostalih 12 dana do Božića, a svaki dan predstavlja redom mjesece u godini. Vjeruju da će, kakvo je vrijeme tog dana, tako biti i taj cijeli mjesec, piše 24sata.hr.

Svi znaju taj blagdan kao dan na koji se sije pšenica kako bi se na Božić stavila ispod jelke ili krasila stol. Pšenica se kod nas često veže trakicom s hrvatskom trobojnicom, a neki u sredini pšenice ostavljaju udubinu u koju stave čašicu za rakiju sa svijećom. Ta svijeća se pali od Badnjaka do sveta Tri kralja dok obitelj moli.

Više je načina sijanja pšenice, a najčešći je klasični. Pšenicu stavite u malo vode preko noći kako bi nabubrila te kasnije uspješno klijala. Sljedećeg dana stavlja se u posudicu sa zemljom, raspoređuje se po rahloj zemlji po cijeloj površini. Posudu treba staviti na toplo mjesto s puno svjetla kako bi klijanje bilo uspješnije.

Božićna pšenica se sije jer je ona simbol obnove života i plodnosti. Prema narodnom vjerovanju, o izgledu iznikle pšenice, gustoći te boji, ovisi hoće li žetva iduće godine biti dobra ili ne.

Inače, o svetoj Luciji poznate su dvije legende. Prva govori o tome kako je Lucija bila djevica koja je mučenički umrla 304. godine kad je u Cataniji na grobu svete Agate tražila lijek za svoju teško bolesnu majku. Prezrela je poganskog prosca koji ju je zbog toga htio poslati u javnu kuću. To je odbila pa je mučena na lomači. Kada je primijetio da joj to nije naudilo, krvnik joj je grlo probo mačem.

Prema drugoj, sama si je iskopala oči i poslala ih neželjenom proscu pa joj je Majka Božja zauzvrat dala najljepše oči. Umjetnici je zato prikazuju kao iscjeliteljicu očiju, a prepoznajemo je po bodežu i rani na vratu, svjetiljci i očima koje drži na pladnju.

Na dan sv. Lucije neudane djevojke su ispisivale 13 papirića s imenom momka. Svakog se dana po jedan neotvoreni papirić bacao u vatru, a vjerovalo je da će se djevojka udati za onoga čije ime posljednje ostane ispisano na papiriću.

 

večernji.ba

Potkategorije