Foto: Mladi CK Žepče održali pokaznu vježbu iz Prve pomoći za učenike osnovnih i srednje škole s područja općine Olovo

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Mladi CK Žepče, ekipa edukatora prve pomoći, Samra Džerahović, Hanka Smajlović, Jasmina Bečić i Nejra Sirovica, na čelu s instruktorom prve pomoći CK FBiH, prof. Senaidom Ajanom, u subotu,23.ožujka održali su cjelodnevnu obuku ekipa prve pomoći osnovnih i srednje škola Općine Olovo.


Kako ističu organizatori, vježba s praktičnim i teoretskim dijelom imala je za cilj da obuci članove školskih ekipa koje će se uskoro naći na općinskom natjecanju iz Prve pomoći a kasnije i na kantonalnom kako bi postigli sto bolje rezultate.

Vježba je obuhvatila poznavanje tehnika, metoda i pružanja prve pomoći u slučajevima prometnih, prirodnih i drugih nesreća.

„Zahvaljujemo se CK Olovo na gostoprimstvu i lijepom druženju, kao i predsjedniku CK Žepče Marku Sinanović i Jasminu Dervišić na podršci u realizaciji ove aktivnosti“, poručili su mladi edukatori CK Žepče.

Anketa o privatnim i poslovnim putovanjima u BiH

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Na osnovu Zakona o statistici u federaciji BiH („Službene novine Federacije BiH broj 63/03 i 9/09) i u skladu s Planom provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine, u periodu od 25.03. do 07.04.2019. godine na području općine Žepče provest će se drugi val Ankete o privatnim i poslovnim putovanjima (APPP) u 2018. godini.


Anketiranje domaćinstava na terenu obavljaju anketari, ovlašteni od strane Federalnog zavoda za statistiku, na uzorkom izabranim domaćinstvima na području općine Žepče.


Anketom APPP 2018. prikupljaju se podaci o višednevnim privatnim i poslovnim putovanjima domaćeg stanovništva i jednodnevnim putovanjima (putovanja bez noćenja) u BiH i inozemstvu za period studeni/novembar – prosinac/decembar 2018. kao i cijelu 2018. godinu.


Prikupljeni podaci su povjerljivi i bit će objavljeni u agregiranom obliku.

Upotreba, povjerljivost i zaštita podataka utvrđena je članovima od 36. do 42. Zakona o statistici FBiH i primjenjivat će se prilikom statističke obrade predmetnih podataka.

Učenici glazbene škole"Katarina Kosača Kotromanić" Žepče na IV. Internacionalnom festivalu muzike "Primavera" u Bijeljini postigli odlične rezultate

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Učenici Osnovne i Srednje glazbene škole"Katarina Kosača Kotromanić" u Žepču sudjelovali su na IV. Internacionalnom festivalu muzike "Primavera" u Bijeljini od 21. do 24. ožujka 2019. godine.

„Studiozno vježbanje, odricanje, trud i dodatni rad profesora i učenika rezultiralo je odličnim uspjesima.
Iskrene čestitke učenicima, profesorima i korepetitoru na postignutim rezultatima i promoviranju glazbene škole“, poručili su iz Glazbene škole "Katarina Kosača Kotromanić" u Žepču.

 

Na prestižnom natjecanju u Bijeljini sudjelovalo je osam učenika a ostvarili su sljedeće rezultate: šest prvih, jedna druga i jedna treća nagrada u disciplinama klavir, gitara i solo pjevanje:

SAJRA BERBIĆ – klavir, I. kategorija – klasa: Marina Kovač – I. nagrada (95,00)

ENA AVDISPAHIĆ – klavir, I. kategorija – klasa: Marina Kovač – I. nagrada (91,67)

MARTINA SLIŠKOVIĆ – klavir, I. kategorija – klasa: Katarina Perković – I. nagrada (90,67)

LANA TOMAS – klavir, I. kategorija – klasa: Katarina Perković – I. nagrada (90,67)

ANĐELA FILIPOVIĆ - klavir, II. kategorija – klasa: Katarina Perković – I. nagrada (92,00)

ANTO MARKANOVIĆ - klavir, II. kategorija – klasa: Katarina Perković – I. nagrada (91,67)

EMIRA KLANCO –solo pjevanje, pretkategorija – klasa: Marijana Drmač (korepetitor: Belma Didić) – II. nagrada (85,2)

PETRA RAVLIJA - gitara, II. kategorija – klasa: Tea Matijević – III. nagrada (77,00)

Anketa o radnoj snazi u Federaciji BiH

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Federalni zavod za statistiku provodit će statistička istraživanja o radnoj snazi u FBiH, putem ankete najavljene u periodu od 08. do 21. travnja , 2019. godine, a anketa će se provoditi i na području općine Žepče.

Anketiranje domaćinstava na terenu obavljat će anketari ovlašteni od strane Federalnog zavoda za statistiku, a ista će se  provodit  u uzorkom izabranim domaćinstvima na području općine.


Osnovni cilj Ankete o radnoj snazi je dobivanje podataka o osnovnim radnim karakteristikama stanovništva i procjena ukupne radne snage u zemlji.

Prikupljeni podaci iz Ankete su povjerljivi i isti će se, u skladu s odredbama Zakona o statistici Federacije BiH koristiti isključivo u statističke svrhe.

Književna preporuka tjedna : Romani "Pobune" i "Tragom mrtve princeze" i nastavak knjiga „Badalpurski vrt“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ovaj tjedan u programu Radio Žepča u emisiji Kutak za knjigu, imate priliku poslušati uvod Anese Džinić-Odobašić ispred Opće Biblioteke Žepče, za ovog puta tri odabrana djela kao književnu preporuku tjedna.

Više o naslovima, autorima i samim djelima možete poslušati na linku ispod, ali u programu Radio Žepča u terminu od 16:30 h, ponedjeljkom i subotom.

Prvi roman o kojem smo razgovarali je roman "Pobune", autora Derviša Sušića.

U Pobunama je prikazan bosanski čovjek koji, naizgled, trpi i podnosi sve nedaće, dok u jednom trenutku ne pokaže, otvoreno, svoju tvrdoglavost i prkos, odnosno, dok se ne pobuni. Te pobune su u ovoj knjizi nekada uzimale velike razmjere, a nekada bile individualne.

Pobune su bile prvenstveno protiv klasnih razlika:

...Dok je uprava gore, dronjav žitelj dolje, a vojska grdna zvijer na tankom lancu, bit će buna i pohara...

Drugi roman koji ovaj tjedan preporučujemo za Vas je roman " Tragom mrtve princeze " autorice Kenize Murad.

Tragom mrtve princeze je priča o mojoj majci, princezi Selmi, rođenoj u jednoj palati u Istanbulu… Rijetko se desi da jedna knjiga spoji srce i povijest na jedan tako intiman način.

Takav je slučaj s pričom princeze Selme, najromanesknijom od svih priča. Ovaj roman je pun nježnosti; čita se u jednom dahu, i otkriva nam daleke predjele tijekom izuzetno važnog perioda povijesti Otomanskog carstva.

Badalpurski vrt je nastavak bestselera Tragom mrtve princeze Autor Kenize Murad.

U Indiji, u okviru oronule palate pokojnog radže od Badalpura nalazi se mali vrt u koji jedna mlada Europljanka redovno dolazi kako bi prikupila snagu i osvježila duh. Zahr, sultanijina kći, potomak posljednjih vladara Konstantinopolja, također je i radžina kći, te je tako i kći indijske zemlje. Ovo je priča o njoj - ženi koja je, čim je došla na svijet, izgubila sve: ime, prezime, porijeklo, roditelje.

Pobjegavši iz Indije, majka je pred smrt povjerava jednoj porodici na čuvanje. Kao već odrasla djevojka, Zahr pokušava na sve moguće načine da otkrije svoj pravi identitet, jer joj se čini da bez njega ne može zakoračiti u život. U dvadeset prvoj godini, poslije višegodišnjeg traganja, upoznaje oca i svoju zemlju.

Zatiče osiromašenu porodicu, i otkriva nemilosti kojima je izložena mala muslimanska zajednica. Zahrini europski običaji izazivaju snebivanja i mnogobrojne prijekore. Povrh svega, ona je tek žena, i samim tim potpuno obespravljena.

Sve to ne umanjuje njenu sreću zbog porodice koju je najzad pronašla i oca kojem se divi i kojeg obožava. Međutim, njen se svijet ponovo kasnije i, poslije mnogobrojnih bitaka, nisu ništa drugo do štake kojima se čovjek potpomaže da bi stajao uspravno, okovi koji ga sputavaju, pa često i naočnjaci koji zasljepljuju.

Hoće li danas, oslobođena svih duhova prošlosti uspjeti da se vine ka drugim horizontima, lagana, najzad spremna da zapleše svoj život?

BFC SEE: Nadzorna posjeta Verifikacione komisije Općini Žepče

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U četvrtak, 21.03.2019. godine, upriličena je posjeta BFC SEE Verifikacione komisije Općini Žepče. Tom prilikom obavljen je razgovor s predstavnicima Općinske administracije, Općinskom načelnikom Matom Zovkom, Predsjedavajućim OV-a Muhamedom Jusufovićem, pomoćnicima Općinskog načelnika,  direktorom JP Komunalno, direktoricom i osobljem RAŽ-a te lokalnim privrednicima.

Posjeta je jedan od posljednjih koraka u procesu recertifikacije Općine po ovom prestižnom međunarodnom standardu.

Prema ocjeni evaluatora, Općina Žepče dokazala je ispunjenost od 90,3% kriterija BFC SEE standarda a koji podrazumijevaju: strateško planiranje, funkcionalnu kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, javno-privatni dijalog, funkcionalan sistem izdavanja građevinskih dozvola, analitičku osnovu za podršku lokalnoj zajednici, aktivnosti na promociji ulaganja, predvidivost troškova i odgovorno upravljanje financijama, praćenje dinamike lokalnog tržišta rada i aktivan odnos prema utvrđenom stanju i potrebama, podršku razvoju poduzetništva te adekvatnu infrastrukturu i pouzdane komunalne usluge.

Općina Žepče je BFC certifikat dobila 2015. godine kada se svrstala u red prvih općina koje su i formalno pravno proglašene općinama s povoljnim poslovnim okruženjem u Bosni i Hercegovini

Sam proces recertifikacije provodio se u nekoliko faza: faza evaluacije, faza implementacije preporuka evaluatora, faza verifikacije. Posljednja faza – faza certifikacije je kruna procesa a nakon čega slijedi aktivan rad općinske uprave na održivosti uspostavljenih mehanizama.

Inače, BFC SEE predstavlja jedinstvenu inicijativu u regionu jugoistočne Europe, koja utiče na kreiranje brže i efikasnije administracije, koja treba da otkloni prepreke za ubrzani razvoj privrede, omogući bolje investicione rezultate i uvođenje novih tehnologija, kreiranje novih radnih mjesta i opću modernizaciju društva.

Finalna ocjena verifikatora očekuje se u naredna dva mjeseca, navode iz RAŽ

Upozorenje na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogasne postrojbe Općine Žepče dobili smo obavijest, upozorenje na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru, istu prenosimo u cijelosti.

Budući da s toplijim danima dolazi vrijeme kada mještani naše općine počinju s čišćenjem svojih poljoprivrednih površina od korova ili slobodno vrijeme provode u prirodi često ložeći vatru, a imajući u vidu da je već evidentiran veliki broj požara na otvorenim prostorima, upozoravamo na sljedeće:
- Zabranjeno je paljenje vatre na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume i 15 metara od zgrada, te u trasama elektroenergetskih vodova tako da paljenje vatre, izgaranje gorivih tvari i širenje dima ugrožava šume, ratarske kulture, usjeve, nasade, vinograde, voćnjake, te odvijanje cestovnog prometa stvaranjem dimne zavjese.

- Tijekom godine, prije i nakon završene žetve, uništavanja suhe trave, korova, raslinja i biljnih otpadaka može se obaviti loženjem vatre i kontroliranim spaljivanjem uz nazočnost potrebnog broja osoba sa sredstvima i opremom za početno gašenje požara, isključivo danju i po mirnom vremenu bez vjetra, uz poduzimanje mjera za zaštitu od požara na otvorenom prostoru.

- U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel.broj 123 ili policiju na tel.broj 122.

Napominjemo, da je odredbama Krivičnog zakona FBiH za izazivanje šumskog požara zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, predviđena novčana kazna ili kazna zatvora od 1 do 8 godina.

Stoga, apelujemo na sve mještane naše općine, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš jer Vaš mali nemar i nepažnja mogu prouzročiti štete nesagledivih razmjera, kaže se u informaciji koju smo dobili Službe za civilnu zaštitu i vatrogasne postrojbe općine Žepče.

Cijene nafte porasle i prošlog tjedna

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Na svjetskim su tržištima cijene nafte blago porasle i prošlog tjedna, trećega zaredom, jer OPEC smanjuje proizvodnju, no veći rast cijena spriječile su naznake usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošlog tjedna porasla 0,2 posto, na 67,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 59,05 dolara.

Polovicom tjedna cijene nafte su dosegnule najviše razine u posljednja četiri mjeseca, zahvaljujući vijestima da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Tako je u četvrtak na londonskom tržištu cijena barela dosegnula 68,69 dolara, a na američkom tržištu 60,39 dolara.

No, u petak su cijene skliznule s tih razina nakon što je objavljen niz podataka koji ukazuju na slabljenje gospodarskih aktivnosti u SAD-u, eurozoni i Japanu, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za gorivom.

Od početka ove godine cijene su nafte porasle više od 20 posto, zahvaljujući OPEC-ovom smanjenju proizvodnje i američkim sankcijama na izvoz nafte iz Irana i Venezuele, prenosi SEEbiz.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, čime bi se prekinuo carinski rat koji je lani negativno utjecao na dva najveća svjetska gospodarstva.

S druge strane, rast cijena nafte upitan je zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Od početka prošle godine SAD je povećao proizvodnju za više od 2 milijuna barela dnevno, na rekordnih 12,1 milijun barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ipak, moguće je očekivati smanjenje proizvodnje u SAD-u, s obzirom na to da je u petak tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen peti tjedan zaredom.

Broj aktivnih postrojenja smanjen je za devet, na ukupno 824, što je njihov najmanji broj od travnja prošle godine.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako cijene nafte porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

Izvor: Fena 

Potkategorije