Počinju turniri mjesnih zajednica: Večeras izvlačenje parova

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Izvlačenje ekipa za turnire mjesnih zajednica Općine Žepče održat će se večeras, 19.7., s početkom u 18:00 sati u Sali Općinskog vijeća.

Do sada, sudjelovanje je potvrdilo 25 ekipa, a prijave se primaju do samog izvlačenja.

Početak turnira MZ-a zakazan je za srijedu 24.07 a prvi susreti igraju se u 19;30h.

Prijavljene ekipe:

 1. Željezno polje
 2. Ljubna
 3. Bistrica
 4. Gornja Ozimica
 5. Donja Ozimica
 6. Lug Brankovići
 7. Tatarbudžak
 8. Begov Han
 9. Čusto Brdo
 10. Papratnica
 11. Globarica
 12. Lovnica
 13. Vinište
 14. Zenički put
 15. Radovlje
 16. Ljeskovica
 17. Ljubatović
 18. Preko
 19. Žepče
 20. Opšenik
 21. Vitlaci
 22. Matina
 23. Radunice
 24. Brezovo polje
 25. Goliješnica

Općinski načelnik primio predstavnike HVIDRE Teslić- Komušina

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Općinski načelnik Žepča u službenu posjetu primio je predstavnika HVIDRE Teslić-Komušina, Gorana Balukčića  i predsjednika nadzornog odbora HVIDRE HVO Herceg Bosne, Ivicu Penića, te se razgovaralo o završnim radovima na izgradnji „Spomen parka hrvatskih branitelja Teslić-Komušina“ uz zahvalu načelniku Zovki na potpori koju je dao prilikom izgradnje ovog spomen obilježja. 

Načelnik je istaknuo kako ima dobru suradnju sa svim udrugama proisteklim iz domovinskog rata, te da će braniteljska udruženja u svim projektima koje realiziraju, a tiču se poboljšanja kvalitete života braniteljske populacije, imati potporu općinskog načelnika i općinske administracije općine Žepče.  

Spomen obilježje će službeno biti otvoreno 11.kolovoza 2019. godine u Komušini-Kondžilu.

Građani BiH na internet kupovinu potrošili 2,4 miliona KM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Brojne online platforme na kojima se može kupiti skoro sve, od igle do lokomotive, preplavile su internet, a ljudi zbog manjka slobodnog vremena sve češće posežu za ovim brzim načinom kupovine.

Da građani BiH ne zaostaju za ostatkom svijeta kada je riječ o online kupovini, potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), koji govore da su u prvih šest mjeseci ove godine u BiH zaprimljene 2.193 pošiljke koje su kupljene putem interneta.

Za ovu robu bh. građani izdvojili su 2,4 miliona KM, koliko iznosi vrijednost ocarinjene robe.

"Tom prilikom su obračunate i plaćane uvozne dažbine u iznosu od pola miliona KM", rekli su u UIO BiH.

Najveći broj pošiljaka ocarinjen je u Sarajevu, zatim Banjaluci i Mostaru.

U Carinskim službama UIO BiH kažu da građani najčešće naručuju tekstilne proizvode, kao što su garderoba i obuća, ali nerijetko posežu i za kozmetičkim proizvodima.

Ističu da je broj naručene robe ove godine u odnosu na isti period prošle godine gotovo identičan.

"Prema podacima o ocarinjenim pošiljkama u šest mjeseci 2019. godine i u istom periodu prošle godine, vidljivo je da je broj pošiljaka koje su naručene, kao i vrijednost istih, gotovo identičan. Nije bilo ni rasta ni pada broja narudžbi putem interneta", rekli su u UIO BiH.

Napominju da se veliki broj upita građana odnosi i na narudžbu raznih suplemenata putem interneta, te da se takva roba ne može kupovati online.

"Takva vrsta robe se ne može naručivati putem interneta jer je u pitanju zdravlje ljudi. Takve proizvode u BiH mogu uvoziti samo lica registrirana za obavljanje spomenute djelatnosti, gdje uvoz suplemenata prolazi sve neophodne kontrole u smislu kvaliteta spomenute robe", objasnili su u UIO BiH.

Mišljenja građana u vezi s naručivanjem robe putem interneta su podijeljena. Dok se neki ne boje ni da veliki broj proizvoda da uljepšavanje kupuju u virtualnom svijetu, neki građani ipak nisu toliko optimistični, piše portal Akta

Kakva su Vaša iskustva s online kupovinom? 

Najuspješnije mjesne zajednice u posjeti Općinskom načelniku

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Općinski načelnik Žepča, Mato Zovko, primio je u službenu posjetu predsjednike i predstavnike 6 mjesnih zajednica sa područja općine Žepče koje su sudjelovale i uspješno provele sve aktivnosti planirane projektom Europske Unije  „Jačanje uloge mjesne zajednice u Bosni  Hercegovini“.

U ovom projektu sudjelovale su MZ Bistrica, Orahovica, Zenički Put, Ciglane, Gornja Ozimica i Vinište. 

 „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliuna KM, a sprovodi ga Razvojni program  Ujedinjenih nacija (UNDP).

U prvoj fazi projekta od srpnja 2015.godine do srpnja 2019. godine, sudjelovalo je 136 mjesnih zajednica iz 24 općine/grada iz BIH, a navedenih šest mjesnih zajednica su po kvaliteti projekata i stupnju implementacije projekata ušle među deset najbolje ocjenjenih projekata u BIH, čime su uspješno promovirali svoje MZ i općinu Žepče.

Općinski načelnik je svim mjesnim zajednicama koje su postigle ovaj uspjeh čestitao na odličnim rezultatima i naveo da će realizirani projekti značajno doprinjeti poboljšanju kvalitete života u navedenim mjesnim zajednicama i općini Žepče, te da će dati podršku demokratskom sudjelovanju i aktivizmu, izgradnji i razvoju kapaciteta  u mjesnim zajednicama i općinskoj administraciji, čime će se  postići umrežavanje i suradnja mjesnih zajednica u općini Žepče, a također i sa ostalim općinama i gradovima koji su sudjelovali u projektu.

Općnski načelnik je istaknuo da je općina Žepče u skladu sa navedenim programom, sufinancirala projekte mjesnih zajednica u visini od 30% vrijednosti projekta u svakoj mjesnoj zajednici  i da će također sufinancirati i one mjesne zajednice  koje uđu u drugu fazu realizacije navedenog projekta Europske Unije.

Sutra proslava svetog Ilije Proroka, patron župe u Novom Šeheru

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Svetom misom uočnicom, u predvečerje Svetog Ilije Proroka, župa Novi Šeher  započinje proslavu svog patrona koji se obilježava 20. srpnja.

Misa uočnica će se slaviti večeras u 19:00 sati u Ponijevu, na mjestu gdje je bila stara kapela - za uspostave župe 1854. godine, a predvodit će je fra Vinko Ćuro, nakon čega će uslijediti i tradicionalna procesija do župne crkve.

Središnja proslava patrona u Šeheru bit će svete mise u 08:00 i 11:00 sati u subotu, 20. srpnja koje će predvoditi fra Stipo Alandžak prof. u Visokom.

Ono što je prethodilo proslavi patrona župe u Novom Šeheru jest Šersko prelo koje je održano u nedjelju, 14. srpnja na platou ispred župne crkve.

Župnik fra Josip Tomas i župljani iz Novog Šehera pozivaju sve ljude dobre volje da dođu na proslavu patrona župe i zajedno s njima provedu ugodno vrijeme uz molitvu, zabavu i druženje.

Također, u nedjelju 21. srpnja s početkom u 11:00 sati u Novom Šeheru će biti održana i svečana Mlada misa koju će predvoditi mladomisnik Šimo Marinović rodom iz Pira.

 

Potvrđene optužnice protiv dva člana ispitne Komisije za vozače motornih vozila u ZDK

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
foto/ilustracija

Kako prenosi portal Zenica.blog, Kantonalno tužiteljstvo ZDK dana 25.06.2019.godine podiglo je optužnicu protiv Nermina Šarića zbog produženog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. Kaznenog Zakona  FBiH u vezi sa članom 55. KZ F BiH. 

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 01.07.2019. godine od strane sudca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Tešnju. Optužnicom se navedenom licu stavlja na teret da je kao odgovorna osoba u Federaciji BiH primio novac za sebe kako bi u okviru svoje funkcije učinio što ne bi smio učiniti.

Optužnica protiv Nermina Šarića- 

Kantonalno tužiteljstvo ZDK dana 10.06.2019.godine podiglo je optužnicu protiv Sulejmana Kovača zbog produženog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 55. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 14.06.2019. godine od strane sudca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Tešnju.

Optužnicom se navedenom licu stavlja na teret da je kao odgovorna osoba u Federaciji BiH primio novac za sebe kako bi u okviru svoje funkcije učinio što ne bi smio učiniti.

Optužnica protiv Sulejmana Kovača-

*Informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zenicko-dobojskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, podrazumijeva presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1.  definirano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

MMF i Svjetska banka više nisu najveći globalni zajmodavci

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Istraživanja su pokazala da su kineske državne banke izdale oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju.

To je dovelo do toga da Kina dospije na vodeću globalnu poziciju kao zvanični kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svjetsku banku.

U nedavnoj studiji, tim istraživača je otkrio da je Kina postala najveći tajni kreditor na svijetu.

Stručnjaci su sproveli prvu sveobuhvatnu studiju o kreditiranju azijskog džina i drugim financijskim tokovima, prenio je "Sputnjik".

Izvještaj pod nazivom "Kinesko kreditiranje u inostranstvu", čiji su autori Sebastijan Horn (Univerzitet u Munchenu, Institut u Kilu), Carmen Reinhart (Univerzitet Harvard) i Christof Trebek (Institut u Kilu), koji su istraživali brojne javne i ne toliko javne izvore za prikupljanje podataka koji pokrivaju više od šest desetljeća, obuhvatilo je tisuće kredita i grantova za 152 zemlje.

Član tima Cristof Trebek izjavio je da je Kina oduvijek bila aktivan međunarodni povjeritelj, posuđujući velike iznose državama.

"Povećanje ukupnog odliva kredita u protekla dva desetljeća bilo je gotovo bez presedana, usporedivo samo sa valovima američkog službenog posuđivanja nakon Prvog i Drugog svjetskog rata", rekao je on.

U periodu između 2000. i 2017. godine, obaveze stranih dužnika prema Kini povećale su se sa manje od 500 milijardi dolara na više od pet biliona dolara — ili sa oko jednog postotka globalne ekonomske proizvodnje na više od šest postotaka.

Većinu potraživanja po osnovu duga na međunarodnim tržištima obveznica stekla je kineska državna banka.

Pored toga, kineska vlada je odobrila i brojne direktne kredite, posebno zemljama u razvoju.

GSS-u Žepče uručena nosila Mariner izrađena u KŠC-u Don Bosco

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Oružarstvo stanice GSS Žepče bogatije je za jedna nosila Mariner. Nosila su izrađena u tehničkoj radionici KŠC" Don Bosco" Žepče i donirana GSS-u.


Don Milan Ivančević ravnatelj KŠC, tijekom primopredaje nosila zaželio je puno sreće u radu GSS-u i što manje intervencija, a zahvalio se i za sve što rade članovi GSS-a za lokalnu zajednicu u oblasti zaštite i spašavanja.

Pročelnik stanice GSS Žepče Toni Švabo Matijević zahvalio se don Milanu i Baklavi Meriju na darovanim nosilima i najavio nastavak dobre suradnje GSS-a i KŠC " Don Bosco" Žepče.


I ova hvale vrijedna donacija, nastavak je jedne pozitivne priče i pozitivnih vibracija koju su prije nešto jače od godinu dana započeli volonteri GSS-a Žepče.


Nosila Mariner su specijalizirana nosila za transport unesrećenih osoba sa visina i nepristupačnih terena, a koriste ih gorski spasioci. Lagana su za uporabu, sklopiva, a samo korištenje olakšava i kotač na sredini nosila koji je predviđen za kretanje i manevriranje prilikom zbrinjavanja unesrećenog.


Ovom prigodom se još jednom zahvaljujemo KŠC " Don Bosco " Žepče na darovanom Marineru – poručuju iz GSS-a Žepče.

Potkategorije