Direktor JP „Komunalno“ d.o.o. u razgovoru za Radio Žepče - „Ove godine neće biti povećanja cijena gradskog grijanja“

Još u sedmom mjesecu tekuće godine JP „Komunalno“ d.o.o. Žepče krenulo je u realizaciju aktivnosti priprema za grijnu sezonu 2018./2019.god. Tada je potpisan Ugovor o zakupu kotlovnice sa preduzećem Krivaja, te je raspisan natječaj za nabavku uglja, tako da su radijatori korisnika gradskog grijanja bili topli 15.10.2018. godine.

Također, tokom ljeta sanirane su manje štete na cjevovodima, tako da s početkom grijne sezone nije bilo većih problema. Trenutno sistem gradskog grijanja koristi 300 domaćinstava, a to su uglavnom stanovi u zgradama koje gravitiraju gradu, kao i 100 poslovnih objekata.

Cijena grijanja ostala je na nivou prošlogodišnje iako je cijena uglja viša u odnosu na prošlu godinu. Mišljenja smo da građani ne bi mogli podnijeti nova poskupljenja, te smo odlučili zadržati istu cijenu, a manjak novca namirujemo iz drugih djelatnosti.

Osim o grijanju, sa direktorom JP „Komunalno“ d.o.o. Žepče, Mirkom Šumićem razgovarali smo i o novim vodovodima koji su tokom proteklog ljeta pušteni na korištenje.

„Zaslugom RAŽ Žepče ušli smo u MEG projekat finansiran od strane Švicarske vlade, a provodi se od strane UNDP-a i Općine Žepče. U ovom projektu su angažovani konsultanti u oblasti vodosnabdijevanja koji su dali smjernice koje treba da uradimo kako bismo poboljšali kvalitet vodosnabdijevanja. Kroz ovaj projekat uspjeli smo dobiti materijalnu podršku u visini od 137.000 CHF, a isti iznos dala je i Općina, te smo ove godine uložili oko 465.000 KM u vodosnabdijevanje. Tako smo proširili vodovod u Viništu, u toku su radovi na proširenju i rekonstrukciji vodovoda u MZ Opšenik, saniran je cjevovod u MZ Orahovica koji je bio najugroženiji, a također je u toku sanacija cjevovoda u MZ Ciglane. Urađeno je i 27 zonskih šahtova putem kojih ćemo moći pratiti gubitke vode. Postali smo bogatiji i za opremu putem koje možemo otkriti kvarove podzemnih instalacija, kao i ilegalne instalacije i krađu vode.

Što se tiče čestih zamućenja vode kod oborinskih padavina, tu nažalost ne možemo puno uraditi, obzirom da je kod nas u pitanju otvoreni vodozahvat i to na dijelu gdje se vrši sječa šume, ali se trudimo vodu prečistiti i učiniti bezbjednom za piće. Naši korisnici svakodnevno mogu putem naše web stranice pratiti obavijesti o ispravnosti vode iz gradskog vodovoda“, kazao je Šumić.

D.S.

ODOBRENI POTICAJI POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA I OTKUPLJIVAČIMA NA PODRUČJU ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, više odluka i zaključaka o odobravanju sredstava poticaja poljoprivrednim proizvođačima na području ovog kantona.

Za 46 proizvođača krastavca-kornišona, koji su ispunjavali uvjete iz javnog poziva, odobrena su sredstva u iznosu od 15.116,50 KM. Ovi proizvođači proizveli su ukupno 216,5 tona kornišona, a subvencija iznosi 7 feninga po kilogramu.

Odobreno je 75.000,00 KM na ime subvencije otkupljivačima koji vrše otkup i zamrzavanje jagodičastog voća. Pravo na poticaj ostvarila su tri otkupljivača koji su otkupili ukupno 1.421 tonu jagodičastog voća. Također, odobrena su sredstva u iznosu od 13.777,80 KM za dva otkupljivača svježeg voća i povrća koji su ove godine otkupili 344,5 tona voća i povrća.

Vlada je odobrila 40.000,00 KM poticaja za 20 obrtnika i drugih pravnih subjekata registriranih za ovčarsku ili kozju proizvodnju, po subjektu 2.000 KM, a odobreno je i 8.000 KM za četiri proizvođača koji su ostvarili pravo na podršku za registriranu svinjogojsku proizvodnju.

Odobrena su i sredstva u iznosu od 7.600,00 KM općinama i gradovima za provođenje mjere preventivnog cijepljenja životinja protiv bolesti crnog prišta - antraksa. Na području Zenice, Žepča, Visokog i Kaknja, gdje su u proteklih 20 godina registrirani slučajevi antraksa, izvršeno je preventivno cijepljenje 760 goveda.

Izvor: zdk.ba

Žepče: Potpisani ugovori o zimskom održavanju cesta

U četvrtak, 15.11.2018.godine općinski načelnik Mato Zovko potpisao je Ugovore o zimskom održavanju općinskih cesta s 12 poduzeća i obrta i to:

-„Doboj putevi“d.d. Doboj Jug zimsko održavanje gradskih ulica u Žepču

- „IRR-EE“ d.o.o Žepče zimsko održavanje putnih pravaca M17-Gornja Golubinja, Donja Golubinja, odvojak puta za Rakovicu i Želeća

- PO „Ćoruša“ Žepče zimsko održavanje putnih pravaca M17-Donje Ravne-Ljubna, M17-Karaula-Perkovići-Gornja Ozimica-Kreševac, put Bljuva i ulice u Novom Naselju i „XP“ poslovnom centru

-„Hunes“ d.o.o. Žepče putni pravac M17-Mjestova Ravan-Bijeljina

- „Prijevoznik Pavao Zovko“ putni pravci Žepče grad-Ograjina, Stara cesta-Papratnica, Autobusni kolodvor-Preko i Zenički put

- GO „Jozinović“ d.o.o. Žepče putni pravci Brankovići-Radunice-Rijeka i odvojak za Gromilice (u dužini 1 km), Donji Lug-Gornji Lug-Vrbica-Adrovac, Debelo Brdo i dio naselja Vrbica 1

- PO „Tadić“ Žepče putni pravci Žepče-raskrižje Osova-Vinište i R465- Radovlje-Osova-autobusno skretište

- Zvjezdan Martić putni pravci područje Lovnica Gornja ulaz s lijeve strane-put kroz naseljeno mjesto i prema ulazu iz Donje Lovnice, te put u MZ Ljeskovica ukupne dužine 7 km

- GO „Peša“ Žepče putni pravac Ljubna-Vitlaci i odvojak od raskrižja prema školi Gornje Ravne

- „Hajdić“ d.o.o. Maglaj putni pravci od granice općine Maglaj kroz naselja Miščići, Globarica i Devetine do granice općine Zavidovići

- „Bećirović“ d.o.o. Žepče putni pravci Lager-Jatrebac i Močila-Bridže

- „Almy Transport“ d.o.o. Zenica putni pravci od granice općine Zenica-Begov Han-Dubac-Polje.Potpisanim ugovorima izvršitelji radova su se obvezali na čišćenje snijega s kolovoza cesta, čišćenje snijega s ulazno-izlaznih traka i proširenja, obilježavanje širine kolovoza, osiguravanje soli i abrazivnog materijala za sprječavanje klizavosti i njihovo deponiranje, uklanjanje vozila ostavljenih na kolovozu koja onemogućavaju prohodnost i čišćenje snijega, osiguranje odvodnje otapanja snijega s kolovoza, čišćenje rigola i kanala, te druge neophodne radnje s ciljem osiguranja prohodnosti cesta.

Zimsko održavanje cesta traje od 15.11.2018. godine do 15.03.2019.godine.

Održana IV. sjednica Streljačkog Saveza osoba sa invaliditetom FBiH u Žepču

Upravni odbor Streljačkog saveza FBiH u srijedu, 14.11.2018., u sali OV Žepče održao je IV skupštinu ovog tijela.

Iskoristili smo ovu priliku da od predsjednika , Ismeta Bajrovića doznamo više detalja o samom radu Saveza:

„Streljački Savez osoba sa invaliditetom formiran je 28. septembra 2002. godine u Tuzli, a s ciljem omasovljenja i rada sa mladima, te formiranje streljačkih klubova  i izgradnja streljačkih objekata gdje se za to stvore uslovi. Trenutno je formirano 10, a u toku je registracija još 3 streljačka kluba, koji broje preko 500 članova, svih kategorija osoba sa invaliditetom. Ponosni smo što možemo reći da imamo oko 80 mladih strijelaca od 15 do 25 godina koji se aktivno bave streljaštvom i koji postižu sjajne rezultate.

U pripremi je 16. Kup FBiH koji će se održati u povodu obilježavanja 25. Novembra, Dana državnosti BiH u Donjem Vakufu. To nam je već postala tradicija da streljačkim takmičenjem obilježimo ovaj datum. Očekuje se dolazak oko 80 strijelaca sa područja Federacije. Imali smo i niz tradicionalnih takmičenja i memorijalnih turnira u toku ove kalendarske godine, te Premijer ligu i Prvenstvo BiH, gdje se okupi od 80 do 120 sportista strijelaca iz BiH. 

Šest naših najmlađih strijelaca odlazi u Beograd na Evropsko prvenstvo, a zahvaljujući Paraolimpijskom komitetu, gdje će dobiti licence za mogućnost sudjelovanja na ostalim međunarodnim takmičenjima“, kazao je za Radio Žepče predsjednik Bajrović.

D.S.

Žepče: Jutros krenula biciklistička vožnja u znak sjećanja na sve poginule branitelje Žepča i Vukovara

Stanko Knežević, Srećko Širić i Boso Trogrlić danas su iz Žepča krenuli na biciklističku vožnju u znak sjećanja na sve poginule branitelje Žepča i Vukovara  pod nazivom „Žepčaki branitelji Vukovarskim braniteljima“.

Kao i protekle godine, ova aktivnost je upriličena u organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO i Udruge „Bušići“ čiji su se članovi ovoga jutra okupili ispred središnjeg spomen obilježja u Žepču kako bi zajedno odali počast poginulim braniteljima i ispratili svoje članove na put dug 180 kilometara.

Prema riječima organizatora cilj biciklističke vožnje je i simbolično povezivanje grada Žepča i Vukovara.

Prema planu aktivnost  biciklisti će prenoćiti u Orašju. Dolazak je planiran za 17: 00 sati gdje će odati počasti poginulim braniteljima HVO Orašje.

Svoj put prema Vukovaru nastavljaju i sutra u 08: 00 sati kada je  planiran  polazak iz Orašja, a u

16: 00 sati dolazak u Vukovar i odavanje počasti na Spomen obilježju na Ovčari.

U nedjelju će biciklisti iz Žepča sudjelovati na obilježavanju Dana ponosa i sjećanja na žrtvu Vukovara '1991. koja se obilježava pod trajnim sloganom "Vukovar - mjesto posebnoga pijeteta" te će sudjelovati u Koloni sjećanja od Bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata.

Predstavnici Udruge nositelja ratnih odličja HVO danas su posjetili  i mjesno groblje u Novom Šeheru , gdje su položili  cvijeće i zapalili svijeće na grobu generala Ive Lozančića , ratnog zapovjednika 111xp brigade HVO, koji je 17.11.2007. godine poginuo u prometnoj nesreći.

Povodom Dana državnosti BiH, ponedjeljak 26.11. neradni dan u FBiH

Vlada Federacije BiH donijela je danas na sjednici Odluku o proglašenju 26. studenog neradnim danom u Federaciji BiH.

Kako je pojašnjeno, 25. studeni/novembar - Dan državnosti BiH, ove godine pada u nedjelju, a s obzirom na značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, tim više što je riječ o jubilarnoj, 75. godišnjici tog povijesno važnog događaja, odlučeno je da ponedjeljak, 26. bude neradni dan u Federaciji BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

16. 11. - Međunarodni dan tolerancije

Dan je stvoren kako bi se potaknula pozornost i vjera u ljudska prava, jednakost i raznolikost diljem svijeta, a UN je uveo Međunarodni dan za toleranciju 1996. godine. 

UN definira toleranciju kao poštovanje i prihvaćanje raznolikosti svjetskih kultura i svih načina na koje smo mi ljudi.

To je ljudsko pravo koje treba prihvatiti, a treba očekivati da toleranciju prakticiraju ne samo pojedinci, već i skupine i države.

Ljudska prava su srž ove misli - kao takva, ona podupire pojam da čovječanstvo ima pravo živjeti u miru.

Međunarodni dan tolerancije podupire pojam da je obrazovanje ključni čimbenik u sprečavanju netrpeljivosti u cijeloj ljudskoj rasi.

Danas smo ohrabreni da obrazujemo i naučimo prakticirati solidarnost između etničkih, društvenih i kulturnih skupina.

Opća biblioteka Žepče predstavlja roman "Klupko" autora Ante Zirduma

JU Opća biblioteka Žepče u četvrtak 22. 11.2018. godine, s početkom u 18:00 sati u prostorijama Gradske kavane u Žepču predstavit će našim sugrađanima roman "Klupko" autora Ante Zirduma.

Moderatorica na ovom predstavljanju bit će Anesa Džinić-Odobašić a roman će promovirati književnik Adnadin Jašarević i doktor hitorijskih nauka Nedim Rabić.

Za zabavni program zadužen je Ritter Ethno Compilation Orchestra.

 

 

Potkategorije