U četvrtak bez električne energije 12 naseljenih mjesta oko Novog Šehera

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U četvrtak, 19. rujna struja će biti isključena na DV 10 kV Novi Šeher koji napaja naselja : Tujnica, Radojčići, Galovac, Strupina, Novi Šeher, Mladoševica, Domislica, Pire, Adže, Kopice, Ponijevo i Matina.

Struja će biti isključena od 09,00 do 15,00 sati, naveli su iz JP Elektroprivreda "HZ-HB"radne jedinice Elektro Novi Šeher.

Žepčako poduzeće S.A.I.L.A. Wood među top 10 malih bh kompanija po izvozu

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Projekt 100 Najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini vrši rangiranje na bazi kategorizacije poduzeća prema ukupnom prihodu, neto dobiti, izvozu i prema neto odlivu gotovine od aktivnosti ulaganja u godini.

U top 10 malih bh. kompanija po izvozu koje je objavio portal manager.ba na sedmom mjestu po dobiti smjestilo se žepčako poduzeće S.A.I.L.A Wood d.o.o. iz Ljeskovice koje se bavi proizvodnjom rezane građe i impregnacijom drveta, a koje je ostvarilo dobit u iznosu 3. 618. 632 KM.

 

Izaslanstvo udruge nositelja ratnih odličja HVO ZDŽ sudjelovalo na proslavi oslobođenja vojnih objekata i utemeljenja 122. Br. HV Đakovo

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Izaslanstvo udruge nositelja ratnih odličja HVO ZDŽ predvođeno predsjednikom Draganom Jankom dana 15. 09.2019. godine sudjelovalo je na proslavi 28. Obljetnice oslobađanja vojnih objekata na području Đakova i utemeljenje 122. Br. HV Đakovo, kao nastavak suradnje između dvije udruge, koje su potpisale protokol o prijateljstvu 2017. godine.


Aktivnost je otpočela otvorenjem izložbe ratnih fotografija "Đakovo u Domovinskom ratu". koju je pripremila Udruga veterana 122. brigade HV-a a svojom postavkom prikazuje otpor hrvatskih branitelja Đakova na agresiju JNA .

Nakon toga proveden je niz aktivnosti koja je otpočela polaganja vijenaca kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine od strane velikog broja izaslanstava .

Vijenac predsjednice RH položio je njezin izaslanik Ivan Krupec, izaslanik potpredsjednika Hrvatskog sabora i ministra obrane RH Damira Krstičevića, brigadir Stanko Paradžiković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general Vinko Vrbanac koji je ujedno predstavljao i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora te Udruga veterana 122. br HV Đakovo, brigadir u mirovini Zvonimir Berc. Potom je vijenac položio izaslanik župana Osječko – baranjske županije Ivana Anušića, brigadir Ante Blažević te delegacija Grada Đakova s gradonačelnikom Marinom Mandarićem i suradnicima zajedno sa Odborom za branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata Grada Đakova.

Vijenac je položilo i izaslanstvo prijateljske Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB , predvođeno predsjednikom Draganom Jankom iz Žepča.

Svijeće su zapalili i predstavnici vojske i policije te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca i svijeća prigodnu molitvu izrekao je vlč. Tomislav Ćorluka dok su Bećarine otpjevale hrvatsku himnu. U đakovačkoj katedrali služena je sveta misa za poginule i preminule hrvatske branitelje kao komemoracijom za poginule branitelje 122. brigade HV-a Đakovo. Aktivnost je okončana druženjem sudionika proslave uz prigodni program .

ž

BZK Preporod:U Žepču obilježeno osam godina od smrti književnika Nedžada Ibrišimovića

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Brojni poštovatelji lika i djela bh književnika Nedžada Ibrišimovića   nazočili su u Žepču književnoj večeri koja je upriličena u povodu  osme godišnjice od književnikove  smrti. Na književnoj večeri ovog istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika, koji je svoje djetinstvo, mladost i jedan dio radnog vijeka preveo u Žepču  govorili su : predsjednik BZK Preporod u BiH prof.dr. Sanjin Kodrić, doc.dr. Nehrudin Rebihić i književnik Jasmin Agić. Govoreći o Ibrišimoviću predsjednik BZK Preporod BiH prof. Kodrić  kazao  je kako je Ibrišimović  bio jedna od najosebujnih ličnosti  u ukupno kulturnom životu BiH u drugoj polovini 20.  i početkom 21. stoljeća.

-On je bio pisac, umjetnik, vajar, mislilac. Autor koji je bio nosilac renesansnog duha.Istinski tragalac dobrote, pravde, jednog boljeg svijeta, što  svjedoči njegov cjelokupni rad, kazao je Kodrić ističući uz njegovu književnost i njegov društveni,kulturni ,nacionalni angažman, koji korespondira sa jednom dubokom  humanističkom i etičkom osnovom njegovog cjelokupnog djela.

Književno veče„ Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića „ održana je u dvorištu kuće djetinstva Ibrišimovića u Gornjoj Mahali u Žepču u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Žepče. Manifestaciji su uz brojne goste  prisustvovali i načelnik općine Žepče Mato Zovko, predsjedavajući skupštine ZDK Čazim Huskić,predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović.

Inače, Žepče je  mjesto Ibrišimovićeve viječne inspiracije, mjesto kojem se za života   uvijek vraćao. Upravo ovaj grad koji se ugnjezdio ispod brda Orlovik , na obalama rijeke Bosne, a u koji je rahmetli Nedžad došao s majkom sa nepune tri godine ostavio je kako je često isticao književnik   vjećni pečat na njegov život i rad.  Žepču i njegovim ljudima uvijek se vraćo i nikad ga nije zaboravljao. S ponosom ga  isticao , i o Žepču , uvijek govorio na poseban način. Njegove ljude, toponime ostavio je opisane u svojim pjesmama, knjigama ,skulpturama, likovnim djelima.

R.A.

Potpisan Ugovor o saniranju područne škole u Lupoglavu

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ugovor o saniranju područne škole u Lupoglavu potpisali su općinski načelnik Mato Zovko i direktor poduzeća „DKM gradnja“ d.o.o. Maglaj, Mehmed Kusur, a ugovor se odnosi na izvođenje radova na saniranju objekta Osnovne škole Žepče - područna škola Lupoglav.

Prema potpisanom ugovoru, Općina će izvođaču radova za obavljeni posao isplatiti iznos od 54.937,75 KM i to iz sredstava predviđenih ugovorom o sufinanciranju projekta između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Općine Žepče.

Federalno ministarstvo  sudjeluje u sufinanciranju u iznosu od 50.000,00 KM, a Općina Žepče iz sredstava Proračuna u iznosu od 4.937,75 KM. Nadzor nad izvođenjem radova vršit će poduzeće „PLATO“ d.o.o. Žepče.

Nakon završetka radova iz ovog ugovora, škola u Lupoglavu bit će u potpunosti obnovljena. Prethodno je urađen novi krov i predulaz škole, a ovim ugovorom su predviđeni radovi na instalaciji centralnog grijanja, zamjena vanjske stolarije i termoizalacija na stropu škole. 

Kada je riječ o poboljšanju uvjeta obrazovanja u općini Žepče, osim radova na saniranju područne škole u Lupoglavu, trenutno je u izgradnji i blok A središnje zgrade Osnovne škole Žepče. Ovim ulaganjima Općina Žepče nastoji podići kvalitetu školstva, s naglaskom na ulaganje u obrazovnu infrastrukturu gdje je cilj da sve škole na području Žepča budu renovirane ili novoizgrađene.

 

Književna preporuka tjedna Radio Žepča: „Istočno od raja“ i „Novela o šahu“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Iako smo kalendarski još uvijek u ljetu, pad temperature i promjene u prirodi dale su nam naslutiti kako je vrijeme za oprostiti se od velikih vrućina, plaža i laganog štiva uz limunadu. Sada na scenu stupaju ušuškana popodneva uz topao napitak i knjige koje nas pokreću i osnažuju u novim izazovima. Izdavači su se ozbiljno pripremili za hladne dane i najavljuju pregršt knjiga koje će obilježiti jesen pred nama. Nova izdanja stižu tijekom rujna i listopada i potpuno su uzbudljiva.

Na popisu su se našla djela koja nećete moći ispustiti iz ruku. Od uzbudljivih fikcija, kriminalističkih romana, do memoara i ispovijesti snažnih i uspješnih ljudi.

Bit ćemo kratki i podijelit s vama neke naslove za koje smo i sami raspoložena ove jeseni te one naslove za koje mislim da bi mogli ne samo pogoditi nego i obogatiti vaša raspoloženja. Pa idemo polako…

John Steinbeck: Istočno od raja

"Istočno od raja" prva je američka saga, u kojoj se opisuje farmerski i malograđanski život u Americi iz razdoblja 1860. do 1920. godine. Pozornica dramatskih događaja je ljupka Satinska dolina u kojoj se romanopisac rodio i koju opisuje u većini svojih djela. Ovdje je sjajnom analizom karaktera i dubokim poniranjem u psihu likova donio kroniku dviju američkih porodica kroz dva naraštaja.

Roman Istočno od raja je simbolička priča ljudske duše. Priča u sebi istražuje teme iskvarenosti, milosrđa, ljubavi, borbe da budemo prihvaćeni, veličine i sposobnosti za samouništenjem i naročito teme krivice i slobode.

Steinbeckovi romani obiluju biblijskom slikovitošću i simbolizmom, a Istočno od raja je roman koji već naslovom upućuje na prisutnost biblijskoga interteksta.

Američki nobelovac John Steinbeck u svojoj je karijeri ispisao mnoge značajne literarne stranice, no Istočno od raja mnogi književni kritičari proglašavaju njegovim najboljim i najambicioznijim romanom u kojem je stvorio svoje kultne likove poput protagonista Cala.

Radnja romana smještena je u dolinu rijeke Salinas u Kaliforniji, a prati sudbine dviju obitelji, Trask i Hamilton. Obiteljske tajne i nesređeni odnosi, potraga za identitetom i majkom, misterij ljubavi i smrtonosne posljedice iste neki su od najvažnijih elemenata romana koji je 1955. redatelj Elia Kaz pritočio i na filmsko platno, povjerivši glavnu ulogu Jamesu Deanu.

U romanu su naglašeni biblijski elementi, počevši od same činjenice što je Adam vrlo pobožan, što je majka Kate pomalo nalik Mariji Magdaleni, pa sve do očitih motiva Adama i Eve te napose Kaina i Abela. Sve to ovaj roman čini jednim od najčitanijih i najvažnijih u povijesti američke književnosti 20. stoljeća.

 

Stefan Zweig: Novela o šahu

“Rođen sam 1881. u velikom i moćnom carstvu, u monarhiji Habsburg. Ali, nemojte je tražiti na kartama; pometena je bez traga. Odrastao sam u Beču, dvije tisuće godina staroj multinacionalnoj metropoli i morao sam ga ostaviti poput kriminalca prije nego je degradiran na njemački provincijalni gradić. Moj je književni rad, na jeziku na kojem sam pisao, pretovoren u pepeo u istoj zemlji u kojoj su moje knjige imale milijune čitatelja. I tako sada ne pripadam nigdje, i svugdje sam stranac, u najboljem slučaju gost. Europa, domovina koju bi moje srce odabralo kao moju, izgubljena jer se raspala samoubilački i po drugi puta u ratu u kojem je brat išao protiv brata. Protiv svoje volje svjedočio sam najgorem porazu razuma i najvećoj pobjedi brutalnosti u dugovjekovnim kronikama. Nikada – i kažem to bez ponosa s mnogo više stida – nijedna generacija nije iskusila takvu moralnu retrogresiju od onih duhovnih visina koje je naša generacija imala. U kratkom vremenskom periodu između vremena kada je moja brada tek počela nicati i sada, kada je počela srebreniti, u pola stoljeća nije bilo radikalanijih promjena i transformacija nego li u generacijama ljudskoga roda; i svatko od nas osjeća: previše je. Moje danas i svako moje jučer, moji usponi i padovi toliko su drugačiji da ponekad osjećam kao da sam živio ne jedno, već nekoliko postojanja, a svako drugačije od prethodnih.”

Tako je svoj život opisao jedan od najvećih i najljepših tvoraca knjiga, Pisac, jedan od najmoralnijih u onom romatičnom, viteškom i samim time tragičnom smislu, Stefan Zweig.

Stefan Zweig  iz obitelji židovskog podrijetla bio je doktor filozofije, erudit i svjetski putnik, jedan od najvatrenijih pobornika duhovnog jedinstva Europe i glasnogovornik mira u svijetu. Njegove bezbrojne pjesme, novele, eseji i drame nastaju pod utjecajem impresionizma, simbolizma i psihoanalize, a među njima je i Novela o šahu ili Šahovska novela (ovisi o prijevodu) u kojoj se obračunava sa životom i onime što se događa unutar pojedinca, a sve to kroz radnju koja prati putovanje Mirka Čentovića i Doktora B. luksuznim brodom od New Yorka do Buenos Airesa. Šahovska partija koju igraju ima jaku političku pozadinu, a istodobno je usredotočena na sve ono što se događa u pojedincu koji želi izbjeći duševno izgladnjivanje. Stanje u društvu koje utječe na pojedinca pojašnjeno je metaforom šaha, šahovskih figura i ploče, uz izravnu kritiku nacizma kojem se Zweig oštro protivio.

Nažalost, Zweig je zaboravljen u našem podneblju, no svakako je riječ o iznimnoj ličnosti čija kultna djela zaslužuju biti dio naše biblioteke.

Zweig je bio jedan od najvećih germanofonih protivnika Hitlerova režima. Svoj je život okončao 1942. godine samoubojstvom,

skupa sa svojom dugogodišnjom tajnicom i drugom suprugom.

U Europi prije rata, u svom salzburškom domu, gotovo svakodnevno je bio domaćin Rilkeu, Freudu, Rolandu, Verhaerenu, Thomasu Mannu...

Šahovska novela je njegovo posljednje napisano beletrističko djelo, u kojem se Zweig konačno obračunava sa svijetom i sa svojim životom.

 

 

 

Biro rada Žepče: Uskoro drugi krug javnih poziva za sufinanciranje zapošljavanja

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Iz Biroa rada Žepče obavještavaju korisnike da je Federalni zavod za zapošljavanje najavio Drugi krug javnih poziva za 2019.godinu. Objava drugog kruga javnih poziva za sudjelovanje u Programu sufinanciranja zapošljavanja 2019. i Programu sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2019. započet će 24.9.2019. godine.

S obzirom na veliki interes potencijalnih korisnika javni pozivi za učešće u programima će se objavljivati sukcesivno za pojedine kantone/županije, i to u sljedećim terminima:
24.9.2019. godine (utorak):

Hercegovačko-neretvanski kanton/županija

Zapadnohercegovački kanton/županija,

Hercegbosanska županija/Kanton 10 (Livno); 

 

25.9.2019. godine (srijeda):

Zeničko-dobojski kanton/županija

Srednjobosanski kanton/županija

Bosansko-podrinjski kanton/županija;

 

 26.9.2019. godine (četvrtak):

Tuzlanski kanton/županija

Posavski kanton/županija

Unsko-sanski kanton/županija;

 

 27.9.2019. godine (petak):

Kanton Sarajevo

Tekstovi javnih poziva su već dostupni na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje u meniju Aktualni projekti (www.fzzz.ba). Poručuju iz Biroa rada Žepče

 

 

Vlada ZDK odbobrila sredstva za projekte potpore održivom povratku, općini Žepče 90 000 KM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je financijska sredstva koja će udružiti sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica radi financiranja projekata potpore održivom povratku na području ZDK. Ukupna vrijednost ovih projekata u 2019. godini je 350.000 KM. 

 Prema potpisanom sporazumu kojeg su dogovorili premijer ZDK Mirza Ganić i ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, realizirat će se ukupno pet projekata u općinama Tešanj, Visoko, Olovo i Žepče. 

 Izgradnja puta Trepče - Šljivice u općini Tešanj projekt je vrijedan 80.000,00 KM, a u financiranju sudjeluje i Općina Tešanj. 

 Na području grada Visokog predviđena je izgradnja puta u MZ Kralupi na potezu lokalnog puta od Slatine prema Čifluku za što je osigurano 120.000,00 KM, dok je u općini Olovo predviđena sanacija lokalnog puta Olovske Luke - Gurdići u vrijednosti od 60.000,00 KM. 

 Na području općine Žepče predviđeno je asfaltiranje puta Gornji Vitlaci - Brijeg, za što će biti izdvojeno 60.000,00 KM, te rekonstrukcija lokalnog puta u MZ Vinište, dionica prijelaz preko pruge - Križ u vrijednosti 30.000,00 KM.

 "Udruživanjem financijskih sredstava sa Vladom FBiH omogućili smo značajna ulaganja u infrastrukturu koja je važna pretpostavka za održivi povratak. Tenderi su raspisani i veoma brzo očekujemo početak izvođenja radova", kazao je premijer Mirza Ganić.

 Pored navedenih projekata, u proračunu Zeničko-dobojskog kantona osigurana su dodatna sredstva za potporu održivom povratku, a za dva projekta u općinama Zavidovići i Breza već su donijete odluke o odobravanju sredstava.

 "Za drugu fazu rekonstrukcije Stare džamije u povratničkom mjestu Rujnica u općini Zavidovići izdvojili smo 30.000,00 KM. S obzirom na značaj obnove društvene infrastrukture, uključujući i vjerske objekte, za održivi povratak, Vlada se opredijelila da nakon potpore od 25.000,00 KM prvoj fazi obnove koja je izvršena 2018. godine, odobri sredstva za nastavak rekonstrukcije ovog nacionalnog spomenika BiH", kazao je premijer Ganić.

 Drugi projekt je izgradnja dijela prometnice u naselju Podgora u općini Breza, dionica raskrsnica - Plošnik, ukupne dužine 520 metara, koji zajedno finansiraju Vlada ZDK i Općina Breza. Iz proračuna ZDK za ovaj projekt je odobreno 20.000,00 KM.

 

Press služba ZDK

 

Potkategorije