Čestitka Razvojnoj agenciji Žepče povodom 10 godina rada i postojanja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Čestitku u povodu 10. obljetnice rada Razvojne agencije Žepče uputio je opčinski načelnik Mato Zovko u kojoj se kaže:

 

"Poštovana direktorice, poštovani  zaposlenici Razvojne agencije Žepče,

 

U ime općinske uprave Žepče i u svoje osobno ime svim zaposlenicima Razvojne agencije Žepče, na čelu s direktoricom Brankom Janko srdačno čestitam jubilarnih 10 godina rada i postojanja.

Razvojnu agenciju Žepče je 2010. godine osnovalo Općinsko vijeće Žepče  s ciljem da bude promotor, nositelj i koordinator razvojnih aktivnosti na području naše općine. Sve do danas, RAŽ organizirano i kontinuirano radi na provođenju Općinske strategije razvoja, implementaciji brojnih međunarodnih projekata, privlačenju domaćih i stranih investicija, te pružanju logističke potpore poslovnoj zajednici.

Hvala Vam što svojim radom unaprjeđujete poslovnu klimu i potičete ekonomski razvoj općine Žepče! Vjerujemo kako ćete u predstojećim godinama nastaviti u istom smjeru uz mnoštvo društveno korisnih projekata! Radujemo se budućoj suradnji i želimo mnogo uspjeha u budućem radu!

 

S poštovanjem,

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mato Zovko, dipl.prav

Pomoć članova GSS-a Žepče na raspolaganju svim sugrađanima općine Žepče

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Članovi GSS-a Žepče pozvali su sugrađane na odgovornost i stavili sve svoje resurse na raspolaganje svima za bilo koji oblik pomoći: dostava paketa, dostava hrane, lijekova, transport do medicinskih ustanova. Obavijest prenosimo u cijelosti:

"Dragi naši,
Molimo Vas još jednom da se pridržavate uputa o suzbijanju pandemije COVID-19. Štitite svoje i zdravlje svih oko vas, osobito pripazite na stariju i mlađu populaciju.
Iako su članovi GSS-a prvenstveno obučeni za djelovanje na teško pristupačnim i neurbanim područjima iz oblasti potraga i spašavanja, kao jedna od operativnih snaga uvijek su spremni svoja znanja i vještine upotrijebiti i u ovakvim situacijama u  intervencijama vezano za suzbijanje pandemije i ublažavanja posljedica iste.
Od početka pandemije, uz svoje redovne aktivnosti potraga i spašavanja, GSS Žepče je u pripravnosti i na raspolaganju je svima za bilo koji oblik pomoći: dostava paketa, dostava hrane, lijekova, transport do medicinskih ustanova... i sve druge aktivnosti.
Tu smo za vas  24/7/365 sada je vrijeme da odgovornim ponašanjem i vi budete tu za sve nas.
DEŽURNI BROJ GSS ŽEPČE JE 063 / 544 -633   i u funkciji 0/24" , kaže se u obavijesti GSS-a Žepče.

Žepčanka Dijana Stojanović Jelić "Oduvijek sam željela biti poduzetnica"

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Predstavljamo Dijanu Stojanović Jelić iz Žepča. Dijana je uspješna poduzetnica, koja svojim primjerom nadahnjuje druge žene za poduzetništvo ali istražuje i nudi rješenja koja pomažu mnogim mamama. Pored toga, Dijana je veoma društveno angažirana u svojoj lokalnoj zajednici, gdje ni jedna humanitarna akcija ne prolazi bez nje, piše poduzetna.ba.
Oduvijek sam željela biti poduzetnica
Dijana Stojanović Jelić, uspješna poduzetnica iz Žepča

Kako je započeo vaš poduzetnički put?

-         Ja sam nekako oduvijek željela biti privatna poduzetnica jer sam odrasla u takvoj obitelji. Moja otac je privatni poduzetnik i nekako je bilo logično da ću jednog dana i ja to postati s obzirom na to da sam uvijek tome i težila ali to nije korak na koji se lako odlučimo nego jednostavno osjetimo da je pravi trenutak za to kada skupimo dovoljno znanja, iskustva i samopouzdanja.  Sjećam se da sam bila na sastanku kod direktorice naše Razvojne agencije u Žepču gospođe Branke Janko i da mi je ona rekla da smatra da je pravo vrijeme da registriram svoju agenciju za marketing i postanem samostalna. Rekla je da vjeruje u mene i da će mi rado pomoći u okvirima svoje nadležnosti. Njene riječi su mi tada dale veliku snagu i vjeru i zaista u roku od mjesec dana ja sam i registrirala Agenciju za marketing dizajn i savjetovanje “Prima” Žepče.  Ponosna sam da me upravo jedna tako uspješna i poduzetna žena ohrabrila na taj korak. Naravno imala sam podršku i svoje obitelji ali i zajednice.

Što vam je bilo od najveće važnosti? Da li su to poticajne mjere (ako ste koristili neku), edukacija ili podrška pojedinaca/pojedinki?

Kao što sam već ranije rekla, u tim početnim koracima najvažnija nam je podrška osoba koje smatramo kompetentnim za savjete i mišljenja kao što su uspješni i iskusni poduzetnici i poduzetnice. Kada od njih dobijemo određeni “vjetar u leđa” onda nam je svakako bitna i podrška Općine u kojoj registriramo biznis. Ja sam prilikom registracije prijavila svoju ideju za program podrške projekta Market Makers i dobila sam neka sredstva potrebna za početnu registraciju. Meni je to jako puno značilo jer sam pored sredstava dobila i nova znanja. Također naša Razvojna agencija Žepče mi je bila dostupna za sve potrebne savjete i svu pomoć oko registracije biznisa.

Na kakve poteškoće ste najviše nailazili i kako ste ih rješavali?

Do sada u svom poslovanju nisam imala prevelike poteškoće koje nisam uspjela rješavati, bilo je tu nekih situacija koje su zahtijevale malo više truda, rada i istraživanja da bih uspjela ići dalje, ali u manjim sredinama to je tako. Nažalost, kada imate agenciju za marketing u sredini koja još uvijek nije prepoznala važnost marketinga u poslovanju firmi, dešava vam se da većinu radnog dana potencijalnim klijentima objašnjavate nešto što u većim sredinama odavno znaju a to je da promocija nije trošak, da im je marketing neophodan ali s druge strane jednom kada to uspijete klijenti su vam zahvalni i ostaju samo vaši.

Po vašem iskustvu, da li žene podržavaju druge žene?

Kada je u pitanju poslovanje u našoj Općini Žepče ja sam jako ponosna na sve žene koje me okružuju. Izuzetno se podržavamo i tu smo jedna za drugu uvijek. Nije nas mnogo, žena privatnih poduzetnica, ali smo mnogo jake zajedno. Uskoro planiram registrirati udrugu obrtnika i obrtnica u Žepču i smatram to bitnim korakom za naše osnaživanje i još bolji rad.

Što je to što nedostaje kada je u pitanju stvaranje poticajnog okruženja za razvoj poduzetništva?

Naravno da ćemo svi reći da nam prvo nedostaju novčana sredstva ali mislim da novca ima samo nama nedostaju znanja i kadrovi koji će pomoći poduzetnicima pisati projekte za dobivanje tih novčanih sredstava. Nedostaje nam pozitivnog okruženja, odnosno svaki dan čitamo priče koje su često poražavajuće i negativne kada je u pitanju poslovanje u BiH ali osobno znam da ima jako puno pozitivnih priča koje mogu biti inspiracija svima za veću vjeru u bolje sutra, samo takve priče i pojedinci nemaju dovoljno medijskog prostora. Zbog toga sam jako zahvalna kada mogu ispričati svoju poduzetničku priču jer želim da bude inspiracija i ohrabrenje za sve buduće poduzetnike i poduzetnice.

Poznato nam je da ste uvijek spremni pomoći vašim savjetom. S kakvim pitanjima i nedoumicama vam se najčešće javljaju poduzetnice.

Najčešće nedoumice su upravo te da li da registriram vlastiti biznis ili ne, koliko će me to koštati..i slično. Ljudi se plaše ostaviti stalni posao koji možda i ne vole ali im donosi siguran novac. Ja sam uvijek tu da to nekako zajedno objektivno sagledamo, uradimo analizu snaga i slabosti i donesemo kvalitetan zaključak. Također često mi se obraćaju da im pomognem promovirati neki proizvod putem društvenih mreža ili jednostavno da prodaju nešto….sve savjete rado dijelim i vrlo rijetko naplaćujem jer zaista želim svojim znanjem i iskustvom pomoći nekome kako su i meni pomagali prije više od 12 godina.

Pored posla u marketingu kojim se bavite preko 12 godina, Vi ste osmislili i neke super inovacije koje olakšavaju život roditeljima a za jednu ste dobili i mnoge nagrade i priznanja. Radi se o mobilnoj aplikaciji 2.Mama, recite nam više o tome?

Da, sama mobilna aplikacija je nastala iz moje vlastite potrebe da olakšam sebi život s obzirom na to da sam majka 3 male djece i bilo je situacija kada bi svi bili bolesni u isto vrijeme i suprug i ja više nismo znali tko je popio koji sirup, u koje vrijeme, koju dozu i trebala sam pomoć, a tu pomoć sam nazvala 2.MAMA (druga mama). Aplikacija nas automatski podsjeća kada je vrijeme za lijek bolesnom djetetu, koji lijek i u kojoj dozi. Ove godine smo sa 2.Mamom bili u finalu regionalnog foruma inovacija Sarajevo Unlimited, ali sam također osvojila i 3.mjesto na Festivalu inovacija u Mostaru Next Startup Betapitch Mostar. Naš tim vrijedno radi na novoj verziji aplikacije s mnoštvom novih funkcija koja će uskoro biti online i jako se veselimo zbog toga.

Prošle godine ste bili nominirani za nagradu Snaga izvrsnosti, što vam je značila ta nominacija?

Bila sam jako sretna i ponosna zbog te nominacija. Snaga izvrsnosti u kategoriji poduzetništva bilo je zaista wow. Osjećala sam se sretnom jer sam znala da idem pravim i ispravnim putem ako je to i u mojoj lokalnoj zajednici prepoznato.  Zbog navedene nagrade dobila sam još više medijskog prostora i imala priliku biti još jedna pozitivna priča iz BiH.

Za kraj, podijelite s nama vaš životni moto.

Iskreno nemam neki konkretan životni moto jer moj život ima neke ciljeve kojih se držim, a prvi je svakako da uvijek pomognem ljudima u potrebi posebno kada su djeca u pitanju. Želim biti inspiracija i pozitivan primjer da se svojim radom i trudom može uspjeti u životu i biti zadovoljni i sretni bez obzira na to gdje živite i što vas okružuje, pozitivan duh i stav uvijek nađu načina da pobjedi sve loše.


Trudite se ne činiti drugima loše stvari, vjerujete u sebe, učite i radite to je nešto što nam je svima najpotrebnije. I naravno osmijeh, sve je mnogo lakše kada poklonite nekome osmijeh pa makar to bili i vi sami u ogledalu.


poduzetna.ba

Svi obredi za Uskrs bez naroda, otkazuju se i krizme

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

S obzirom na ograničenja uvjetovana pandemijom koronavirusa, Vrhbosanska nadbiskupija donijela je  Smjernice za slavljenje obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa 2020.

 


Smjernice, koje potpisuju vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić i vrhbosanski nadbiskup koadjutor dr. Tomo Vukšić, a upućene su svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije, nedjelja.ba prenosi u cijelosti:


"Draga braćo župnici i upravitelji župa! Draga braćo i sestre! U skladu s općim smjernicama i prijedlozima Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o slavljenju obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa u vrijeme pandemije koronavirusa, a koji su objavljeni u dekretima od 19. i 25. ožujka 2020., mi, vaši pastiri, donijeli smo sljedeće odluke koje vrijede na području Vrhbosanske nadbiskupije:

 

 


Cvjetnica, obredi Velikog tjedna i svetkovina Uskrsa

 

 


1. Vinko kard. Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, i mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor, predsjedaju liturgijskim slavljima i obredima u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu prema sljedećem rasporedu i bez prisutnosti naroda: Cvjetnica, nedjelja, 5. travnja 2020. u 10:30 h; Misa posvete ulja, srijeda, 8. travnja 2020. u 10:30 h; Veliki četvrtak – Misa Večere Gospodnje, 9. travnja 2020. u 17:30 h; Veliki petak – Služba Muke Gospodnje, 10. travnja 2020. u 17:30 h; Velika subota – Vazmeno bdjenje, 11. travnja 2020. u 20:00 h; Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega, 12. travnja 2020. u 10:30 h.

 


2. Svećenici neka slave Cvjetnicu, obrede Velikoga tjedna i nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega u župnim crkvama, na način koji je propisan u Dekretu od 25. ožujka 2020., u vrijeme koje smatraju prikladnim i bez okupljanja naroda.


3. Svećenici neka, iznimno ove godine, ne dolaze na slavlje Mise posvete ulja u Sarajevu, ali neka na taj dan prate i duhovno sudjeluju u slavljenju Mise posvete ulja u Katedrali.


4. Svećenici će sveta ulja naknadno preuzeti u prostorijama Ordinarijata kada uvjeti za to budu bolji i prikladniji.

 


5. Neka se nakon zaziva br. 9 "Sveopće molitve", koja se moli na Veliki petak, doda sljedeći zaziv "Za one koji pate u vrijeme pandemije", koji je 30. ožujka 2020. za cijelu Crkvu posebnim dekretom (br. 155/20) predložila Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, a koji ovdje prilažemo u prijevodu na hrvatski.


6. Neka se samostani i redovničke zajednice također pridržavaju općih uputa istoga Dekreta od 25. ožujka 2020.

 

 


Izravni prijenosi slavlja preko društvenih sredstava priopćivanja

 


7. Budući da se, zbog ograničenja okupljanja i kretanja osoba, liturgijska slavlja i obredi Velikoga tjedna slave bez okupljanja naroda, vjernici će sva liturgijska slavlja i obrede iz Katedrale u Sarajevu, zahvaljujući susretljivosti Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT), moći izravno pratiti na kanalima BHT1 i BHTHD (prijepodnevna slavlja) i na kanalu BHTHD (poslijepodnevna i večernja slavlja i obredi).

 


8. BHRT će najaviti raspored izravnih prijenosa liturgijskih slavlja i obreda iz Katedrale, i posebno obavijestiti krolom s informacijom neposredno pred početak pojedinog slavlja. Neka svećenici već sada obavijeste vjernike o tim izravnim prijenosima i potaknu ih da se tako duhovno uključe i sudjeluju u istim slavljima, obredima i molitvi iz vlastitih domova.

 


Posveta Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu

 


9. U subotu, 4. travnja 2020. u 11:00 h, Vinko kard. Puljić, nadbiskup vrhbosanski, predvodit će molitvu Gospine krunice i litanije pred kipom Gospe Lurdske koji je 2017. godine prošao kroz sve naše župe, i tom prigodom obnoviti posvetu Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu, s nakanom da je zaštiti u vrijeme ove teške kušnje koronavirusa.

 


10. Molitvu iz kapelice Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, osim na portalu nedjelja.ba, u izravnom prijenosu moći će se pratiti na Youtube kanalu nedjelja.ba te na istoimenoj Facebook stranici. Svi su pozvani pridružiti se ovoj molitvi, moleći također Posvetnu molitvu koju ovdje prilažemo.


Blagoslov jela za Uskrs


11. Budući da svećenici ne mogu obaviti blagoslov jela za Uskrs na uobičajeni način i u crkvi, neka se blagoslov obavi u obitelji kao kućnoj crkvi, i to na sljedeći način: Neka glava obitelji okupi na Uskrs obitelj oko stola na kojem je pripravljeno jelo za blagoslov. Nakon što se zajednički izmoli Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, glava obitelji uzme blagoslovljene vode i poškropi jelo, koje potom svi zajedno blaguju.

 


Druge odredbe:


12. Imajući u vidu nepredvidivost trenutne situacije u vezi s koronavirusom, smatramo razboritim otkazati sljedeće događaje: subota, 11. travnja 2020., tradicionalno uskrsno čestitanje svećenika, redovnika i redovnica grada Sarajeva Vinku kard. Puljiću, nadbiskupu vrhbosanskom; ponedjeljak,


13. travnja 2020., tradicionalno uskrsno primanje Vinka kard. Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog, za predstavnike vjerskog, kulturnog, diplomatskog i društveno-političkog života u Bosni i Hercegovini; srijeda, 22. travnja 2020., sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije; subota, 2. svibnja 2020., ministrantsko zborovanje u Travniku. 13. Smatramo također razboritim odgoditi krizmena slavlja koja su bila predviđena u sljedećim terminima: 18., 19., 25. i 26. travnja 2020.


14. Slavlje drugih krizmenih slavlja u mjesecu svibnju i lipnju ovisit će o daljnjem razvoju pandemijske situacije, a župnici će biti pravovremeno obaviješteni.


U ovim teškim danima u kojima živimo, radi opasnosti prenošenja koronavirusa nije moguće da se kao Crkva i zajednica okupljamo i slavimo obrede Velikoga tjedna i svetkovinu Uskrsa. Zato ćemo ono što se slavi u crkvi, sada slaviti u obitelji.


Obitelj je "kućna Crkva" ili Crkva u malom, i sada postaje, na neki način, nositelj crkvenog zajedništva i duha. Stoga potičemo sve naše obitelji da u danima Velikog tjedna i Vazmenoga trodnevlja u svojim domovima njeguju duh molitve, duh sabranosti, duh pučke pobožnosti, duh čitanja Svetog pisma.


Na taj način, u svima nama će porasti povjerenje u Boga, osjetit ćemo Njegovu blizinu i radovati se uskrsnuću "Krista Isusa, nade naše" (1 Tim 1,1).


Na sve svećenike, redovnike, redovnice, vjernike laike i ljude dobre volje zazivamo Božji blagoslov i stavljamo vas pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije.


Zdravlje bolesnih, moli za nas!"

 

vecernji.ba

FSCZ - Novih 17 naredbi o dodjeli medicinskih zaštitnih sredstava

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Federalni stožer civilne zaštite (FSCZ) je na hitnoj izvanrednoj elektronskoj sjednici, na osnovu zaključka s izvanredne sjednice Stožera, donio 17 novih naredbi.

Nove naredbe se odnose na nabavke neophodne zaštitne opreme i sredstava (rukavice, maske, dezinfekcijska sredstva, zaštitne naočale) i kreveta s madracima za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i još 16 vladinih organizacija, uprava, institucija, zavoda i drugih pravnih lica koja su od izuzetne važnosti za funkcioniranje sustava zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u zaustavljanju širenja pandemije uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području Federacije BiH.

U skladu s Odlukom Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid - 19) na području FBiH i potrebe za izdvajanjem dodatnih sredstava za nabavku materijala i opreme, FSCZ je na sjednici donio novu Odluku za nabavku materijala i opreme iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM koja je upućena na davanje suglasnosti Vladi FBiH.

Razmatrana je i potreba privremene izmjene naredbe o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u dijelu u kome bi se o osobama starijim od 65 godina, nastanjenim na području FBiH, omogućilo podizanje mirovina  u bankama i potrebna kupovina, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera i propisane socijalne distance, zbog čega je zatraženo mišljenje Ministarstva zdravstva FBiH.

S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa na području Federacije  BiH u Sarajevu je u srijedu održana i 1 izvanredna sjednica Stožera, kojim je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.

Jednoglasno je prihvaćena Informacija o poduzetim aktivnostima kantonalnih, općinskih i gradskih stožera civilne zaštite na iznalaženju adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa koje je FSCZ tražio od njih u skladu s Preporukom od 24. ožujka.

Prostore za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa odredilo je 45 općina/gradova na području Federacije BiH. U tim prostorima može se osigurati smještaj za oko 1.743 osobe.

FSCZ primio je k znanju informaciju o broju osoba koje su kršile mjere o prinudnoj informaciji, iz koje se može zaključiti da je naredba po kojoj se osobe za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa smještaju u izolaciju u za to namijenjene objekte već urodila plodom, jer je broj osoba koje krše izolaciju znatno smanjen – saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Hrvatska od jutros zatvorila 20 graničnih prijelaza s BiH, evo kojih

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je od danas u 7 sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s ciljem sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, privremeno zatvorilo 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet.

Kako je priopćeno iz MUP-a RH zatvoreni su sljedeći granični prijelazi:

1. Svilaj,

2. Gejkovac,

3. Pašin Potok,

4. Bogovolja,

5. Kordunski Ljeskovac,

6. Lička Kaldrma,

7. Bili Brig,

8. Aržano Pazar,

9. Dvorine,

10. Cera,

11. Jovića Most,

12. Sebišina,

13. Slivno,

14. Podprolog,

15. Unka,

16. Vukov Klanac,

17. Imotica,

18. Slano,

19. Hrvatska Dubica,

20. Gabela Polje.

vecernji.ba

ZDK- Kapacitet izolatorija za koronavirus proširuje se na 220 kreveta

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

– Javna ustanova Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona stavio je na raspolaganje svoje prostorne i kadrovske kapacitete Kriznom stožeru za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK-a - kazala je na današnjoj pres-konferenciji direktorica tog zavoda Mersija Kasumović.

-Smatrali smo da trebamo dati doprinos u ovoj situaciji, jer smo u 2. fazi borbe protiv bolesti koju izaziva Covid-19. Zavod će nastaviti i dalje raditi svoj posao, a što smo i do sada radili - specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika, redovne periodične preglede i sve drugo što nam je i u ovoj situaciji jako bitno da se radi - istakla je Kasumović.

Dodala je da je cilj da svi radnici idu na posao "s provjerenim zdravstvenim stanjem“.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić istakao je kako nastavljaju obilaziti lokalne zajednice i osposobljavati kapacitete za eventualni prelazak u 3. i 4. fazu borbe protiv koronavirusa, ali da se nada da epidemiološka situacija u tom kantonu neće niti ući u te faze.

-Opremom koja bi bila stavljena u pogon i dodatnim kapacitetom kreveta, apsolutno bismo odgovorili 2. fazi. Po nekim našim procjenama to bi bilo sasvim dovoljno... Računamo da ćemo kapacitet našeg izolatorija povećati na 200-220 kreveta - rekao je Jupić.

Trenutni kapacitet izolatorija Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) je 50-ak kreveta, s mogućnošću proširenja na oko 100 mjesta, ali da će iskorištavanjem prostora tog zavoda pripremiti dovoljno kapaciteta za smještaj u zdravstvenim ustanovama svih pozitivnih osoba na Covid-19.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac napomenuo je kako zasad imaju po devet pozitivnih pacijenata u izolatoriju te isto toliko u KBZ-u, ali da još uvijek čekaju rezultate jučerašnjih testiranja zdravstvenog osoblja i pacijenata iz KBZ-a koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom s Odjela za interne bolesti KBZ-a.

-Čim dobijemo nalaze, bit će objavljeni. Na taj ćemo način rasteretiti određeni broj pacijenata i zaposlenika za koje su jučer uzeti testovi. Svi pozitivni pacijenti, koji su smješteni u izolatoriju u Stacionaru i na odjelu u KBZ-u, stabilni su i još nitko nije na respiratoru. Nadamo se da ih neće ni biti - kazao je Skomorac.


Navodi također da pacijenti i zdravstveno osoblje koji su u izolaciju nisu razvili simptome zaraze na koronavirus.

 

fena

Potpisan ugovor o asfaltiranju ulica u Novom Naselju

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Svjesni uloge i odgovornosti u okolnostima prirodne nesreće uzrokovane pojavom i širenjem koronavirusa u FBiH, općinska uprava nastavlja s radom pridržavajući se propisanih naredbi i mjera.

Tako su danas, 01. travnja 2020. godine općinski načelnik Mato Zovko i direktor poduzeća „Hajdić“ d.o.o. Maglaj Elvedin Hajdić potpisali ugovor o asfaltiranju ulica u Novom Naselju, općina Žepče. Potpisivanju ugovora je nazočio i direktor poduzeća „Plato“ d.o.o. Žepče, koje će vršiti nadzor nad izvođenjem radova.

Dužina prve dionice koja će biti asfaltirana je 240 metara, a druge 110 metara. Ukupna vrijednost radova iznosi 98.702,89 KM. Cjelokupan iznos sredstva se financira sredstvima Federalnog ministarstva prostornog uređenja Sarajevo iz programa saniranja šteta i obnavljanja infrastrukture.

Uz poštivanje svih mjera, aktivnim radom se nastoje premostiti i ublažiti gospodarski zastoji koje je pojava koronavirusa prouzrokovala našoj lokalnoj zajednici. Na tragu navedenog, cilj je planirane infrastrukturne radove izvoditi i u novonastalim okolnostima, te osigurati da se javni radovi izvode prema utvrđenom planu.

Subcategories