Tim za borbu protiv korupcije ZDK prezentirao svoj prvi izvještaj

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predsjednica Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije Meliha Omerspahić prezentirala je predstavnicima javnih ustanova te zakonodavne i izvršne vlasti tog kantona prvi izvještaj iz Strategije za borbu protiv korupcije iz Akcionog plana Vlade ZDK za period 2017. - 2019. godine.

Ona je istakla kako je to bio dosta zahtjevan posao te da su jedan od prvih kantona koji je uradio ovakvu vrstu izvještaja i javno ga prezentirao.

- Predvidjeli smo 109 aktivnosti, s 20 rokova izvršenja, od kojih su neke aktivnosti s utvrđenim rokom izvođenja. Od tih aktivnosti u zadanom roku ispoštovano je oko 60 posto - istakla je predsjednica Omerspahić, koja je dodala kako se neke aktivnosti provode kontinuirano.

Deset oblasti iz Akcionog plana, napominje Omerspahić, nema zadovoljavajuće rezultate, a jedna od tih oblasti je i zdravstvo u ZDK-u.

- To je posebno važno zato što znamo koliko je ova oblast podložna korupciji, koliko su građani osjetljivi kada je u pitanju ova oblast pružanja usluga. Zato će, u narednom periodu, a to su preporuke koje smo dali Vladi i koje je Vlada usvojila, jedan od važnih oblasti kojima ćemo dati prioritet sigurno biti oblast zdravstva - najavljuje Omerspahić, koja dodaje kako će poseban akcent biti stavljen i na oblast javnih nabavki.

Prevencija borbe protiv korupcije, ističe Omerspahić, zahtijeva angažman svih aktera, jer samo Tim, kojem je ona na čelu, u tom poslu ne može biti uspješan ako izostane podrška.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić napomenuo je kako je ZDK donio Akcioni plan i prati njegovu realizaciju.

Agencija je, napomenuo je Šabotić, zagovarala profesionalizaciju ovog tijela u ZDK-u, što se i realiziralo pa sada ZDK ima profesionalno tijelo.

- To će se tijelo isključivo baviti prevencijom korupcije na svom nivou vlasti - ističe Šabotić, koji dodaje kako je ZDK uradio dobar posao.

Tim je, napomenuo je Šabotić, do sada imao dosta dobru podršku od zakonodavne i izvršne vlasti, ali se nada da će i u narednom periodu imati podršku u materijalnom opremanju, kadrovskom popunjavanju te definiranju ovlaštenja i pozicioniranja kroz zakonsku regulativu.

Na Svjetskom prvenstvu u rukometu u Danskoj i Njemačkoj poznati su svi sudionici drugog kruga

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Nastup u glavnoj rundi izborili su Njemačka, Francuska i Brazil iz grupe A, Hrvatska, Španjo i Island iz grupe B, Norveška, Danska i Tunis iz grupe C te Švedska, Mađarska i Egipat iz grupe D, prenosi STA.

U grupi A se reprezentacijama Njemačke i Francuske, koje su ranije osigurale plasman danas pridružila selekcija Brazila koja je pobijedila Koreju sa 35:26.

Treće mjesto u grupi B osvojila je selekcija Islanda pobjedom protiv Makedonije 24:22, dok je treće mjesto u C-grupi izborio Tunis trijumfom nad Austrijom 32:27. U D-grupi treće mjesto potvrdio je Egipat pobjedom protiv Angole 33:28.

U glavnoj rundi bit će formirane nove dvije grupe s po šest ekipa, iz kojih će po dvije najbolje igrati polufinale.

Finale je na rasporedu 27. jsiječnja u Herningu.

Rezultati posljednjeg kola preliminarne runde:

A-grupa

Brazil - Koreja 35:26
Njemačka - Srbija 31:23
20.30: Francuska - Rusija

Tabela:

1. Njemačka
2. Francuska
3. Brazil
4. Rusija
5. Srbija
6. Koreja

B-gripa:

Bahrein - Japan 23:22
Makedonija - Island 22:24
20.30: Hrvatska - Španjolska

Tabela:

1. Hrvatska
2. Španjolska
3. Island
4. Makedonija
5. Bahrein
6. Japan

C-grupa:
Čile - Saudijska Arabija 32:27
Austrija - Tunis 27:32
20.15: Danska - Norveška

Tabela:

1. Norveška
2. Danska
3. Tunis
4. Čile
5. Austrija
6. Saudijska Arabija

D-grupa:
Egipat - Angola 33:28
Katar - Argentina 26:25
20:30: Švedska - Mađarska

Tabela:

1. Švedska
2. Mađarska
3. Egipat
4. Katar
5. Argentina
6. Angola

Stižu i prve potvrde za sudjelovanje na turniru „Rukomet u srcu“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

6. Međunarodni rukometni turnir Zavidovići - Žepče - Maglaj "Rukomet u Srcu", koji će se održati od 26. do 28. travnja 2019. godine u Maglaju, Zavidovićima i Žepču zaprimili su i prvu potvrda za sudjelovanje na turniru. 

Prvi klub, koji je potvrdio dolazak na turnir „RUKOMET U SRCU“ Zavidovići - Žepče - Maglaj 2019., je RK Jeruzalem Ormož iz Slovenije.


Ovaj klub već četvrtu godinu za redom sudjeluje na turniru, koji veliku pažnju posvećuje radu s najmlađim uzrasnim kategorijama. Koliko se kvalitetno radi s najmlađim kategorijama u ovom klubu govori i podatak da su po rezultatima, a i po broju reprezentativaca i reprezentativki jedna od najboljih škola rukometa u Sloveniji.


Ovaj šesti po redu Međunarodni turnir uz natjecanje u muškoj kategoriji po prvi put organizira i natjecanje u ženskoj kategoriji.


Kategorije koje će sudjelovati su sljedeće:
- dječaci:
2002. godište i mlađi, 2004. godište i mlađi, 2006. godište i mlađi
- djevojčice:
2004. godište i mlađe

Organiziranjem tri kategorije kod dječaka i uključenjem ŽRK Krivaja u organizaciju jedne kategorije za djevojčice naš turnir se podiže na jedan veći nivo, jer će se turnir igrati u tri grada, četiri dvorane i organizirat će ga četiri prijateljska kluba.


Predsjednik organizacionog odbora turnira prof. Mensur Sinanovića je u svom izlaganju istakao da ovakav sportski projekt za mlade, koji organizira tri grada, nema u našoj državi, a možda i u regiji, što turniru Rukomet u Srcu daje značaj više.


Općina Žepče jedan je od domaćina ovog Međunarodnog turnira „Rukomet u srcu“ a projekt tri rukometna grada ponovno će povezati uspješne športaše iz naše i susjednih općina.

Koridor Vc: Vlada FBiH dozvolila JP Autoceste Federacije ulazak u posjed šest parcela na području općine Žepče

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vlada FBiH donijela je odluku o izuzimanju šumskog zemljišta i njegova namjena promijenjena je u građevinsko za potrebu građenja autoceste na Koridoru Vc, dionica Tarčin - Ivan.

Federalna vlada također je dozvolila korisniku izvlaštenja JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno izvlaštene rješenjem Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Žepče.

Riječ je o šest parcela za koje je postupak izvlaštenja vođen s ciljem izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Poprikuše - Nemila, na području općine Žepče, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

SMŠ uspješno priveo kraju prvo polugodište 2018/19. školske godine

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
Izvor: Oslobođenje

Na kraju prvog polugodišta, od 721 učenika koji pohađa SMŠ Žepče čak 587 učenika ostvarilo je prolazne ocjene, odnosno 81,41 %, dok je 131 učenik ovo polugodište priveo kraju s negativnim ocjenama na polugodištu, ili njih 18,17%. 

Kako SMŠ Žepče ustrojno radi kao jedna škola s dva nastavna plana i programa, 294 učenika nastavu pohađa po HNPiP a 427 učenika po BNPiP.


Iz ove obrazovne ustanove saznajemo kako srednja ocjena škole iznosi 3,41. Navode kako je i postotak prolaznosti viši u odnosi na prošlu godinu.

Ova obrazovna institucija, tijekom prvog polugodišta 2018./19. Školske godine zabilježila je ukupno 21 684 izostanka.
U prosjeku svaki učenik izostao je 30 školskih sati.

Od ukupnog broja opravdanih je 19 180 ili prosječno po učeniku 26 izostanaka. Neopravdanih izostanaka je 2 504, što je prosječno 3,4 izostanka po učeniku.

Navode i kako je u odnosu na prošlu školsku godinu manji broj i opravdanih i neopravdanih izostanaka po učeniku, a povećava se broj opravdanih izostanaka, većina zbog bolesti.

U cilju unaprjeđenja nastavnog procesa kroz kontinuirani rad na unaprjeđenju nastavnih sati , ravnatelj SMŠ Adil Gačić za Radio Žepče kazao je i kako početkom veljače planiraju održati i roditeljske sastanke i sastanke s učenicima i pedagozima u vidu poduzimanja mjera smanjenja broja izostanaka. Namjeravaju unapređivati i kvalitetu nastavnog procesa kroz razne aktivnosti kao što je dopunska nastava, kreiranje radnih atmosfera ugodnijih i učenicima i radnicima.

Vlada FBiH: Za izgradnju pješačkog mosta u Zavidovićima dodatnih 284.000 KM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Ilustracija
 

Vlada Federacije BiH usvojila je kvartalni izvještaj o provedbi Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH (FERP) za period 1. travnja do 30. rujna 2018. godine.

Data je suglasnost da iz Projekta bude izdvojeno dodatnih 284.500 maraka za završetak izgradnje pješačkog mosta Alići u Zavidovićima, a općina Zavidovići će za ove namjene izdvojiti još 50.000 maraka.

Projekt hitnog oporavka od poplava je, kako je navedeno, ključni element neposrednog odgovora Svjetske banke na razorne poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. godine.

Federalna vlada usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o utrošku sredstava Privredne komore Federacije BiH za sufinanciranje projekta „Razvoj automobilske industrije Federacije BiH" za period 2017.-2018. godina.

Sredstva u iznosu od 150.000 maraka utrošena su za sufinanciranje rada biroa u Njemačkoj, sufinanciranje rada Razvojnog ureda ove komore, nastup na sajmu IZB 2018. i promotivne aktivnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

 

Rekordna potrošnja plina u Federaciji BiH

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

BH-Gas priopćio je da je u posljednje vrijeme registrirana povećana potrošnja prirodnog plina u Federaciji BiH.

Tako je 17. prosinca 2018 godine potrošačima u Federaciji BiH isporučeno 1.211.828 Sm3 plina, što čini rekordnu dnevnu isporuku u mjesecu decembru računajući od 2014 godine.

U ovu dnevnu isporuku ne ulaze dnevne količine isporučene potrošačima u Zvorniku, a koje si za taj dan iznosile 146.503 Sm3 što ukupno za BiH iznosi 1.358.331 Sm3.

Ovo praktično znači da je iskorišteno 75 posto od maksimalnog dnevnog kapaciteta plinovoda.

Ukupna potrošnja plina u BiH je 19. prosinca 2018. godine iznosila 1.418.521 Sm3/dan što znači da je iskorištenost kapaciteta plinovoda 79 posto od maksimalnog dnevnog kapaciteta.

Temperature zraka uopće nisu bile ekstremno niske već se radi o prosječnim dnevnim temperaturama za ovaj period godine.

Istovremeno, prema sadašnjem nivou potrošnje plina u Federaciji BiH u decembru 2018 godine BH-GAS će potrošačima isporučiti oko 32 milijuna Sm3 plina.

Potrošnja plina za decembar 2018. godine također predstavlja najveću količinu isporučenog plina za mjesec decembar od 2010. godine, te time i ovim pokazateljem se potvrđuje da plin ima svoje mjesto u energetskom miksu Bosne i Hercegovine, a posebno u Kantonu Sarajevo.

Izvor: zenicablog

Vlada FBiH o verifikaciji stare devizne štednje u 2018. godini

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 

 

Federalna vlada je usvojila izvještaj o radu Komisije za verifikaciju računa stare devizne štednje za 2018. godinu.

Komisija je lani obradila 603 akta, od čega je 304 rješenja po izjavljenim žalbama, 65 odgovora na tužbu po zahtjevu suda i 234 dopisa. Prihvaćeno je 215 žalbi u ukupnom iznosu od 4.104.909 konvertibilnih maraka.

Prošle godine Komisija je primila 44 sudske presude po pokrenutim tužbama, od čega su 33 vraćene na ponovni postupak, za šest je odobrena verifikacija, dok je pet tužbi odbijeno kao neosnovane, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Potkategorije