Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Književna preporuka tjedna na valovima Radio Žepča : Romani „Knjiga zagrljaja“ i „Djevojka iz močvare„

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ponedjeljak rezerviran za književnosti i kulturu

Kao i svaki ponedjeljak,  na valovima Radio Žepča donosimo Vam književne preporuke tjedna, najbolje naslove izabrane iz široke lepeze dobrih knjiga!

Ovaj tjedan u programu Radio Žepča u emisiji Kutak za knjigu, imate priliku poslušati malo više o dva odabrana djela koja smo izdovojili iz svjetskih preporuka za čitanje za sam kraj ljeta.

Svijet je tako ocijenio kako ovo ljeto ne smijete propustiti roman „Knjiga zagrljaja“ autora Eduarda Galeana i knjigu „Djevojka iz močvare „ autorice Delie Owens. 

Više o naslovima, autorima i samim djelima možete poslušati na linku ispod, ali u programu Radio Žepča u terminu od 16:30 h, ponedjeljkom i subotom.  

Za duge i vruće ljetne dane vam odgovaraju kratke, osvježavajuće forme, a da nisu baš poezija? Nikakav problem!

“Knjiga zagrljaja” urugvajskog pisca Eduarda Galeana (Iris Illyrica) zbirka je pronicljivih i provokativnih zapisa o životu koji najbolje odgovaraju nostalgičnim ljetnim trenucima, kada bi čovjek najradije bio samo običan čovjek, pa proveo nekoliko tihih sati sjedeći na zidiću i promatrajući, ispod oboda šešira, nevjerojatnu raznolikost ljudi oko sebe.

Knjiga zagrljaja (1989.) zbirka je priča Eduarda Galeana, jednog od najuglednijih suvremenih latinoameričkih mislioca i književnika. Sastoji se od 191 lirskih priča i fragmenata u kojima autor progovara o politici, vjeri, kulturi, društvu, književnosti i životu.

Knjigu zagrljaja čini blizu 200 zapisa, zabilježaka, kratkih eseja, sjećanja, anegdota, fantastičnih pripovijesti i promišljanja – kako Galeanovih, tako i brojnih drugih autora s kojima se Galeano susretao. Ovo je knjiga kakvu je željela ili želi napisati većina pisaca, ali iz ovih ili onih razloga – najčešće nikad ne stignu. To su fragmenti zabilježeni rukom na stranicama rokovnika pohabanih od upotrebe – na jednom mjestu u knjizi, Galeano se rastaje od jednog takvog rokovnika i otvara drugi. Tko zna koliko ih je ispisao, i na kakvim sve mjestima, prije nego je jednog dana koncem osamdesetih napravio izbor zapisa za Knjigu zagrljaja.

Galeanova trajna preokupacija, barem ako je suditi po ovoj knjizi, jesu upravo te otvorene vene Latinske Amerike, životi zgnječeni i uništeni pod čizmom diktature, zločini počinjeni za vladavine sumračnih režima diljem Latinske Amerike, mizerija koju su za sobom ostavili, život u egzilu i sjećanja kao prokletstvo i blagoslov onih koji su morali otići

U zapisima naslovljenim Kronika grada Havane, Kronika grada Rija, Kronika grada Caracasa, Kronika grada Bogote, Kronika grada New Yorka i sl., Galeano na jednoj ili najviše dvije stranice priča male-velike priče o ljudima i njihovim sudbinama, opsesijama. Katkad pripovijeda o snovima koji su po svojoj prirodi kaotični i nadrealni, ali su gotovo uvijek povezani sa stvarnim prizorima, stvarnim tragedijama, mjestima i ljudima – izrastajući iz njih u novom, često zastrašujućem obliku.

Kroz Galeanovu Knjigu zagrljaja prodefilirali su brojni književnici, glumci, dramski pisci, revolucionari, novinari, redatelji, glazbenici, aktivisti, urednici koje je susretao ili slušao o njima. Naslovi se i ponavljaju, pa tako imamo: Ulogu čitatelja 1 i 2, Nerudu 1 i 2, Kulturu terora u 7 zapisa, Teologiju u 3, Snove o završetku egzila također u 3. U pet zapisa naslovljenih Zidovi govore, Galeano bilježi grafite ispisane po zidovima gradova Latinske Amerike.

 

„Djevojka iz močvare“ - Delia Owens

Zabilježite si naslov “Djevojka iz močvare” Delie Owens (Vorto Palabra); to je knjiga o kojoj će se tek govoriti, a ne sumnjam da će mnogima od vas biti i najbolja koju ćete pročitati ove godine.

I šećer – ma zapravo dragulj! – za kraj. Knjiga je to koja, otkad je dospjela na nju, već mjesecima ne silazi s The New York Times-ovog popisa najprodavanijih knjiga, a nekoliko se tjedana zaredom nalazila na samom vrhu te liste.

Knjiga o djevojčici koja ostaje sama i napuštena u močvarama Sjeverne Karoline sredinom prošlog stoljeća, žanrovski je kameleon; ova ljubavna priča, kriminalistički, ali i avanturistički roman te obiteljska drama ostavlja bez daha prekrasnom pričom o snažnoj, intimnoj sponi između žene i prirode i sposobnosti i jedne i druge da unatoč brojnim opasnostima prežive, skrbeći jedna o drugoj.

 „ Djevojka iz močvare” napeti je kriminalistički roman u kojem je glavna misterija djevojka Kya Clark.Naime,1969., kad je naočiti Chase Andrews pronađen mrtav, stanovnici mirnog gradića, Barkley Cove spremno su uperili prst u Kyu. No, Kya nije onakva kakvom je smatraju. Osjetljiva i inteligentna, godinama je preživljavala sama u močvari koju zove domom, sprijateljujući se s pticama i učeći iz pijeska. No, kad dvojicu mladića iz grada privuče njena divlja ljepota, Kya se otvara novom životu – dok se ne dogodi nezamislivo. . .

Ovaj roman premašio je čarobnu brojku od milijun prodanih primjeraka! S prodanim pravima u čak 24 zemlje, najprodavanija knjiga na ljestvici New York Timesa, te proglašen od strane istog kao jedan od najboljih kriminalističkih romana 2018. godine te dobitnik Goodreads Choice Awardsa u kategoriji najbolje povijesne beletristike, čeka nas roman koji se ne propušta. Fox 2000 otkupio je filmska prava, i to pod redateljskom palicom Reese Witherspoon,

“S misterijom koja ostavlja bez daha, zapanjujućim Južnjačkim okruženjem te beskrajno fascinirajućom heroinom u svom središtu, obožavala sam knjigu od trenutka kad sam je počela čitati”, izjavila je Witherspoon.

 

Želim vam ugodno, zabavno, sigurno i opuštajuće ljeto. Provodili ga vi u gradskom asfaltu ili na pješčanim plažama, u sjenovitim šumama ili osunčanim ravnicama, obogatiti ljeto knjigom uvijek je odlična ideja.

Više o naslovima, autorima i samim djelima možete poslušati na linku ispod, ali u programu Radio Žepča u terminu od 16:30 h, ponedjeljkom i subotom.