Srijeda, Lipanj 19, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Građani Bosne i Hercegovine imaju najlošiji životni standard u Europi

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U 2018. godini skoro sve je poskupjelo. Statistika kaže za 1,8%. Skuplje su nam bile režije, hrana, zdravstvo, a samo prijevoz čak 12,7%. I u novu godinu ulazimo bez imalo optimizma.

- Imamo zapadne cijene, a afrička primanja. Očito da se ovo ne može dugo izdržati - ocjenjuje ekonomski analitičar Damir Miljević.

Primanja su statistički rasla, ali nedovoljno. Prosječna isplaćena neto plata od 877 KM nije dovoljna za troškove četveročlane porodice.

- Prosječna potrošačka korpa poskupljuje stotinama maraka godišnje i već dvije prosječne plate ne mogu izmiriti potrošačku korpu - ističe Marin Bago, predsjednik Udruženja Futura Mostar.

Miljević ističe da su penzioneri u još goroj poziciji, s obzirom na to da je prosjek penzija oko 46 posto prosječne plate.

Situacija po kućni proračun, prema najavama, bit će sve teža. Umjesto olakšica - nameti. U Kantonu Sarajevo stupa na snagu zakon po kojem će građani plaćati od 8 do 10 posto poreza na nekretnine, naslijeđe i poklone. Cigarete skuplje za 30 feninga, a polaganje vozačkog ispita i do 500 KM.

- Ciljana plata bi morala biti puno veća. Problem je u mentalnom sklopu ljudi koji vode ovu državu i koji smatraju da je 800-1000 KM dovoljno za život - ističe profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje.

Poskupljenja i poresni nameti uvode se nesistematski, smatra struka, upozoravajući da se ne vodi računa kakve to ima efekte na potrošnju. Sve skuplje, plate iste, a kupovna moć stanovništva se smanjuje. Kao primjer navode neopravdane najave poskupljenja struje u RS-u.

- S obzirom na to da je Elektroprivreda RS-a u gubitku, vršit će se pritisak na poskupljenje električne energije i to je prvo poskupljenje koje možemo da očekujemo. Ono će za sobom povući i ostala poskupljenja - upozorava Miljević.

A ona će za sobom ostaviti pustoš, jer je sve više onih koji u potrazi za boljim životom napuštaju BiH.
Građani Bosne i Hercegovine s poskupljenjima, poput onog s gorivom, ispratili su 2018. A novu 2019. dočekuju s novim poskupljenjima. Sve će to negativno utjecati i na ionako loš standard građana.

Građani Bosne i Hercegovine i Makedonije imaju najlošiji životni standard u odnosu na ostale stanovnike Europe, pokazuju posljednji podaci Agencije za statistiku BiH.

Stvarna individualna potrošnja građana u BiH iznosi svega 41 posto prosjeka Europske unije, mjereno po standardu kupovne moći.

Kako prenosi Srpskainfo, građani svih ostalih zemalja bivše Jugoslavije žive bolje od nas, pa je tako stvarna individualna potrošnja u Sloveniji po stanovniku čak 85 posto od prosjeka EU, u Hrvatskoj 62, u Crnoj Gori 56 i u Srbiji 45 posto.

Luksemburg već tradicionalno ima najbolji životni standard i on je iznad prosjeka EU za 32 posto.

Iznad prosjeka EU žive i građani Njemačke, Austrije, Danske, Velike Britanije, Belgije i Finske.

U ovim državama je individualna potrošnja po stanovniku između 10 i 20 posto veća od europskog prosjeka.

federalna.ba