Četvrtak, Veljača 21, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Žepče: 20. godišnjica smrti fra Vjeke Ćurića

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U subotu, 3. veljače 2018. u rodnom kraju fra Vjeke Ćurića u Žepču održat će se prigodni program i zahvalno sjećanje na fra Vjekin život i mučeničku smrt, a 4. veljače služit će se Sveta misa u župi Osova koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

"Fra Vjeko još je jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život." – kazao je papa Ivan Pavao II., sada već sveti, dan nakon fra Vjekinog ubojstva u govoru na Trgu Sv. Petra u Vatikanu.

Prije 20 godina provinciju i župu Osova, posebno roditelje, braću i sestru i rodbinu Ćurić, pogodila je strašna vijest o ubojstvu misionara fra Vjeke. Unatoč prolaznosti vremena, bol i tuga prisutni su i dan-danas.„Ove godine obilježavamo 20-tu godišnjicu tog nemilog događaja. Mi svećenici i župljani župe Osova ponosni smo da fra Vjeko potječe iz naše župe. Njegovi zemni ostaci počivaju, kako je on uvijek govorio ,“u mojoj zemlji Ruandi“. Ali on je uvijek prisutan među nama, u našim srcima, molitvama, sjećanjima. Zahvalni smo dragom Bogu i njegovim roditeljima koji su nam ga darovali.

Čitajući knjigu utisaka, koja se nalazi u spomen sobi, vidimo da za mnoge župljane, a i one koji posjete njegovu spomen sobu i pogledaju slike iz njegovog života i rada u dalekoj Africi, čitamo da su ponosni i oduševljeni da naša župa i naša zemlja Bosna ima jednog takvog čovjeka, koji je žrtvovao sebe za druge.

Svaka obljetnica posebna je prigoda da se prisjetimo nekog događaja. Obljetnica smrti drage nam osobe posebno nas vraća u prošlost: prisjeća na lijepe trenutke, tjera suze na oči i budi jake emocije.
Dvadeseta obljetnica mučeničke smrti našeg fra Vjeke budi u nama drage uspomene na tog dragog čovjeka. Kod najbližih izaziva posebne emocije. Još je teže sve to prihvatiti s činjenicom da znamo da njegova smrt nije bila uzaludna.
Na sve to ponovno odzvanjaju riječi pokojnog svetog pape Ivana Pavla II: "Fra Vjeko još je jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život."
Ponosni smo, posebno njegovi najbliži, na njegovu spremnost žrtvovati se, pa ako treba dati i život za druge.
Na današnji dan, razmišljajući o fra Vjeki, pozvani smo preispitati sebe koliko smo mi spremni na žrtvu, koliko uistinu ljubimo one koji nas trebaju i koliko uistinu sebe darujemo drugima?

Je li bijeg od životne stvarnosti uistinu rješenje? Trebamo li očajavati? Fra Vjeko nam daje životni primjer, a to je da se isplati žrtva.
U tome duhu ovih se dana pripremamo za ovaj jubilej, u nadi da će njegova smrt biti nama poticaj i ohrabrenje u ovom nemirnom i nesigurnom svijetu.

Posebno smo sretni da je počeo pretpostupak za njegovu beatifikaciju. Odobrena je molitva za njegovu beatifikaciju. Cijela župna zajednica moli na tu nakanu, da mognemo našeg fra Vjeku častiti kao blaženika i sveca katoličke crkve.

Stoga Vas pozivamo da molite na tu nakanu!“ kazao je za Radio Žepče fra Antun Perković, župnik župe Osova.

Misionar fra Vjeko Ćurić rođen je 26. travnja 1957. u Lupoglavu kod Žepča, župa Osova (BIH). Bio je član Franjevačke provincije Bosna Srebrene, a kao misionar otišao je u Ruandu 1983. godine. U Ruandi se 1994. godine vodio rat do istrebljenja između plemena Hutu i Tutsi. Većina svećenika misionara napustila je zemlju, ali fra Vjeko je ostao, pomagao jednom i drugom plemenu, izlažući tako i vlastiti život. Više puta bio je u smrtnoj opasnosti za vrijeme i nakon rata. Tako je u travnju 1996. godine izbjegao gotovo sigurnu smrt. Ubijen je 31. siječnja 1998. u glavnom gradu Kigaliju. Pokopan je u mjestu Kivumu, u župnoj crkvi koju je s vjernicima sagradio. Nakon ubojstva, sada sveti papa Ivan Pavao II., na Trgu sv. Petra rekao je „Fra Vjeko je još jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život.