Srijeda, Studeni 20, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

BZK Preporod Žepče organizira manifestaciju „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture ( BZK ) Preporod Žepče od 19.04. do 30.04.2019.godine u Žepču će se održati tradicionalna manifestacija „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka“. Manifestacija će svečano biti otvorena u petak 19.04.2019.godine vjerskim programom pod nazivom „ Zikr derviša“.


Učesnici u programu bit će derviši tekije Mesudija Kaćuni-Busovača.Gost predavač bit će glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić. Ovom prilikom proučit će se kelime i tevhid pred duše žepačkih šehida i Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka. U sklopu navedenog programa svečano će biti obilježena i mubarek noć Lejletul-berat za područje Medžlisa Islamske zajednice Žepče. Program i otvaranje manifestacije održat će se između akšama i jacije u Prečkoj džamiji u Žepču.


Pored „ Večeri derviškog zikra „ u sklopu ovogodišnjih Dana Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka bit će upriličena i promocija knjige „Žepče nije Siget „ autora Safeta Derviševića, te promocija dugo najavljivanog prvog tiskanog Zbornika radova sa naučnog skupa„ Abdulevahab Ilhamija Žepčak –život i djelo“ čiji je izdavač Bošnjačka zajednica kulture Preporod Žepče.


U sklopu programa bit će odigrana i Pozorišna predstava „ Robijaš“ u režiji Muniba Milenkića, te upriličeno „ Večer sevdaha i promocija knjige „ Poezija sevdaha „ autora prof.dr. Enesa Kujundžića“.


Pokrovitelji manifestacije ; Federalno ministarstvo kulture i sporta,Ministarstvo za obrazovanje, nauku,kulturu i sport ZDK, Općina Žepče.