Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Večer Boke u Žepču

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" Žepče u petak, 24. siječnja, s početkom u 18 sati u Domu kulture u Žepču, dvorana općinskog vijeća organizira predstavljanje knjige prof. dr. Vande Babić "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture".

Uz autoricu Babić, u promociji sudjeluju Božo Vodopija, novinar HRT-a i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.

Večer Boke u Žepču donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine, javlja portal hkdnapredak.com.

Knjiga Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture svojevrsni je brevijar svakom Hrvatu Boke, kako onom koji je ostao na svom ognjištu tako i onom koji ga je morao ostaviti. Ona je na neki način i udžbenik vodičima u Crnoj Gori i kao takav naći će put ka Zavodu za udžbenike u Crne Gore, ali je i putokaz svima koji hodočaste u Zaljev svetaca. On je napisan kako bi se povijesne činjenice sačuvale, otrgle zaboravu, ali i prešućivanju ili iskrivljavanju.

Autorica Vanda Babić, redovita profesorica Sveučilišta u Zadru, koja kroz svoj znanstveni i kulturni rad promiče hrvatski kod rodne joj Boke, ali i među prožimanja hrvatsko-crnogorske kulture i književnosti. U trećem mandatu je dopredsjednica HKD Napredak Zadar.

Poseban interes i briga su joj autohtoni Hrvati koji su ostali izvan avnojevskih granica i drži ih glavnom okosnicom kulturološke slike hrvatske nacije tako da su joj Bosna, Hercegovina i Boka trokut u kojemu se nalaze bitne kulturološke vrednote hrvatskog naroda koje treba još jače zaštititi i podržati.

Dobitnica je brojnih nagrada od kojih posebno ističe Zahvalnicu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore za promicanje i očuvanje baštine Hrvata Boke kotorske (2019.) te Grba grada Zadra.

kt