Srijeda, Svibanj 23, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

U tijeku aktivnosti razminiravanja na području općine Žepče

Služba za civilnu zaštitu i Vatrogasna postrojba općine Žepče  u suradnji s BH MAC RU Tuzla, ovih dana na širem području naše općine provodi aktivnosti na mapiranju i razminiravanju područja sumnjivih površina  pod minama. Prema informacijama koje smo dobili iz Službe civilne zaštitite, trenutno na području naše općine provodi se  aktivnosti razminiravanja , operacije ne tehničkog  izviđanja i mapiranja sumnjivih površina.

U Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini raspolažu podatcima da  veličina minski sumnjive površine u općini Žepče iznosi  2,99% teritorije općine.

 Ispred Službe za civilnu zaštitu i zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe u Žepču, Josip Tadić je, za Radio Žepče, istaknu da su aktivnosti na razminiravanja  već su započele,  i to dana 31. srpnja na lokalitetu Vinište – Zubić, gdje je potrebno očistiti 57. 750, 13 m2 sumnjive površine pod minama.

„Vrijednost ovoga projekta je oko 231. 000, 52 KM. Sredstva za realizaciju ovoga projekta osigurala Vlada SAD- a, implementator je ITF a  izvođač je poduzeće DEMIRA iz Orašja. Ako radovi budu tekli predviđenom dinamikom njihov završetak se očekuje početkom mjeseca rujna“, ističe Tadić.

Radovi na razminiravanju  terena izvest će se i na lokaciji LZ Papratnica - Čekrk, za koju su također osigurana  sredstva u iznosu oko 71 000, 00 KM. Završetak radova se očekuje početkom mjeseca rujna ove godine.

Do kraja  godine planirano je razminiravanje  terena sumnjive površine  na području Debelo Brdo. Sredstva je osigurala Federalna uprava CZ  u iznosu  oko 178 392 ,00 KM.

Aktivnosti na razminiravanju sumnjivih površina pod minama na području naše općine nastavit će se i u 2018. godini. Sredstva je osiguralo Veleposlanstva SR Njemačke u BiH a radovi će se izvesti na lokalitetu Debelog Brda i Hrastuše , uz  financijsku potporu Općine Žepče.

„Služba za civilnu zaštitu u suradnji s BH MAC RU Tuzla već je početkom mjeseca lipnja  ove godine krenula u realizaciju aktivnosti koje se odnose na ne tehničko izviđanje , obilježavanje  minsko sumnjivog područja Žepče -Jug, gdje su obuhvaćene mjesne zajednice  Ljeskovica,  Bistrica, Orahovica, Hrastuša, Perijeko i Želeća. Ove aktivnosti trajat će do kraja listopada.

Projekt je odobren i podržan od strane Europske komisije a sve u cilju kako bi se što bolje izvršile pripreme kako bi se moglo pristupiti razminiravanju  navedenog područja“ ,  naglasio je Tadić.

Iz Službe civilne zaštite  zaštite naše općine ističu dobru suradnju s BH MAC RU Tuzla na provedbi dosadašnjih aktivnosti, te najavljuj dobru suradnju koja će se nastaviti i u 2018. godini na razminiravanju  sumnjivih površina naše općine, gdje su  donatori  već izvršili rezervaciju .