Utorak, Ožujak 26, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Žepče: Upriličena svečana ceremonija potpisivanja osam ugovora neformalnih skupina mladih i Fondacije Mozaik

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


U 2018. godini devet grupa je apliciralo, a osam projekata neformalnih skupina mladih je zadovoljilo sve uvjete za odobravanje sredstava uz traženi ukupni iznos od Omladinske banke Žepče od 11. 220, 00 KM.


Neformalne skupine mladih su osigurale dodatnih 7. 944,10 KM kroz mobilizaciju lokalnih resursa od institucija, privrednih društava i građana. Podsjećamo pozivom je traženo da neformalne skupine mladih najmanje 50% sredstava od traženog iznosa sami osiguraju kroz doprinose iz zajednice. Ukupna vrijednost osam odobrenih projekata s iznosom Omladinske banke Žepče iz zajednice je 19. 164,10 KM.

Omladinska banka Žepče osnovana je 2010. godine a zajednički je financirana od strane Općine Žepče i Fondacije Mozaik. Njezin cilj je da poveća sudjelovanje mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz davanje novčanih sredstava neformalnim skupinama mladih za realizaciju njihovih projekata u lokalnoj zajednici.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su Općinski načelnik Mato Zovko, koordinator Općine Žepče za Omladinsku banku Dragan Galić, predstavnici Omladinske banke Žepče, Anesa Džinić i Šejla Aganović te predstavnici neformalnih grupa mladih. Ispred Fondacije Mozaik današnjem potpisivanju nazočila je Armela Ramić grant menadžer koja je istaknula da će Fondacija uskoro objaviti javni poziv za registraciju mikro biznisa koje će Fondacija financirati u iznosu do 2 000,00 KM,  radi se o bespovratnim sredstvima a na raspolaganju mladima koji žele svoje usluge testirati na tržištu uz pomoć mentora bit će dostupni iznosi do 3 000, 00 KM, i za registraciju poduzeća iznosi do 30. 000,00 KM uz osigurane usluge mentorstva. „Ovo je dugogodišnja uspješna suradnja s općinom Žepče gdje smo slušali glas mladih i radili na projektima koji trebaju ovoj zajednici. Zajedno smo radili i financijski pomogli projekte koji dolaze od strane i na inicijativu mladih, koji rade na poboljšanju kvalitete života svojih mjesnih zajednica, kroz program Omladinske banke i uz pomoć Fondacije Mozaik, te Općine Žepče“, naglasila je Armela Ramić ispred Fondacije Mozaik i pozvala mlade da se uključe i sudjeluju i budućim aktivnostima na pokretanju i razvijanju poduzetničke ideje za koje su sredstva osigurana i čekaju implementaciju.

Načelnik Mato Zovko, je čestitao mladim na spremnosti da sudjeluju i rade na ovim aktivnostima koje će doprinijeti boljitku njihovog mjesta življenja, istaknuvši da je općina kroz novčana sredstva podržavala mlade u njihovim projektima, a to će činiti i u buduće. „Imamo mlade koji hoće raditi i koji hoće biti inicijatori svih ovih aktivnosti koje se iz godine u godinu povećavaju. Cilj ovoga programa Omladinske banke je da mlade uključimo u sva dešavanja u lokalnoj zajednici. Najvažnije da vi hoćete raditi u svojim mjesnim zajednicama a na nama je da vas podržimo. Kroz vaš rad i zalaganje svi zajedno doprinosimo ljepšem životu u naseljenim mjestima a to su mnogobrojni sportski tereni, izletišta i drugi sadržaji koji su nedostajali u pojedinim mjesnim zajednicama“, naglasio je načelnik Zovko koji je obećao daljinu potporu mladim u općini Žepče koji imaju i žele razvijati svoje ideje koje doprinose boljem i ljepšem životu svih sugrađana naše općine.


"U periodu od osam godina koliko Omladinska banka Žepče djeluje, realiziran je niz dobrih i vrijednih projekata koji su imali za cilj poboljšati kvalitetu života mladih ljudi na području općine Žepče, ali i cjelokupne društvene zajednice.
Projekti neformalnih skupina mladih iz godine u godinu postaju sve kvalitetniji i sadržajniji, što je za svaku pohvalu i želim da svim našim članovima i članicama neformalnih skupina mladih čestitam na prolasku i želim da uspješno realiziraju svoje odobrene projekte“, naglasio je ,koordinator Općine Žepče za Omladinsku banku Dragan Galić.


Predstavnici  neformalnih skupina mladih  kratko su nazočne upoznali o projektima koje će u budućem periodu realizirati u svojim naseljenim mjestima.  Odobreni su sljedeći projekti: „Duga različitosti“, „Poligon Begov Han“, „Otvorena kuhinja“, „Streetbasket Žepče 2018.“, „Očuvanje prava djece na igru“, „StretCultureFest 2018.“, „Opremanje sportske dvorane“ i „Likovna kolonija Ismet Čahtarević 2018.“