Subota, Lipanj 23, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

U Žepču održana Javna rasprava na temu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva

Javna rasprava na temu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva održana je danas u sali OV Žepče. Nažalost, Javnoj raspravi građani se nisu odazvali, iako ovaj Zakon tretira teme od velike važnosti.

Zakon o nabavaljanju, držanju i nošenju oružja u našem Kantonu na snazi je od 2009.godine. Na 60. Sjednici Skupštine ZDK predložene su nove izmjene zakona o kojima se provodi Javna rasprava na području ZDK.

Skupština ZE-DO kantona donijela je sljedeće izmjene zakona:

Član 11.a

1) Streljivo za oružje iz kategorije B može se nabavljati na osnovi oružnog lista i odobrenja za držanje oružja

2) Streljivo za oružje iz kategorije C i zračno oružje iz kategorije D može se nabavljati na osnovu potvrde o prijavi

3) Streljivo za lovačko i sportsko oružje može se nabavljati na osnovu odobrenja za držanje oružja, odnosno na osnovu dokaza o upisu u sudski registar

4) Streljivo se može nabavljati samo za vrstu oružja za koju osoba ima važeću ispravu o oružju, izuzev streljačkih organizacija koji mogu nabavljati različito streljivo za svoje potrebe i potrebe obuke.

Skupština ZDK je prihvatila Nacrt Zakona, kao i inicijative dva poslanika da se strancima turistima koji u našu zemlju dolaze s ciljem komercijalnog lova, omogući da putem registrovanih lovačkih društava unajme potrebnu opremu kao i municiju za ovaj sport.

Današnjoj Javnoj raspravi su prisustvovali Inda Smajlović - stručna savjetnica za pravna pitanja u uredu policijskog povjerenika, Mladen Kolak - šef policijskog inspektorata u MUP-u ZDK-a, Senad Avdić – referent za provođenje propisa oružja u Žepču, Vladimir Jozinović načelnik PUŽ-a i Ivica Širić – predsjednik Lovačkog udruženja „Jeleč“ Žepče.

 D.S