Nedjelja, Travanj 21, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Počela berba grožđa u žepačkim vinogradima vinarije Povratak

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U ponedjeljak je u vinogradima vinarije Povratak u našoj općini počela berba ovogodišnjeg roda grožđa. Planirano trajanje prvog djela berbe je ovaj cijeli tjedan, dok je drugi dio berbe planiran od sljedećeg tjedna pa do kraja ovog mjeseca.


Iz vinarije Povratak navode kako je ovogodišnji urod grožđa i više no prepolovljen jer je ova godina donijela više kišnih dana nego što je očekivano, te će se stoga od planiranih 180-200 tona ove godine ubrati samo 45-50 tona grožđa. Poručuju i kako ove brojke ne trebaju brinuti uzgajivače jer su to rizici koje ovakav posao nosi, te da je selektivnim branjem osigurano kvalitetno grožđe koje ova vinarija želi dalje obrađivati.


Ovogodišnje branje grožđa vršit će se na površini od 17 hektara koja je raspoređena po cijeloj općini Žepče.


Vlasnik Vinko navodi kako se ove godine ubire jedan dio grožđa koji je počeo jučer, sorte Müller-Thurgau, Traminac, a sutra najavljuje berbu sorte sivi Pinot, te kako u četvrtak ubiru sortu Palava i po prvi put u BiH u petak, bere se Istarska Malvazija. U subotu, dan nakon posljednje berbe obrađuju pristigle plodove a nakon toga održat će se sada već 3. Tradicionalna proslava berbe grožđa u Žepču, u trenutnim prostorijama vinarije s početkom u 17:00 sati.


S berbom se nastavlja i nakon proslave, pa tako naredni tjedan očekuju zrelost za branje dvije sorte, dok će se čak četiri sorte crnog grožđa brati krajem rujna. Ovim berbama krajem mjeseca rujna završava se sezona branja grožđa za ovu godinu.


Valja napomenuti kako je ova vinarija nešto posebno, zanimljivo i unikatno na našim područjima jer osim postojećeg postrojenja koje sada upošljava 17 ljudi, planiraju i veću i moderniju proizvodnju za 80 ak stalnih uposlenika, čija postrojenja već grade. U trenutnom postrojenju rade sve od preuzimanja grožđa pa do pakiranja gotovog proizvoda.


Plan im je stvoriti pozitivno poslovno okružje i uključiti oko 700 obitelji našeg kraja s novim zasadom od 1,500 hektara i povećati proizvodnju cijelog bosanskohercegovačkog tržišta za 2,5% u narednih 15 ak godina, poručuju iz vinarije povratak.


Iz vinarije navode kako se nakon ovogodišnje berbe očekuju čak četiri vrste vina, koje bi se na našim policama mogle naći narednih godina.

Vlasnik vinarije Povratak, Vinko Zovko, poziva sve zainteresirane na degustaciju prošlogodišnjih vina, uz dobro druženje, i dobru glazbu koje će se održati u subotu u prostorijama vinarije.

B.P