Ponedjeljak, Prosinac 16, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Kurban-Bajramska poruka glavnog imama MIZ Žepče

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Hvala Allahu dž.š. koji nam je u dužnost propisao da u kurban kao žrtvu prinosimo hajvana, a ne insana, i tako se do vrhunca približimo Njegovoj milosti.
Salavat i selam Allahovom poslaniku i vjerovjesniku Muhammedu s.a.v.s, koji nam je poslat kao objedinitelj svih Božijih poslanika.

Draga braćo i sestre,


U nedjelju, 11. augusta nam dolazi Kurban-bajram, bajram žrtve i radosti za sve vjernike i vjernice na svim meridijanima ove naše planete.
U ove dane poteći će na milione litara kurbanske krvi u ime Jednog i Jedinog Boga dž.š., sa ciljem da potvrdimo svoju odlučnost odanosti zavjetu kojeg smo još u ezelu dali svome Gospodaru i da pokažemo da smo spremni na svaku žrtvu u borbi za dobro, a protiv svekolikog zla, kako bi se približili hladovima Allahove milosti. Jer bez žrtve, bez ličnog i kolektivnog (džematskog) zalaganja i napora, rezultat je nemoguć!


Kroz klanje kurbana i kroz dijeljenje kurbanskog mesa rodbini, prijateljima, komšijama, siromašnim, mi se približavamo jedni drugima, razvijamo međuljudsku milost i ljubav, a to je glavni uslov (šart) za naše nasušno jedinstvo u vjeri, u dobru, u istini i pravdi.


Ovih dana čitav kosmos ječi od eha tekbira i telbija naših hadžija u Meki, Arefatu, Muzdelifi i Mini, gdje naše hadžije, a i mi s njima u mislima, veličaju Allaha Moćnog, Vječnoga bez početka i kraja, i potvrđuju da su sve druge ljudske moći, ustvari nemoćne i da su prolazne.


Zato braćo i sestre, iskoristimo ove mubarek dane da se žrtvujemo jedni za druge u dobru, dijelimo milost i ljubav jedni drugima, sjedinimo naša srca u vjeri u Jednoga Boga dž.š., radujmo se Allahovoj milosti i dijelimo tu radost kako bi ona bila veća.


Svim muslimanima i muslimankama, žepčacima i žepčankama, u svoje lično ime, kao i u ime Medžlisa islamske zajednice Žepče, čestitam Kurban-bajram riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Žepče, august 2019. godine

                                                                                                                                                                                                       glavni imam MIZ Žepče
                                                                                                                                                                                                            Džafer ef. Gračić

 

 

medzlis-zepce.info