Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Izrada prirodne kozmetike u sklopu projekta Rad nas spaja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Početkom šestog mjeseca neformalna skupina profesora iz KŠC „Don Bosco“ Žepče započela je s provedbom projekta „ Rad nas spaja“  održavanjem radionice „Moj doprinos miru“,  volonterske akcije čišćenja obale rijeke Bosne, te sadnjom ljekovitog bilja u Vrt-u mira.


S početkom školske godine nastavljene su projektne aktivnosti u području edukacije mladih. Zadnja od ukupno pet radionica o uzgoju i preradi ljekovitog bilja održana je 7. studenoga u prostorijama Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepču. Tema ove radionice bila je Primjena ljekovitog bilja u izradi prirodne kozmetike a voditeljica je bila Slavica Jukić, dipl.ing. kemije uz asistenciju učenika četvrtog razreda Opće gimnazije, polaznika kemijsko-biološkog izbornog područja. Sudionici radionice bili su učenici i profesori stručnih predmeta poljoprivredne struke.

S ciljem promocije zdravog životnog stila i očuvanja okoliša na radionici se moglo čuti o prednostima prirodne kozmetike u odnosu na konvencionalnu. U praktičnom dijelu izrađeni su šamponi, dezodoransi i balzami od prirodnih sirovina s dodatkom ljekovitog bilja poput matičnjaka, lavande, kadulje i ružmarina. Sudionici su s velikim zanimanjem pratili cjelokupni ponuđeni sadržaj. Prilika je ovo bila i za stjecanje cjeloživotnih znanja i iskustava koja mladima mogu pomoći u pristupu tržištu rada i pokretanju vlastitih poslovnih aktivnosti.

Ovoj radionici prethodile su još četiri radionice koje su se bavile sadnjom, uzgojem i agrotehnikom ljekovitog bilja te dobivanjem eteričnog ulja. Voditelji su bili profesori Katarina Ravnjak, Andreja Babić, Nikica Grubešić i Slavica Jukić.


"Provedbom projekta „Rad nas spaja“ želimo osigurati mladima uvjete za zajedničko druženje i usvajanje novih vještina i znanja koje će im biti korisne za njihovu budućnost.
Završnu aktivnost projekta predstavlja kulturna manifestacije Okusi tradicije“ koja će se održati 14. studenog s početkom u 10 sati u prostorijama Centra. Kroz ovu aktivnost sudionici  će imati priliku pobliže upoznati kulturu i tradiciju bosansko-hercegovačkih naroda i ovom prilikom pozivamo zainteresirane građane da nam se pridruže.  Ovim projektom želimo u našoj okolini kreirati poželjan ambijent za zajedničko druženje mladih bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, koji će im ujedno omogućiti i edukaciju i tako ćemo utjecati na smanjivanje konzervativnosti i ustaljenosti mladog društva", kazala je Maja Spajić, voditeljica projekta.


Projekt Rad nas spaja se podržan je od strane USAID-ovog PRO-Budućnost projekta izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekt provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, s partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).