Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Bajramska poruka glavnog imama MIZ Žepče

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U povodu blagdana Kurban Bajrama  poruku vjernicima uputio je glavnim imam MIZ Žepče Džafer ef. Gračić koju prenosimo u cjelosti:


"Hvala Allahu Uzvišenom. Jedino od Njega mi očekujemo pomoć, uputu i oprost.

Salavat i selam na Allahovog Poslanika Vjerovjesnika Muhammeda s.a.v.s. donosim i njegovu šefa'atu (zagovorništvu) se nadamo.

Draga braćo i sestre !

Večeras nastupa 10. zu-l-hidždže, Hadžijski i Kurban-bajram, jedan od najvećih mubarek blagdana. Ovaj blagdan podsjeća nas na Adema, Nuha, Ibrahima, Musaa, Isaa i Muhammeda a.s., osobe koje su međaši toka ljudske historije. Hadž je životni put čovjeka koji želi da spozna svoje istinsko porijeklo a kurban je čin ili žrtva kojom čovjek pokazuje svoju spremnost da saburi u svim iskušenjima životnim.

Adem a.s. je morao napustiti džennet i doći na nemirnu zemlju zato što je povjerovao Iblisu (Luciferu) da mu se može dati još jedna vječnost koja mu je već data. A vječnost puta vječnost, jest jednako ništa. Kao nula puta nula.

Tek kad je došao na nemirnu, nesigurnu, ne vječnu zemlju, shvatio je značaj Allahovog zakona koji se ne mijenja i rizik ljudske strasti. Nakon te spoznaje rečeno mu je da se može vratiti u Džennet ako bude vjerovao Allaha i Allahu i ako bude Njegov zakon poštovao. Jer poštivanje moralnih zakona donosi mir, a kršenje donosi haos i nemir.

Nuh a.s. je najbolje predosjetio strahote nemirne zemlje usljed učinjenog ljudskog grijeha. Od Nuha a.s. učimo da ne treba sjediti i čekati da nas voda potopi, već da treba ustati i lađu spasa, po Allahovom nadahnuću, praviti. Ne obazirući se na one koji zaslijepljeni svojom strašću sjede i svaki aktivizam na putu Dobra ismijavaju.

Ibrahim a.s. se našao pred najvećim iskušenjem koje može zadesiti jednog čovjeka: pristati na žrtvu ili odbiti pokornost Bogu. Ibrahim a.s. je izabrao ovo prvo (žtrvu), a u tome mu je pomogao i sin Ismail a.s. koji je znao da pred iskušenjem treba biti pouzdan, siguran i hrabar, a pred vlastitom žrtvom biti dalekovidan i nesebičan. Tek onda nastupa izbavljenje i spas...

Snaga i jačina Musaa a.s. pred varljivom moći faraonskom je bila u istini i pravdi, jer faraon nikada nije bio spreman da pogleda istini i pravdi u oči. Zaslijepljen svojom lažnom moći, faraon je skončao na dnu mora, kao što će i svi suvremeni faraoni svijeta skončati. Samo mi moramo biti i istiniti i pravedni.. i spremni za istinu i pravdu žrtvu Bogu podnositi.

Lična patnja Isaa a.s. nas uči da naša patnja ne može niti smije biti razlogom za mržnju prema čovjeku. Treba savladati nagon za osvetom, ali i boriti se protiv svekolikog zla snagom prava na život, vjeru, slobodu, čast i imetak.

U životu Muhammeda a.s. su sjedinjene sve poruke, svih Božijih poslanika. Brdo Arefat je mjesto gdje je Adem a.s. spoznao slast i gorčinu zemnog života, grad Medina je kao svojevrsna Nuhova lađa spasa ljudske civilizacije. Sa Muhammedovim a.s. poslanstvom spojena je Mekka i Kuds kao središte kosmičkoga duha i jednog te istog izvora duhovnosti za cijelo čovječanstvo. Kaba postaje oduvijek ono što je bila-mjesto gdje je stajao Ibrahim a.s., i kibla-odredište kojim se na zemlji označava vjera u jednoga Boga dž.š. Sa Kur'anom je osnažen smisao i Musaaovom Tevratu i Isaoovom Indžilu...

Zato, u istrajnoj spoznaji Boga Jedinoga, u našoj trajnoj opredijeljenosti za pokornost Bogu Jedinome, u neprestanoj borbi za istinu i pravdu, u predivnoj međuljudskoj ljubavi, tražeći sebi i drugima spas Dunjalučki i Ahiretski, žrtvujmo u ime Boga Jedinoga svoje kurbane i budimo bliži Bogu, ali i jedni drugima...

U to ime svim muslimanima i muslimankama, svim žepčacima i žepčankama i svim ljudima dobre volje,

ČESTITAM NASTUPAJUĆE MUBAREK BLAGDANE,

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Žepče, 30. juli 2020.godine", kaže se u bajramskoj poruci glavnog imama MIZ Žepče.

 

Kada je u pitanju općina Žepče centralna svečanost , odnosno, Bajram – namaz će se klanjati u Ferhat -pašinoj džamiji u 6 sati i 10 minuta.