Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Will Richard, šef terenskog ureda Misije OSCE-a u posjeti Općini Žepče

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U ponedjeljak, 14.09.2020. godine, općinski načelnik Mato Zovko, zajedno sa pomoćnikom za opću upravu i društvene djelatnosti Općine Žepče Ilijom Barešićem, u službeni radni posjet primio je predstavnike Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Ispred OSCE-a, sastanku su nazočili Will Richard, šef terenskog ureda OSCE-a u Travniku i Alen Ćosić, službenik Privremenog ureda OSCE-a u Maglaju.

Will Richard je nedavno imenovan novim predstavnikom OSCE-a za ovu regiju, umjesto Cristiana Baralea. Povod sastanka je bilo upoznavanje novog šefa terenskog ureda Richarda s načinom rada, funkcioniranjem općinske uprave, ali i o specifičnostima i načinu suživota u Općini Žepče.

Općinski načelnik je iznio presjek trenutnog stanja društveno- političke situacije, te problema koje je uzrokovala pandemija korona virusa. Gostima je rekao i nešto više o samom tijeku procesa ujedinjavanja i načinu registracije škola na području općine Žepče, te o prijenosu mjerodavnosti obrazovanja sa županijske na lokalnu razinu. Općina Žepče je primjer dobre obrazovne prakse, gdje je uspješno okončala postupak administrativno-pravnog ujedinjenja. Danas škole u Žepču funkcioniraju pod jednim nazivom, s jedinstvenim tijelima upravljanja i rukovođenja škole, jedinstvenim vijećima učenika i roditelja, nastavnim kalendarima, školskim natjecanjima i drugim obrazovno-odgojnim aspektima.

Richard je naveo kako je u posljednjih 10 godina čuo mnogo pozitivnog o Općini Žepče, gdje se redovito spominje kao primjer dobre prakse zajedničkog življenja i funkcioniranja obrazovanja. Interesirao se za početak nastavnog procesa u školama i način organiziranja stručno-pedagoškog nadzora u Općini Žepče. Potvrdio je da će OSCE, kao i do sada pružati potporu aktivnostima multietničkog karaktera, poput kros utrke i drugih događaja koji se redovito održavaju svake godine.

OSCE je ove godine financirao drugu fazu uređenja spomen obilježja Civilnim žrtvama rata Općine Žepče u iznosu od 5.000,00 KM. Richard je ovom prilikom izrazio i potporu Udruzi civilnih žrtava rata koja na čelu s Nikom Širićem jedina u Federaciji okuplja Bošnjake i Hrvate.

Predstavnici OSCE-a su najavili mogućnost obilježavanja 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Žepču, koja bi bila upriličena u prvoj polovici dvanaestog mjeseca ove godine. Općinski načelnik se složio s inicijativom da se obilježavanje održi u Žepču, te se zahvalio gostima na posjetu, uz želju za što uspješnijom suradnjom u budućnosti.

RŽ/OŽ