Nedjelja, Veljača 17, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Za cestu Žepče - Tuzla izdvojeno 63 milijuna KM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


Plan Vlade FBiH

EPBiH je ove aktivnosti pokrenuo po nalogu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI) kojeg je Vlada FBiH zadužila da ispuni plan iz 2017. godine o preusmjeravanju dobiti iz javnih poduzeća u izgradnju brzih cesta.

Prema navedenom planu, Vlada FBiH želi dobit javnih poduzeća u iznosu od 183 milijuna KM preusmjeriti u infrastrukturne projekte. Radi se o poduzećima BH Telecom, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB).

Prema planu, BH Telecom bi osigurao 70 milijuna KM za brzu cestu od Sarajeva prema Goraždu, 10 milijuna KM za zaobilaznicu Mostar i 10 milijuna KM za Prvu transverzalu u Sarajevu.

Sarajevski aerodrom bi osigurao 25 milijuna KM za izgradnju Sarajevske zaobilaznice, a EPBiH 63 milijuna KM za autocestu Žepče - Tuzla.

EPHZHB bi s tri milijuna KM financirala zaobilaznicu u Mostaru te bi dala i dva milijuna KM za brzu cestu Žepče - Tuzla.

Infrastrukturni projekti

Prema ranijoj informaciji JP Autoceste FBiH, za brzu cestu Žepče - Tuzla je završen idejni projekt, moguće je započeti s procesom eksproprijacije te ovisno o dinamici i pripremama za izgradnju dionica.

Ono što je interesantno jeste da je brza cesta od Žepča do Tuzle dio projekta autoceste koja bi se prostirala na potezu Žepče - Tuzla - Brčko - Bijeljina, a koju su na zajedničkom sastanku između ostalog razmatrali i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Naročito je s ekonomskog aspekta važna podrška trasi koja bi vodila od Sarajeva preko Žepča, Tuzle, Brčkog do Bijeljine, a zatim i granice s Republikom Srbijom. Ovu trasu su, podsjećanja radi, ranije podržali Parlament FBiH i Parlament BiH te lokalne vlasti u područjima kroz koja će buduća autocesta prolaziti. Njenom izgradnjom će se ujedno modernom prometnicom povezati dva najnaseljenija dijela BiH, Sarajevo i Tuzla. Prema stručnim analizama, na pojedinim postojećim magistralnim prometnicama u području grada Tuzle postoji prosječna dnevna prohodnost od 22.000 automobila te bi izgradnja ove prometnice značajno rasteretila odvijanje prometa u tom gradu.

faktor.ba