Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Bolnica u Novoj Biloj dobila najsuvremeniju opremu za dijagnostiku epilepsije

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Hrvatska bolnica dr.fra Mato Nikolić u Novoj Biloj od danas je bogatija za najsuvremeniji video EEG uređaj za dijagnostiku epilepsije i Parkinsonove bolesti.

Aparat je dobiven u okviru projekta INTERREG IPA-CBC HR-BA-ME182 NeurNet – Mreža za zbrinjavanje pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti.

U navedenom projektu  je Federalno ministarstvo zdravstva Vodeći partner, dok su ostali partneri Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

U ime Federalnog ministarstva zdravstva primopredaji projekta prisustvovala je menadžerica projekta Dženita Hukić, koja je kazala kako će putem navedenog uređaja bolnica u Novoj Biloj biti u mogućnosti pacijentima pružiti nove usluge. Vrijednost današnje isporučene opreme u okviru projekta NeurNet  iznosi skoro 64 000 KM.

Veliki doprinos za bolnicu u Novoj Biloj u ovom projektu imao je dr. Mirza Baručija, specijalist neurolog koji je ovom prilikom izjavio da ovo predstavlja završnu fazu velikog međunarodnog projekta zahvaljujući kojem je bolnica dobila video EEG aparat koji omogućava dijagnozu epilepsije, kao i snimanje 24h EEG-a u cilju diferenciranja tipova epilepsije i nekonvulzivnih kriza svijesti.

Također, ovim projektom je uspostavljena video veza u okviru tzv. telemedicina sa UKC Tuzla, KBC Mostar i Kliničkom bolnicom Dubrava u Zagrebu kao referentnim centrom za liječenje epilepsija. Na ovaj način će biti olakšana dijagnoza epilepsija kao i uspostavljanje terapijskog protoka, a biće i omogućena dalja edukacija zdravstvenih radnika.

Također dr.Baručija je dodao da je ovime zaokružena jedna neurofiziološka laboratorija koju vodi zajedno sa Prim.dr.Vlastom Ivanović, jer od ranije pacijenti su mogli raditi EMNG i standardni EEG nalaz, kao i Color Doppler krvnih žila vrata.

(centralna.ba)