Srijeda, Kolovoz 21, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Svetkovina Velike Gospe u župi Osova

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Raspored i priprema za blagdan

Ove godine na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, župljani proslavljaju svoj patron i 269 godina postojanja župne zajednice u Osovi.

Slavlje patrona u Osovi započinje misom uočnicom, 14. kolovoza u 19,00 sati, uz procesiju s Gospinim kipom, molitvom krunice i pjevanjem Gospinih pjesama, koju će kao i središnje misno slavlje na sam dan Velike Gospe, predvoditi fra Darijo Udovičić, župnik župe Ovčarevo kod Novog Travnika. Na dan patrona bit će služene još dvije mise, tiha misa u 7,00 sati i rana misa u 8,00 sati koju će služiti fra. Ivica Perić misionar u Ruandi.

Župa Osova autentična je zbog svojih jutarnjih zornica

Fra Antun Perković navodi kako su Osovske zornice, koje počinju od 3. kolovoza, posebna pobožnost ove župe koja datira više od 50 godina.

Zornice počinju u 6,00 sati ujutro, a crkva je za sve one koji žele u miru i tišini obaviti svoje zavjete otvorena već od 5 sati, ali i tijekom dana za sve one koji se žele obaviti pobožnost a nisu u mogućnosti doći na zornicu.

„U proteklim godinama gospojinske zornice, uz brojne župljane, posjećuje i veliki broj vjernika iz okolnih župa koji u rane jutarnje sate pješače i više desetaka kilometara kako bi se utekli u zagovor Nebeskoj Majci te na poseban način kroz molitvu krunice, odricanje i pobožnosti iskazali joj ljubav, moleći u tišini za svoje potrebe“, naglasio je fra Perković.

Izmjene u odvijanju prometa na dan patrona

Od ove godine prema riječima fra Antuna Perkovića bit će određenih izmjena kod odvijanja prometa prema Osovi odnosno povratku iz Osove.

Zbog velikog broja hodočasnika koji dolaze u Osovu te kako se ne bi stvarale prometne gužve i zbog sigurnosti prometa bit će organiziran kružni tok, koji s radom počinje u 08:30 na dan patrona 15. kolovoza.  Ulaz odnosno dolazak u Osovu bit će od tunela prema crkvi i odlazak od crkve kroz Lupoglav i Radovlje prema Žepču.

Župnik Perković poziva sve mještane Osove i okolnih mjesta da taj dan svoje automobile ostave kući kako ne bi došlo do bespotrebnih gužvi i zastoja. Iako je parking za hodočasnike kao i dosadašnjih godina organiziran u blizini crkve, fra Antun poziva župljane da  pokažu gostoprimstvo hodočasnicima i omoguće parking u svojim dvorištima i okućnici.

B.P