Četvrtak, Lipanj 20, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Danas je blagdan Svete Lucije, sije se božićna pšenica

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Katolička crkva danas slavi blagdan Svete Lucije, mučenice koja je živjela u III. stoljeću.
Kršćani je štuju kao zaštitnicu slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Od blagdana Svete Lucije do Božića dvanaest je dana, koji simbolično predstavljaju mjesece, "brojanice". Svakoga dana pomno se prati vrijeme, a prema pučkim vjerovanjima, svaka "brojanica" predstavlja jedan mjesec u godini koji će pratiti vrijeme kakvo je bilo na dan određene "brojanice".


Na blagdan Sv. Lucije, čije ime znači "svijetla", se sije pšenica čijim se zelenilom priziva plodnost, blagostanje i obilje u nadolazećoj godini.
Narasla se pšenica, simbol života kod kršćana, prema tradiciji veže trakom  a u sredinu božićne pšenice stavljala se svijeća kao simbol božićne svjetlosti. Vjerovalo se da će visina koju pšenica dosegne do Božića pretkazati i urod sljedeće godine.


U prosincu, kada se u mnogim danima daruju djeca i odrasli, i na Svetu Lucu djeca dobivaju dar i to po običaju ispod jastuka.

Prema jednoj legendi Lucija je potjecala iz imućne obitelji i imala je zaručnika. Jednog dana hodočastila je grob svete Agate moleći za ozdravljenje bolesne majke. Ukazala joj se Sveta Agata i predvidjela joj skoru mučeničku smrt. Po povratku u Siracusu Lucija je otkazala zaruke i odlučila sav imetak podijeliti siromasima.

Time je uvrijedila zaručnika koji ju je prijavio vlastima s optužbom da je kršćanka. Lucija je zatočena i mučena, ali se svoje vjere nije odrekla. Osudili su je na smrt odrubljivanjem glave, ali je prije smrti uspjela primiti euharistiji i predvidjeti skoru smrt Dioklecijana i kraj progona kršćana. Njeno predviđanje ubrzo se ostvarilo, a ljudi su je počeli štovati u 5. stoljeću. Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se smatra zaštitnicom očiju i vida. Na slikama se često oslikava s očima na tanjuru, s bodežom i s uljanicom – svjetiljkom.


Jedna druga legenda svjedoči da je jedan mladić bio očaran ljepotom Lucijinih očiju. Lucija je tada sama sebi iskopala oči, da ih pošalje nasrtljivom mladiću. Mladi poganin je bio toliko ganut Lucijinom gestom da je i sam postao kršćaninom i svjedokom vjere koju je Lucija djelom pokazala.


Po julijanskom kalendaru 13. prosinac smatrao se najkraćim danom u godini, a narodna tradicija povezala je ugaslu svjetlost slijepih očiju Sv. Lucije s najdužom noći zimskog sunčevog ciklusa.


Svima želimo sretan i blagoslovljen ovaj dan, a Lucama i Lucijama sretan imendan. Ako već niste posijali božićnu pšenicu, učinite to danas.