Četvrtak, Lipanj 20, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Širom svijeta 6. srpanj se obilježava kao Međunarodni dan poljupca

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bilo da poljubac ima romantično značenje, ili je sinonim za pozdrav, to je običaj poznat gotovo svim kulturama, a nauka koja proučava ljubljenje naziva se filematologija.

Dok se ljubimo lučimo mnoštvo hormona i neurotransmitera koji nam popravljaju raspoloženje, kao što su adrenalin, serotonin i dopamin.

Bakterije koje razmjenjujemo dok se ljubimo potiču imunološki sustav na proizvodnju antitijela. Samo tijekom jednog poljupca sagore se u prosjeku dvije kalorije.

Prema tome, da bismo "potrošili" komad torte s jagodama i šlagom morali bismo se poljubiti 25 puta. U strastvenom poljupcu sudjeluje 36 mišića lica, a još jedno pozitivno djelovanje ljubljenja je što krvni tlak nakratko raste, puls se čak može udvostručiti, a tjelesna temperatura se povećava za 0,5 stupnjeva Celzijusa.

Načini na koji se razmjenjuju ovi znakovi nježnosti se razlikuju. Kada je u pitanju poljubac u obraz, u Rusiji i Egiptu obično se razmijene tri, Amerikanci se ljube samo jedanput, dok je u Skandinaviji ljubljenje u javnosti rijetko.

Na Galapagosu se žene ljube isključivo u desni obraz, a u Omanu nije neobično da se poslije rukovanja muškarci poljube u nos.

Eskimski poljubac je naziv za ne erotski pozdrav, sličan rukovanju gdje se osobe dodiruju nosevima želeći osjetiti miris onog drugog, kao što to rade životinje.

Svima omiljeni "francuski" poljubac stimulira usne, jezik i usta, područja veoma osjetljiva na dodir.Ovaj duboki poljubac ili poljubac jezikom, smatra se izuzetno intimnim i prijatnim.

Ljubljenje je nezaobilazno prilikom proslava i praznika. Uobičajeno je da sklapanje braka mladenci zapečate poljupcem, što simbolizira razmjenu duša između mlade i mladoženje, potvrđujući da "dvoje postaju jedno". U nekim kulturama postoji običaj da se točno u ponoć u novogodišnjoj noći dobije poljubac.

Ljubljenje nas opušta i rješava stresa, podiže samopouzdanje, ali i ima učinak poput vježbanja. Vrući poljupci pomažu i u trošenju kalorija - a prema nekim istraživanjima, poljubac koji traje minutu sagorijeva čak 26 kalorija te aktivira 30-ak mišića. Prosječan čovjek, pak, u životu provede 20 tisuća minuta ljubeći se.

U američkoj saveznoj državi Wisconsin zabranjeni su strastveni poljupci, a Michiganu je muškarcima zabranjeno ljubiti vlastite žene nedjeljom.

U Iowi su uvedena vremenska ograničenja za ljubljenje u javnosti, a u Rusiji je ljubljenje na javnom mjestu zabranjeno.

Istraživanje agencija za pronalaženje partnera "FriendScout24" i "TNS-Infratest" pokazuje da više od trećine Nijemaca ne poljubi svog partnera ni tri puta dnevno, dok se u Španjolskoj i Francuskoj parovi poljube više od deset puta dnevno