Ponedjeljak, Prosinac 16, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Puni mjesec fotografiran i iz Žepča: Sljedeći ovakav fenomen tek 2026. Godine

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U utorak, 19. veljače, svi oni koji su obraćali pažnju prema nebu, imali su priliku uočiti novi svemirski fenomen. Noć je to koju je obilježio super puni mjesec, koji je baš sinoć, 19. veljače bio na vrhuncu. Puni Mjesec je dobio pridjev "snježni" jer se događa u dobu godinu za kojeg se vežu snježne padaline.

Proteklu večer ova pojava rezultirala je najsjajnijim odsjajem, što ga čini drugim super - Mjesecom nakon 21. siječnja.

Fenomen „snježnog mjeseca“ fotografiran je i iz Žepča, i to Canon aparatom, a ovu divnu fotku uhvatio je Jugoslav-Ivan Sarajlić u mjestu Žepačko polje.

U poslijepodnevnim satima stanovnici BiH mogli su uživati u prizoru koji se može vidjeti samo tri do četiri puta tijekom godine. Naime, sinoć je pun Mjesec bio najbliži Zemlji, a ova pojava je poznata kao Supermjesec.

Ovaj fenomen mjeseca koji nosi ime "snježni" dobio po mjesecu veljači, za koju se očekuje da bude mjesec s najviše snježnih padalina u godini. Prema NASA-i, ovaj se svemirski fenomen događa kad je mjesečeva orbita najbliža Zemlji.

Mjesec nam se tako približio na 356,761 km, a sljedeći put tako blizu bit će tek 2026. godine

"Kad se na perigeju pojavi pun Mjesec, bude svjetliji i veći od punog Mjeseca i tako dobivamo super - Mjesec", stoji u priopćenju Agencije, uz dodatak da je sam pojam izmišljen 1979. godine.