Kažu da su boja i miris indijskog šafrana najljepši na svijetu.

Važi za najskuplji začin na svijetu i zovu ga "crveno zlato" a 10 grama može koštati čak 42 dolara.

Potrebno je 25 kilograma svježeg cvijeta da se dobije pola kilograma osušenog začina. Spada u ljute začine i jako je važan dio indijske tradicionalne kuhinje.

Uzgajati se može samo u regiji Kašmira jer se radi o endemskoj vrsti. Začin se dobiva iz cvijeta koji je jako poseban, ne samo po izgledu već i činjenici da dok svi drugi cvjetovi cvjetaju u proljeće, šafran cvjeta u oktobru.

Šafran (Crocus sativus) je biljka čije je ime porijeklom iz perzijskog jezika, a znači budi žut. Ime je dobio zbog intenzivno žute boje koja se dobiva iz njega. Koristi se u prehrambenoj industriji za bojenje namirnica, a samo 1 g je potreban da se oboji 3.000 litara vode.

Biljka raste iz lukovice. Cvijet je zvonast, prizeman i ima šest latica. Ljubičaste je boje, mada boja može varirati u zavisnosti od vrste i podneblja. U sredini se nalazi tučak s tri svjetlo narančasta vrha tučka. Listovi su dugi, uski i nazubljeni s bijelom linijom duž lista. Raste 20 do 30 cm u visinu.

Kod nas se šafran još zove i kaćunak, žavran, krok, cafran, čavran i brđuša.

Upotrebljavan je još u Mezopotamiji prije 5.000 godina. Stari Rimljani su njime krasili postelju mladenaca, a Kleopatra ga je koristila za maske za lice. Predstavljao je simbol mudrosti i bogatstva.

Za šafran se kaže da je „kralj začina“ zbog visoke cijene koju postiže na tržištu. Visoka cijena je nastala zbog specifičnosti njegovog prikupljanja. Šafran cvijeta u septembru a cvjetanje traje do 20 dana. Sakupljaju se vrhovi tučka kojih ima tri i koji se ručno odvajaju od tučka. Poslije toga se suše i samelju. Sakupljanje se vrši po danu, kada su cvjetovi otvoreni. Na površini od oko 1.000 kvadratnih metara može biti do 150.000 cvjetova, a za samo 1 kg ovog začina potrebno je ubrati od 80.000 do 150.000 cvjetova.

Najviše se gaji u Iranu, zatim u Francuskoj, Španjolskoj, Maroku, Turskoj i Austriji. Godišnja proizvodna šafrana je oko 200 tona.

Zbog izuzetne skupocjenosti ovaj začin veoma često kopiraju. Potrebno je znati da on ima crvenkastu boju bez drugih primjesa i jaku aromu. Ukus mu je specifičan i malo nagorak. Dnevno se smije unositi u organizam 2 do 3 grama. Više od 5 g može izazvati muku, povraćanje i slabost.

Osim začinske upotrebe u jelina, šafran je i izuzetno ljekovita biljka. Od davnina se koristio kod bolesti bubrega, poremećaja u radu srca, kod grčeva, a u skorije vrijeme se ispituje i njegovo djelovanje na ćelije kancera. Šafran je također i prirodan lijek za depresiju. Možemo ga koristiti u jelima, ali i ako u toplo mlijeko ubacimo par tračica šafrana uživat ćemo u specifičnom ukusu i ljekovitosti.

Šafran se veoma lako može uzgajati i kod nas. Sadi se u proljeće ali može i u jesen. Lukovice se zasade dublje u zemlju s razmakom od desetak centimetara.Nije mu potrebna posebna njega. Za uzgoj su idealne pozicije na suncu, a pogoduje mu propusno tlo koje ne zahtijeva puno vode. Lukovice su trajne, a svaka lukovica će tijekom godina stvarati nove lukovice, tako da se mogu presađivati ili čak prodavati. Cijena jedne lukovice se kreće oko €1 .