Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Četiri dobra proglašena nacionalnim spomenicima BiH

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Pokretno dobro - zbirka filmova/negativa Ćirila Ćire Raiča, Grad Mostar, graditeljska cjelina crkve Sv. Vasilija Ostroškog u Gornjem Vrbnu, Grad Trebinje, građevina - Sokolski dom u Bijelјini i grobljanska cjelina - Židovsko groblje na lokalitetu Meterizi, Grad Zvornik, proglašeni su nacionalnim spomenicima BiH.

Odluku o proglašenju spomenutih dobara nacionalnim spomenicima BiH donijeli su predsjedavajući i članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH - Goran Milojević, Radoje Vidović i Amir Pašić na sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu.

Istovremeno, članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluka o proglašenju nacionalnim spomenicima BiH - područja i ostataka graditeljske cjeline – Crkva Preobraženja Hristovog sa zgradom škole i grobljem u Klepcima, Čapljina, historijske građevine - ostaci Starog kamenog mosta (vakuf Haseći Ali-age Kolakovića) u Konjicu, povijesnog spomenika - Kozija ćuprija u Sarajevu i graditeljske cjeline - Svrzina kuća u Sarajevu.

Izmjene i dopune odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite, a na prva dva spomenuta dobra izvedeni su radovi propisani ranijim odlukama Komisije.

Na sjednici članovi Komisije su zaključili da se grobljanska cjelina – Jevrejsko groblje na lokalitetu Meterizi, Grad Zvornik uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH, jer je groblje devastirano i nadgrobnici su u izuzetno lošem stanju.

Usvojena je i Odluka o produženju režima zaštite za osam dobara sa Liste peticija.

Tridesetprvoj sjednici su, uz članove Komisije, sudjelovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH, priopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Grobljanska cjelina - Židovsko groblje na lokalitetu Meterizi, Grad Zvornik

Pokretno dobro - zbirka filmova/negativa Ćirila Ćire Raiča, Grad Mostar

Graditeljska cjelina crkve Sv. Vasilija Ostroškog u Gornjem Vrbnu, Grad Trebinje

(FENA)