Nedjelja, Kolovoz 19, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Svečano obilježena 10. obljetnica Centra za socijalni rad Žepče

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


U prvom radnom /stručnom dijelu govorilo se o socijalnoj zaštiti, značaju centara za socijalni rada i kako unaprijediti socijalnu zaštitu u BiH. Sudjelovanje u diskusijama uzeli su uvaženi gosti među kojima predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH Mirnes Telalović, pomoćnik ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK , Edin Arnaut, , Miroslav Jurešić pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku te šefica odsjeka za socijalnu politiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Suada Buljubašić.


Diskutiralo se o mnogim značajnim temama iz ove oblasti kao što su  Značaj Centra za socijalni rad Žepče, Uloga i značaja centara za socijalni rada u lokalnoj zajednici i Politika i socijalna zaštita građana BiH.

Drugi dio aktivnosti obilježavanja 10. obljetnice JU Centar za socijalni rad Žepče je bio svečani na kojem su sudjelovali , pored stručne javnosti, i osobe javnog, političkog i kulturnog života.

Na početku drugog dijela svečanosti nazočne je pozdravio ravnatelj JU Centar za socijalni rad Žepče Edin Šišić koji je nazočne upoznao s radom ove ustanove u Žepču, odnosno socijalne zaštite kroz protekle godine od osnivanja 1963. godine do današnjih dana.

„Zadatak Centra jeste obavljanje poslova neposredne socijalne zaštite, zaštite osoba s invaliditetom, civilnih rata i obitelji s djecom kao i radi obavljanja drugih poslova utvrđenih zakonom, drugim propisima i općim aktima“, naglasio je Šišić.

 

Posebno dirljiv trenutak za sve nazočne u dvorani bilo je obraćanje djevojčice Ramele Mešeljević koja je rođena bez gornjih ekstremiteta i s jednom kraćom nogom, no to je   nije spriječilo da uredno pohađa školu, crta , piše i druži se s vršnjacima. Ramela je uputila nekoliko poruka koje trebaju stići do svakog srca i institucija i svih odgovornih koji trebaju i moraju probuditi svijest o inkluziji djece s poteškoćama u svakodnevni životu. A to su asistenti u nastavnom procesu i drugim aktivnostima kako bi djeca s poteškoćama imala što kvalitetniji rast i razvoj.

„Vjerojatno me netko sažalijeva, a meni sažaljenje ne treba, treba mi ravnopravnost, da idem s ostalima u autobusu, da šetamo skupa, da se igramo skupa, da imamo istu učiteljicu i da zajedno pjevamo. Zar ćemo suditi kako ja napravim nešto? Ako je to nogama a ne rukama, zar je to loše.
A šta bi bilo da okrenemo pitanje da vi svi skinete obuću pa pokušate nešto napisati... Ko bi sada bio poseban? Šta bi sada kazali? Nije fer, sigurno bi kazali da nije fer. Onda nije fer da mene stavljate u posebno zvono, te da me odstranjujete kao djelo s greškom. A ja i meni slični trebamo vašu ruku da vi umjesto nas podignete olovku pa da zajedno crtamo i da zajedno pišemo.
Ako vam je teško podići olovku onda mi je žao vi ste rođeni samo sa pola srca.
Nisam ja ovdje da bih sebe predstavljala nego da nama kažem da postoje osobe čija su srca cijela i da mi vaši postupci mogu olakšati život“, pročitala je Ramela recitaciju koju je napisao Arif Odobašić a koja je na sve prisutne ostavila dubok dojam.

Tijekom svečanosti nazočnima se obratio načelnik Mato Zovko koji je uposlenicima čestitao obljetnicu i poželio da i naredne godine rade uspješno kao što su to činili svih proteklih godina, te se zahvalio svima koji su sudjelovali u prvom dijelu obilježavanja obljetnice Centra za socijalni rad, a također je svim Žepčankama i Žepčacima čestitao Dan općine Žepče.

Tijekom svečanosti čestitke su uputili i Mirnes Telalović, predsjednik Društva socijalnih radnika ZDK, ministar rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK, Nurdžehan Šahinović, zamjenik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Miroslav Jurešić.

U glazbenom dijelu svečanosti sudjelovali su nastavnici Glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić Žepče, prof flaute Milica Adamović i nastavnik gitare Marko Markanović.

Na kraju svečanosti, ispred JU Centar za socijalni rad dodijeljena su priznanja i zahvalnice zaslužnim djelatnicima kao i institucijama s kojim ustanova za socijalni rad Žepče ima odličnu suradnju.

Tijekom današnjeg obilježavanja 10. obljetnice JU Centar za socijalni rad Žepče promoviran i predstavljen novi logo ove ustanove.