Petak, Veljača 22, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Žepče: Obilježena 20. obljetnica mučeničke smrti fra Vjeke Ćurića

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


Na samom početku sve prisutne je pozdravio fra Antun Perković domaćin večeri i župnik župe Osova. „ Fra Vjeko je još jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkom narodu potvrdili žrtvujući vlastiti život“, rekao je fra Antun i sve podsjetio na riječi koje je sv papa Ivana Pavo II. rekao dan nakon fra Vjekina ubojstva u govoru na trgu sv Petra u Vatikanu.


U glazbenom dijelu večeri nastupio je Zbor bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo, pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

U središnjem dijelu večeri fra Lovro Gavran održao je izlaganje o životu i radu Fra Vjeke pod nazivom fra Vjeko Ćurić misionar i franjevac Katoličke Crkve. Kazao je da Kristova Crkva od samoga osnutka ima misijski karakter. Napomenuo je kako je i sam posjetio župu Kivumu gdje je fra Vjeko godinama služio i gdje je sahranjen, kao i glavni grad Kigali i mjesto gdje je ubijen.

„Fra Vjeko je bio jedino sigurno utočište, jedina nada ratom zahvaćenom narodu, iako je i sam bio bespomoćan, on se oslanjao samo na Boga, a prestrašeni narod na njega“ naveo je fra Lovro.


Veliki pljesak za vrijem trajanja akademije zaslužili su fra Cosmos Sadiki Safari i fra Hubert Kasonita Kilasa iz Konga, koji su na tradicionalnom jeziku otpjevali pjesmu „Uđimo s radošću u dom Gospodnji“.


Fra Drago Perković, župnik koji je služio na župi Osova u vrijeme kada je fra Vjeko ubijen, za fra Vjeku je kazao da je bio čovjek uređene hrabrosti i svećeništva. „Njegova smrt izgradila je most između Bosne i Ruande kojim su mnogi franjevci ali i vjernici krenuli kako bi vidjeli velika dijela koja se kriju iza fra Vjekina misionarskog život.

Svečanu akademiju zaključio je fra Jozo Marinčić provincijal Bosne Srebrene, koji je podsjetio da nas fra Vjekina žrtva obvezuje da nastavimo njegovim putem, na sličan način i mi možemo svjedočiti ljubav prema bližnjima i Bogu.


Obljetnica obilježavanja fra Vjekine smrti danas je nastavljena u župnoj Crkvi u Osovi s početkom u 11,00 sati. Misno slavlje je predvodio kardinal Vinko Puljić koji je u propovijedi upozorio da se na današnji dan slavi život.

„ Živimo u vremenu kad je izgubljen osjećaj vrednovanja života, zaboravljamo da Bog sa svakim životom ima svoj plan i fra Vjeko kada je krenuo u misiju, bila je to Božja volja. Otišao je da naviješta evanđelje, koje je borba za čovjeka, njegova ljubav je bila jača od straha i smrti.

Danas mnogi odlaze iz zemlje, ali to je vaša zemlja vi ste se za nju borili, ako se nešto voli to se ne pušta, vremena možda jesu teška ali pripadaju vama. Ohrabriti se za život možemo fra Vjekinim primjerom, treba nam njegove hrabrosti, ljubavi i njegove spremnosti za žrtvu. Možete biti radosni, imamo primjer za život“, zaključio je kardinal Vinko Puljić.

A.T