Nedjelja, Siječanj 20, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

U MZ Vinište upriličeni Dani otvorenih vrata

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 Riječi pozdrava i dobrodošlice uputila je predsjednica Udruge žena PRVA, Marjana Matijević naglasivši da je ova aktivnost način i primjer da govorimo o temama koje nas povezuju i daju puno informacija kako naše mjesne zajednice mogu bolje komunicirati s lokalnom samoupravom i svim institucijama.


U ime domaćina, pozdravnim riječima obratila se i predsjednica MZ Vinište Ankica Marković istaknuvši ciljeve ovog projekta i njegovog značaja za mještana.
„Cilj ovih aktivnosti je doprinijeti izgradnji rodno osviještene i socijalno inkluzivne mjesne zajednice koja je osnažena da stvori bolji život kroz uspostavu partnerstva s javnim, privatnim i civilnim sektorom u interesu svojih aktivnih stanovnika.


U dosadašnjoj realizaciji projektnih aktivnosti završeni su građevinski radovi na unutarnjem uređenju prostorija Društvenog doma, koje su namijenjene radu Vijeća MZ, a koje će se koristiti i za druge sadržaje od interesa za mještane ove mjesne zajednice, posebno socijalno isključenih kategorija“, istaknula je između ostalog predsjednica MZ Vinište Ankica Marković, izrazivši nadu da će u budućnosti biti još sličnih projekata koje će raditi s Udrugom PRVA.


Ilija Barešić, koji je koordinator na projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BIH“ ispred općine Žepče naglasio je važnost ovih projekata i njihovog doprinosa za rad u mjesnim zajednicama koji će poboljšati uvjete življenja mještana.


Ispred UNDP-a nazočnima se obratio Dean Danilović istaknuvši činjenicu da u ovom projektu sudjeluje šest mjesnih zajednica s područja općine Žepče i da su do sada postignuti izuzetno dobri rezultati, kao i dobru suradnju s općinom Žepče koja nas stavlja u red „šampiona“ od samog početka ovakvog projekta. Danilović je naglasio, da će u skladu s mogućnostima i dalje pružati potporu inicijativama i idejama koje dolaze iz općine Žepče.


Riječi podrške uputili su i Dragan Janko i Anto Knežević, pozdravljajući suradnju mjesnih zajednica s nevladinim udruženjima koja doprinosi boljitku građana, a čemu svjedoči i Dom u Viništu, koji je obnovljen i opremljen upravo kroz ovaj projekt.


Tema Dana otvorenih vrata bila je rad JU Dom zdravlja Žepče i nove aktivnosti kao što je uvođenju e recepata, početku rada mamografa i rad Centra za mentalno zdravlje u Žepču, a gošća je bila dr. Ana Zlovečera , ravnateljica Doma zdravlja Žepče.

Najviše pitanja od strana mještana odnosila su se na procedure oko e- recepta, kako i mogućnost jedne posjete a prepisana terapija za tri mjeseca, kroz tromjesečne recepte koji su aktivni nakon 26 dana od vremena kada smo dobili prvu dozu terapije. Pojasnila je kako prepisane doze i količina medikamenta imaju utjecaja na vrijeme podizanja terapije. Elektronski recept je način da se ima bolja kontrola i uvid u potrošnju lijekova, između ostaloga pojasnila je dr. Zlovečera Jukić, naglašavajući da trenutno oko primjene ima određenih tehničkih poteškoća koje će biti otklonjene u narednom periodu.

Ona je mještane MZ Viništa upoznala i s radom Centra za mentalno zdravlje u Žepču naglasivši da to nije samo mjesto za liječenje nego i prevenciju bolesti, ovisnosti i nasilja stavljajući naglasak na međuvršnjačko nasilje koje je u porastu zadnjih godina.

Na kraju je spomenula da je oprema za mamograf stigla, obuke su izvršene te se čeka još nekoliko dozvola da bi otpočeli s radom. Ono što je također istaknula kao bitno jest da će mamograf biti dostupan svim ženama u općini Žepče. Nakon izlaganja dr. Zlovečera Jukić je odgovarala na pitanja nazočnih koja su se odnosila na domenu naručivanja za preglede, rad specijalista, određene procedure i mogućnost pružanja specijalističkih pregleda u Domu zdravlja Žepče, a ugodno druženje je okončano uz domjenak i zaključak da ovakav način komunikacije s građanima treba postati praksa u budućnosti.