Četvrtak, Lipanj 20, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Proslavljen sveti Anto patron župe Žepče

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U srijedu , 13. lipnja 2018. je u Žepču proslavljen sveti Anto, zaštitnik i patron župe. Središnje misno slavlje u jedanaest sati uz koncelebraciju velikog broja svećenika Žepačkog dekanata, predvođeni dekanom fra Zdravkom Anđićem predvodio je mons. Tomo Vukšić , vojni ordinariji u BiH.Nestabilno vrijeme nije spriječila veliki broj štovatelja ovoga sveca da sudjeluju na misnom slavlju koje je pjevanjem uveličao župni zbor, a
kišu koja je u nekoliko navrata padala , župnik Predrag Stojčević nazvao Božjim blagoslovom u čast biskupovog dolaska u župu,

Biskup Vukšić se, u svojoj propovijedi, osvrnuo na život svetog Ante koji je živio u 13. stoljeću.
Kazao je kako se vjernici iz dva razloga okupljaju oko svetaca, a to je da molimo njihov zagovor a drugi da svoj život upravljamo po primjerima i životu svetaca. „Živeći svoje živote što sličnije svetačkom primjeru stječemo moralno pravo da molimo njihov zagovor“, istaknuo je biskup Vukšić.  Iako je sveti Anto živio u 13. stoljeću kršćanske vrednote su ostale iste do današnjih dana.

Sv Ante svojim primjerom i životom je pokazivao kako kršćanske vrednote treba utjelovljivati u životu, koji je moćnicima današnjeg vremena ispit savjesti, kritika i poziv da svoju moć koriste na pravi način, da je ne zloupotrebljavaju, da svog radnika pravedno plaćaju , da se zna koliko traje radno vrijeme, da je svaki sat rada ubilježen, da se zakonito plaćaju obveze prema društvu da bi mogle živjeti škole, bolnice i socijalne ustanove, da se poštuje žena koja želi rađati , da porodiljno stanje bude vrednovano a ne kažnjavano, istaknu je biskup Vukšić pozivajući na poštovanje svakog čovjeka i dostojanstva.

Nakon završetka svete mise žepački župnik Predrag Stojčević se zahvalio vjernicima na pobožnom sudjelovanju kod svetog stola, a predvoditelju misnog slavlja, biskupu Vukšiću na upućenim riječima i tumačenju lika svetog Ante. Svim župljanima župe Žepče župnik Stojčević je čestitao patron župe a svima koji nose ime današnjeg svečara i imendan.