Nedjelja, Veljača 17, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

U Žepču upriličen naučni skup pod nazivom „Znanje i inovacije za konkurentnost bh. poljoprivrede“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Radu stručnoga skupa u Žepču su se odazvali mnogobrojni uvaženi gosti:Slavko Lukić, direktor „Regionalne razvojne agencije Zlatibor“ d.o.o. i gospođa Todora Aleksić, ekspert iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Mladen Markešić, direktor Ureda za međunarodnu suradnju-TINTL , Tovarnik Republika Hrvatska, Pejo Janjić, šef odsjeka za ruralni razvoj, Sejo Herceg, direktor Organska proizvodnja "HERCEG" Novi Travnik, Ivan Miličević, predsjedniku Udruge pčelara „IVA“ iz Posušja, Ivan Jelčić direktor Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije HERAG Ljubuški, Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Ljubuški. Ispred općine Žepče radu naučnog skupa je nazočio Općinski načelnik Mato Zovko sa suradnicima, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, direktorica RAŽ-a Branka Janko, direktori zadruga, kompanija iz sektora prehrambene industrije, predsjednici udruga/udruženja poljoprivrednika općina Zavidovići, Maglaj, Žepče te poljoprivredni proizvođači.

U ime domaćina riječi dobrodošlice uputili su načelnik Mato Zovko i direktorica Razvojne agencije Žepče gospođa Branku Janko.
Nakon uvodnih obraćanja uslijedile su prezentacije na određene teme.

Tijekom prvoga izlaganja nazočni su imali prigodu čuti da je poljoprivreda jedan od značajnih resursa Bosne i Hercegovine. Međutim, ne koristi se na adekvatan način.
Vlada Federacije BiH je usvojila Izvješće o stanju poljoprivrede pod nazivom „Zeleni izvještaj“ u Federaciji BiH za 2017. godinu s prijedlogom preporuka i daljnjim koracima za povećanje poljoprivredne proizvodnje s ciljem smanjenja uvoza poljoprivrednih proizvoda, zadržavanje i zapošljavanje mladih ljudi na selu, poboljšanje uvjeta života u ruralnim područjima, potpunijeg korištenja poljoprivrednih površina , povećanje stočnog fonda, jačanje postojećih kao i otvaranje novih prerađivačkih kapaciteta.
Više o predloženim mjerama politike u Federaciji BiH , u ime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva govorio je Pejo Janjić, šef odsjeka za ruralni razvoj.

Jedan od ciljeva današnjeg naučnog skupa u Žepču jeste i razmjena iskustava i dobrih praksi u drugim sredinama o čemu je govorila Todora Aleksić koja je na temu „Projekti na unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja - iskustva iz Zlatiborskog okruga“ predstavila iskustva u realizaciji projekata u oblasti poljoprivrede.
Među 11 akreditiranih regionalnih razvojnih agencija u Srbiji, je i Regionalna razvojna agencija Zlatibor. Osnovana je 2002 godine s ciljem da pokrene razvoj u Zlatiborskom okrugu koji obuhvata grad Užice i općine Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš,Požega,Priboj, Prijepolje, Sjenica i Čajetina. Na desetke projekata je realizirano u sferi poduzetništva,turizma, ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, strateškog planiranja, regionalnog razvoja i Informaciono-komunikacijske tehnologije.

Nakon kratke pauze nazočni su imali prigodu čuti više o radu ureda za međunarodnu suradnju TINTL koji je osnovan 2005. godine kao udruga građana , u okviru međuopćinske suradnje kako bi intenzivnijom i kvalitetnijom suradnjom s domaćim i međunarodnim ustanovama i organizacijama pružio doprinos društvenom i ekonomskom razvoju svojih zajednica.Općine Tovarnik, Lovas, Tompojevci i Stari Jankovci su potpisale sporazum prošle godine o osnivanju ustanove pod nazivom Razvojna agencija TINTL.
Više o tome kao i o temi "Iskustva Hrvatske u pripremi aplikacija i korištenju IPARD sredstava" s primjerima uspješno realiziranih projekata“ govorio je direktor Mladen Markešić .

Ispred proizvođača u radu skupa je sudjelovao direktor kompanije „ „Herceg” koja egzistira na području općine Novi Travnik i svojevrsni je pionir uvođenja organske poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini. Neprestano je uključena u ovaj sistem, a jedna je od rijetkih koja je, zahvaljujući u prvom redu kvaliteti svojih proizvoda, već u samom startu uspjela dobiti međunarodni certifikat. Organski proizvodi „Herceg“ danas jesu i cijenjeni, prepoznatljivi i traženi od velikog broja kupaca i klijenata kako u BiH tako i van nje.
Na temu "Ekonomski značaj organske proizvodnje u ruralnom području" govorio je direktor kompanije Sejo Herceg, ujedno predsjednik Saveza udruženja asocijacija organskih proizvođača BiH.

Posebno zanimljivo izlaganje imao je Ivan Milićević inovatora i predsjednika Udruge pčelara „IVA“ iz Posušja koji je predstavio svoj izum „Trajna osnova za saće. Dobitnik je brojnih nagrada i zlatne medalje na Salonu inovacija održanom u Ženevi.
Najviše priznanje dobiveno je za “Trajnu osnovu za saće“. Satna osnova, kako kažu pčelari, koja je praktično neuništiva, i može se obnoviti svakih 3-5 godina, jednostavnim pranjem u vreloj vodi.

Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije HERAG i Poljoprivredna zadruga„Plodovi zemlje“ Ljubuški uspješno su proveli projekt „Ljubuški rani“. Tako je mladi krumpir postao brend Ljubuškog kraja, prepoznatljiv širom BiH a uskoro i izvan granica. Kako su to uspjeli, otkrili su direktor HERAGA gospodin Ivan Jelčić i direktor Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ Dubravko Vukojević.

Nazočni gosti pozitivno su ocjenili današnje druženje s dosta novih i korisnih informacija koja će primijeniti, a pored ugodnog druženja dogovoreni su načini buduće suradnje kao i mogućih partnerstava na daljnjim projektima.

Organizatori su sve uvažene goste pozvali na „Dana maline i meda“ Žepče 2018., sajamski danu koji će se održati sutra, subota 14.srpnja, na Gradskoj tržnici s početkom u 10:00 sati, na kojem se očekuje više od 80 izlagača iz preko 25 općina i gradova s područja cijele Bosne i Hercegovine.