Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Reformski paket: Završen drugi ciklus Uvodne obuke za zaposlenike SZZ ZDK i SZZ USK, jedna od trenerica i Verica Matijević

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Danas je, u Sarajevu završena dvodnevna Uvodna obuka za 20 zaposlenika/ca Službe zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.

Ukupno je 20 savjetodavaca ovih službi uspješno završilo obuku što je potvrđeno putem testiranja, a svi sudionici su nakon položenog testa i certificirani dok je u narednom periodu potrebno pružiti podršku ovim službama u unapređenju savjetodavnih funkcija.

Važno je istaći da su obuku proveli interni treneri kantonalnih javnih službi, gđa Tamara Jakupović (SZZ Kantona Sarajevo) i gđa Verica Matijević (SZZ ZDK) uz monitoring Federalnog zavoda za zapošljavanje što omogućava održivost cijelog procesa kao i dugoročnu samostalnost kada je u pitanju razvoj ljudskih resursa u JSZ.

Uvodna obuka predstavlja zapravo preduvjet za primjenu novih metoda rada te je ujedno i pretpostavka daljeg osposobljavanja i učešća u naprednim obukama, a namijenjena je zaposlenicima koji obavljaju poslove savjetodavca ili šefa biroa.

Uvodna obuka tretira osnovne principe primjene novog modela rada obrađujući pri tome teme kao što su efikasna šalter sala, rad s lakše i teže zapošljivim osobama, savjetodavni alati, individualni plan zapošljavanja ali se dotiče i tematike suradnje s poslodavcima.
Realizacija ove obuke bazirana je na interaktivnom radu te pored prezentacija uključuje i praktične vježbe – simulacije. Obuka je, suštinski, podijeljena na 9 tematskih cjelina.