Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Geocibalae Žepče – Strani kapital i znanje na bh. tržištu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


U vrijeme kada mnogi mladi kadrovi odlaze iz BiH u potrazi za poslom na tržište Europske unije, ima i onih koji su s tržišta EU prepoznali poslovnu priliku u našoj zemlji.

Jedan takav primjer je firma Geocibalae d.o.o. Žepče, čiji je vlasnik Dino Dragun iz Hrvatske odlučio uložiti kapital i znanje u Bosnu i Hercegovinu.

Osnovana 2017. godine Geocibalae pruža geodetske i poslovne usluge. Osnovne djelatnosti firme su geodetska i hidrografska izmjera, obrada podataka, snimanje terena iz zraka, usluge fotogrametrija, lidar, hidrografija, gis, a upošljava visokoobrazovani kadar koji posjeduje višegodišnja iskustva na projektima širom Europe.

"Magistrirao sam Geodeziju u Zagrebu 2011.godine, gdje sam radio nekoliko godina. Onda me na jednom svjetskom kongresu gdje sam predstavljao svoje radove iz područja istraživanja voda pozvala jedna firma iz Luksemburga gdje sam radio na istraživanju mora, te praćenju izmjena mora tijekom gradnje vjetrenjača u njemu", kaže Dragun na početku razgovora za Akta.ba portal.

Tamo je radio dvije-tri godine, ali tijekom češćih dolazaka u Bosnu i Hercegovinu uvidio je da na području od Doboja do Zenice nema geodetske firme s rješenjem od nadležne Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

"Upravo u tom nedostatku konkurentnosti sam vidio mogućnost i potencijal za osnivanjem tvrtke Geocibalae. Usporedbe radi, u Federaciji ima oko 40 firmi s tim uvjerenjem, dok je u Hrvatskoj on preko 600", navodi on.

Neki od ozbiljnijih projekata na kojima su do sada radili je izmjer akumulacije jezera Modrac u Lukavcu, zatim puno projekata na rijeci Savi kroz koje su upoznali ostale firme koje se bave geodetskim radovima.

"Prepoznajemo velike projekte i izdvajamo se znanjem i stečenim iskustvom van zemlje. Vezani smo za vanjsko tržište, ali udio poslova na domaćem tržištu raste. Što duže radimo, smanjuje se udio posla koje obavljamo vani", kaže naš sugovornik, dodajući da od 30 posto poslova koje obavljaju u BiH, 25 posto čine veliki projekti i pet posto mali.

Govoreći o trenutnim aktivnostima, navodi da zajedno s partnerskim firmama zastupaju neke veće projekte i sudjeluju na tenderima.

"Izrađujemo adresne sustave na području cijele Federacije, a do sada su završeni za Sarajevo i Žepče. U toku su tenderi za još neke općine, a u planu je i digitalizacije katastarskih planova", ističe Dragun.

Naglašava da se najviše se razvijaju u smjeru konzaltinga i obrade podataka hidrografskih istraživanja mora gdje su najjači.

"U BiH najviše radimo uz osnovne geodetsko-katastarske izmjere, radimo geoinformacijske sustave, uspostavu adresnog registra i imamo put kojim idemo. Došli smo ovdje da radimo na većim infrastrukturnim projektima kako bismo implementirali sva stečena znanja", kaže nam on.

Dragun je uputio pohvale općinskoj administraciji u Žepču kod pružanja pomoći u procesu registracije poduzeća, ali i u kasnijim fazama koje su uslijedile po osnivanju.

Ipak, prepreke na koje najčešće nailazi dešavaju se jer tržište nije još uvijek potpuno otvoreno.

"Imamo situaciju da se kod pet identičnih tendera, zahtijevaju potpuno druge struke i stečena znanja. Zbog toga se puno energije troši na komunikaciju s ugovornim organom kako bi  se uskladili i da taj tender nema ograničavajući faktor u odnosu na konkurenciju", objašnjava on, smatrajući da je razlog u tome što se u BiH pojavljuje dosta novih poslova gdje ugovorni organ ne raspoznaje kompletnu problematiku samog projekta zbog čega se pojavljujuju česte nelogičnosti u smislu tehničke i strukovne osposobljenosti.

Ocjenjujući bh. poslovno okruženje kaže da su još uvijek mali, ali da nailaze na određene probleme pogotovo u pronalasku struke.

Najavio je nova upošljavanja i proširenje obima poslovanja u BiH, međutim veliki je problem nedostatak stručnog kadra. Trenutno imaju dvoje zaposlenih, uz nekoliko stalnih vanjskih suradnika.

"Već drugi put tražimo diplomiranog inženjera geodezije i niti jedan nam se nije javio. Problem je što nema dovoljno usmjerenog obrazovanja radne snage iz ove oblasti geodezije", zaključuje on.
akta.ba  S.B.