U organizaciji Kulturnog umjetničkog društva Žepče Zagreb, u subotu, 30. studenoga 2019. godine organizirano je dvanaesto po redu Žepačko prelo u restoranu Ćurak u Rugvici kod Zagreba u Republici Hrvatskoj. Ovoj, sada već tradicionalnoj glazbenoj manifestaciji je prisustvovalo oko tisuću posjetitelja, koji su na neki način vezani uz Žepče. Početak druženja je bio u 19:30 sati, a gosti su uživali uz brojne žepačke izvorne grupe, te kulturna umjetnička društva.

Večeri tradicionalne žepačke izvorne glazbe prisustvovao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicom Mirkom Jozić, te načelnik Općine Žepče Mato Zovko sa svojim pomoćnikom Ilijom Barešić i suradnikom Josipom Tadićem.

Općinski načelnik Mato Zovko se obratio prisutnima, gdje je čestitao KUD-u Žepče Zagreb na uspješnoj organizaciji i zahvalio na njegovanju i čuvanju običaja rodnog kraja. „Ako si se i rastao sa svojom zemljom, ne rastaj se sa svojim narodom. Ovaj susret je prilika da se Žepčaci povežu međusobno, ali i na poseban način prisjete rodnoga kraja“ poručio je prisutnima Općinski načelnik.

Na području općine Žepče ljeto je pretežito vrijeme od folklornih događaja, druženja i prela, gdje uz zvuke izvorne glazbe Žepčaci njeguju svoju tradiciju i čuvaju je od zaborava. Ovo jesensko druženje sa žepačkim predznakom je još jednom pokazalo kako Žepče ima dijasporu koja ne zaboravlja svoje korijene i tradiciju, te da se za druženje, veselje i lijepu pjesmu uvijek nađe vremena.