Povodom Dana državnosti BiH, ponedjeljak 26.11. neradni dan u FBiH

Vlada Federacije BiH donijela je danas na sjednici Odluku o proglašenju 26. studenog neradnim danom u Federaciji BiH.

Kako je pojašnjeno, 25. studeni/novembar - Dan državnosti BiH, ove godine pada u nedjelju, a s obzirom na značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, tim više što je riječ o jubilarnoj, 75. godišnjici tog povijesno važnog događaja, odlučeno je da ponedjeljak, 26. bude neradni dan u Federaciji BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Za polaganje vozačkog ispita bit će potrebno izdvojiti preko 1.600 KM

U pripremi je novi cjenovnik nastave u osposobljavanju kandidata za vozače, prema kojem bi se znatno povećali troškovi za polaganje vozačkih ispita.
Po nekim kalkulacijama, za polaganje za B kategoriju vozila, kandidat će trebati izdvojiti i do 600 maraka više u odnosu na dosadašnju praksu.

Prema Nacrtu odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače, koji će po svoj prilici stupiti na snagu do početka iduće godine, minimalni troškovi za polaganje ispita za B kategoriju vozila, sa izdvajanjima za ispit iz prve pomoći, ljekarsko uvjerenje i testove, iznosit će 1.633 KM. To je oko šest stotina maraka više u odnosu na sadašnju cijenu, koja se formira slobodno među auto-instruktorima.

Udruženje instruktora vožnje u Zenici pozdravlja uvođenje jedinstvenih kriterija i cijena polaganja vozačkih ispita, smatrajući ipak da su troškovi preveliki za prosječnog kandidata.

“Realno, prava cijena bi trebalo da bude 20, a ne ovim nacrtom utvrđenih 35 maraka po satu. Ne znam po kojim kriterijima se cijene formiraju, ali imam osjećaj da su one utvrđene prema mogućnostima stanovnika Sarajevskog kantona. Kod nas je standard niži”, – kazao je Kemal Omerdić, predsjednik Udruženja instruktora vožnje u Zenici.


Sličnog je mišljenja i pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i sporta, Mehmed Mustabašić. Cijene su previsoke, ali će jedinstveni pristup uvesti više reda u ovu oblast i proizvodit će se kvalitetniji vozači.


“Mi komisijski stalno provjeravamo što i kako rade instruktori i auto-škole, unapređujemo ove usluge kroz programe obuke instruktora. Pokušavamo uticati na to da ispiti budu što je moguće više fer, a u posljednje vrijeme imamo značajan napredak”, – ističe Mustabašić.


Nacrt odluke je upućen na mišljenje Ministarstvu financija i trezora BiH, a naredni korak je upućivanje teksta Prijedloga odluke Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH.

Autoškole će biti dužne da usvoje minimalnu cijenu nastavnog časa u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Izvor: zenicainfo.ba

Humanitarni koncert za djecu u Africi

U organizaciji Udruge "Pontes", u nedjelju, 18. studenoga, u 19 sati u Domu kulture u Prozoru, održat će se humanitarni koncert za djecu u Africi te predstavljanje spomenute udruge.

Kako se navodi u najavi događaja, ulaz je besplatan, uz mogućnost darivanja dobrovoljnih priloga.

Svi prikupljeni prilozi idu za hranu i školovanje djece u Africi, odnosno djece u Centru Otac Vjeko, koji se nalazi u afričkoj državi Ruandi, a koji vodi bosanski franjevac fra Ivica Perić.

U Centru se školuju sva djeca bez obzira na vjersku, plemensku ili neku drugu pripadnost.

Na koncertu će nastupiti Gordana Boban, vokalna skupina Arabella, zbor Gimnazije Livno, zbor Osnovne glazbene škole Franjo Sarafin Vilhar, fratri iz Konga, Vernesa Manov Avdić i Lucija Šarčević, priopćili su organizatori.

Potpisivanje Ugovora o izgradnji dijela Zeničke zaobilaznice na autoputu A1

U četvrtak će u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru biti upriličeno potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica.
Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Evren Utku Gök, direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija u svojstvu svjedoka.

Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovat će Ian Brown, direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica je 67.360.069,25 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te grant sredstva u iznosu od 11,03 milijuna eura.

Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot tzv. zeničke obilaznice. Poddionica je duga 4 kilometra. Rok za završetak radova je 30 mjeseci. Izgradnja ove dionice će se sprovesti prema ugovoru “design and build” (projektu i izgradi - žuti FIDIC).

Osim otvorenog dijela trase gradit će se vijadukt Donja Gračanica, dužine cca 400 m, tunel Hum dužine cca 400 m, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca dužine cca 300 m. U sklopu ove dionice gradit će se i petlja Zenica sjever s naplatnim mjestom, kao i saobraćajnice tzv. „sjevernog spoja“ koje trebaju da povežu autocestu Koridora Vc s gradom Zenica i magistralnom cestom M-17.

Izvor:www.klix.ba

Anto Marinčić gost književne večeri u Ljubuškom

Javna ustanova “Kulturno-športski centar” Ljubuški, odjel Knjižnica Ljubuški, u suradnji s čitateljskim klubom “Tvrđava”, organizira književnu večer na kojoj će gost biti književnik Anto Marinčić.

 

Ujedno, na književnoj večeri nazočit će i književnici Mate Grbavac i Ivan Sivrić, koji će dati svoj osvrt na književni opus Ante Marinčića.

 

Književna večer će se upriličiti u petak 16. studenoga 2018. godine, s početkom u 19:30 sati, u prostorijama Knjižnice Ljubuški.

Ukratko o književniku:

 

Anto Marinčić rođen je 22. studenoga 1954. u Čustom Brdu u općini Maglaj, a koje danas pripada općini Žepče. Osnovnu školu završio je u Čustom Brdu i Maglaju, a srednju u Maglaju. Po zanimanju je strojar visokotlačnih kotlova ATK (sa automatskom termičkom komandom) i parnih turbina. Sudionik je Domovinskog rata te javnoga, kulturnoga i političkoga života.

 

Piše pjesme i prozne tekstove, književne i novinske. Djela su mu objavljivana u listovima, časopisima i zbornicima: Natronu, Unicepu, Radu, Tinu, Osvitu, Hrvatskoj riječi, Katoličkom tjedniku, Večernjem listu, australskom Hrvatskom Vjesniku.

 

Na natječaju RO “Natron” 1981., povodom 30. godina postojanja “Natrona” dobitnik I. nagrade za literarni rad. Na “Napretkovom” natječaju za kratku priču, u Žepču 2002., dobitnik III nagrade. Na natječaju međunarodnog instituta za književnost ERATO, pjesma JEKA uvrštena mu je u knjigu najljepših lirskih pjesama povodom tog natječaja. Suradnik je na scenariju za dokumentarni film Žepče na rijeci Bosni koji je HRT prikazao 1996. Na natječaju Federalnog ministarstva obrazovanja, Odjela za kinematografiju, otkupljen mu je scenarij za dokumentarni film “Ima l’ igdje ljepšeg kraja?”.

 

Živi u Čustom Brdu, općina Žepče. Od 2002. do 2013. redovito je pisao za “Hrvatsko slovo”, a od 2009. ima svoju kolumnu u australskom Hrvatskom Vjesniku.

 

Do sada je objavio: “S onu stranu”, “Općina Žepče ili ključ za funkcioniranje F BiH”, “Upravljanje krizom”, “Na izvoru strasti”, “Mudžahedinova žena”, “Kad ćeš naučiti?”, “Bicikl”, “Majstor iluzija”, “Rafaelo”, “Umri prije smrti”, “Rebro” i dr.

 

Izvor: Jabuka.tv

Profesionalna policija i odgovorni građani važni su tvorci ukupne sigurnosti

Komisija za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održala je svoju posljednju sjednicu u ovom mandatnom periodu, na kojoj je razmatrana aktualna sigurnosna situacija u Zeničko-dobojskom kantonu. Imajući u vidu parametre koji se odnose na stanje kriminaliteta, javni red i mir i sigurnost prometa u prvih devet mjeseci ove godine, konstatirano je da je situacija zadovoljavajuća.

Ovom prilikom Komisija je sumirala dosadašnji rad u oblasti nadzora policije, te istakla najvažnija pitanja koje je razmatrala i po kojima je davala svoje prijedloge i sugestije. Kao najznačajnije, istaknut je doprinos Komisije u donošenju novog Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o policijskim službenicima, te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, kao i doprinos u unapređenju uvjeta rada policije u materijalno-tehničkom pogledu, kao i u kadrovskom jačanju Uprave policije.

Na kraju, upriličen je obilazak nedavno otvorenog multifunkcionalnog i modernog Centra za edukaciju i specijalne policijske jedinice, gdje su prisutni upoznati s radno-edukativnim aktivnostima policijskih službenika.

Članovi Komisije dali su podršku procesu prijema nedostajućih policijskih službenika i osiguranju sredstava za nove kapitalne investicije Uprave policije MUP-a ZDK.

Predsjedavajući Skupštine ZDK i predsjedavajući Komisije za nadzor rada policije Jasmin Duvnjak, ministar unutrašnjih poslova Nikola Arsenić i policijski komesar Šut Semir naglasili su značaj kvalitetne institucionalne suradnje i komunikacije svih struktura vlasti i još jednom se zahvalili posebno Vladi i Skupštini ZDK za dosadašnju podršku policiji.

"Policijski posao je častan, zahtjevan i odgovoran, stoga kontinuirano moramo unapređivati standard, kompetencije, imidž i opremljenost policajaca. Policiji je povjereno čuvanje javnog reda, mira i poretka. Vrlo je bitno da građani imaju povjerenja u svoju policiju, jer svi zajedno su odgovorni za ukupnu sigurnost. Uvažavajući okolnosti i djelovanje, moramo priznati da policijska agencija Zeničko-dobojskog kantona iskazuje posebno profesionalne standarde i ostvaruje zavidne rezultate u svom radu, u poređenju s ostalim agencijama u cijeloj Bosni i Hercegovini, i ja im na tome čestitam" - naglasio je predsjedavajući Jasmin Duvnjak.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa- besplatno mjerenje šećera u krvi u Žepču

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u suradnji sa Savezom udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu, organizira u srijedu, 14.studenog niz manifestacija i promotivnih aktivnosti. U jedanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona će biti održane promotivne aktivnosti “besplatno mjerenje šećera u krvi”.

Centralni skup ove godine biće održan u Varešu, a mjerenje će biti organizirano i u Maglaju, Visokom, Brezi, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima, Olovu, Doboj Jugu i Zenici.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u svijetu za ovu, 2018., ali i narednu 2019. godinu je "Obitelj i dijabetes". Kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i učešća cijele porodice u organizaciji normalnog života dijabetičara, ali i prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. Predviđa se da će u svijetu biti 313 milijuna dijabetičara do 2040. godine.

U ostalim gradovima i općinama, u isto vrijeme (10 sati) akcije će početi, kako slijedi:

Breza - Dom zdravlja,

Visoko - Dom zdravlja,

Kakanj - ispred centralne zgrade BH Pošte,

Zenica - u atriju Shopping centra "Džananović",

Žepče - u Domu kulture,

Zavidovići - u tržnom centru "Bingo",

Olovo - Dom zdravlja,

Maglaj - tržni centar "Konzum",

Doboj Jug - Poliklinika Doboj Jug Matuzići i

Usora - Dom zdravlja.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Savez udruženja dijabetičara ZDK

Nadzor nad gripom u ZDK

Na teritoriji ZDK tijekom 44. tjedna evidentirano je ukupno 769 oboljelih od akutnih respiratornih infekcije (ARI), te 94 influenci sličnih oboljenja (ILI).

Najveći broj oboljelih evidentiran je u Tešnju (329 ARI i 23 ILI), te Visokom (255 ARI i 2 ILI)., te Zavidovićima (52 ARI i 47 ILI). Iz općina Doboj Jug, Usora i Žepče nisu dostavljeni izvještaji za ovaj tjedan, priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Tijekom perioda koji je s povećanim brojem oboljelih od gripe i sličnih respiratornih oboljenja, kako je već najavljeno, INZ objavljuje tjedne preglede broja oboljelih na svojoj web stranici i u PR priopćenju medijima. Cilj je da transparentnim i javnosti dostupnim podacima doprinese istinitom i utemeljenom informiranju o zdravstvenom stanju stanovništva u općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona.

Uobičajeno je da se posebna pažnja ovoj problematici posveti od 40. sedmice u godini. U Kantonalnoj bolnici Zenica niti tijekom 44. tjedna ove godine nije bilo hospitaliziranih slučajeva teške akutne respiratorne infekcije.

Stranica 1 od 42