Tim za borbu protiv korupcije ZDK prezentirao svoj prvi izvještaj

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predsjednica Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije Meliha Omerspahić prezentirala je predstavnicima javnih ustanova te zakonodavne i izvršne vlasti tog kantona prvi izvještaj iz Strategije za borbu protiv korupcije iz Akcionog plana Vlade ZDK za period 2017. - 2019. godine.

Ona je istakla kako je to bio dosta zahtjevan posao te da su jedan od prvih kantona koji je uradio ovakvu vrstu izvještaja i javno ga prezentirao.

- Predvidjeli smo 109 aktivnosti, s 20 rokova izvršenja, od kojih su neke aktivnosti s utvrđenim rokom izvođenja. Od tih aktivnosti u zadanom roku ispoštovano je oko 60 posto - istakla je predsjednica Omerspahić, koja je dodala kako se neke aktivnosti provode kontinuirano.

Deset oblasti iz Akcionog plana, napominje Omerspahić, nema zadovoljavajuće rezultate, a jedna od tih oblasti je i zdravstvo u ZDK-u.

- To je posebno važno zato što znamo koliko je ova oblast podložna korupciji, koliko su građani osjetljivi kada je u pitanju ova oblast pružanja usluga. Zato će, u narednom periodu, a to su preporuke koje smo dali Vladi i koje je Vlada usvojila, jedan od važnih oblasti kojima ćemo dati prioritet sigurno biti oblast zdravstva - najavljuje Omerspahić, koja dodaje kako će poseban akcent biti stavljen i na oblast javnih nabavki.

Prevencija borbe protiv korupcije, ističe Omerspahić, zahtijeva angažman svih aktera, jer samo Tim, kojem je ona na čelu, u tom poslu ne može biti uspješan ako izostane podrška.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić napomenuo je kako je ZDK donio Akcioni plan i prati njegovu realizaciju.

Agencija je, napomenuo je Šabotić, zagovarala profesionalizaciju ovog tijela u ZDK-u, što se i realiziralo pa sada ZDK ima profesionalno tijelo.

- To će se tijelo isključivo baviti prevencijom korupcije na svom nivou vlasti - ističe Šabotić, koji dodaje kako je ZDK uradio dobar posao.

Tim je, napomenuo je Šabotić, do sada imao dosta dobru podršku od zakonodavne i izvršne vlasti, ali se nada da će i u narednom periodu imati podršku u materijalnom opremanju, kadrovskom popunjavanju te definiranju ovlaštenja i pozicioniranja kroz zakonsku regulativu.

INZ: Dolazi nam glavni val ovosezonske gripe - preporuke stanovništvu

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Gripa je virusna zarazna bolest koja se javlja tijekom zimskih mjeseci u obliku većih ili manjih epidemija. Virus se vrlo brzo i lako prenese sa zaražene osobe na osobe iz okoline putem zraka, ali i direktnim i indirektnim kontaktom, preko predmeta i površina u svakodnevnoj upotrebi.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), u sklopu nadzora nad zaraznim oboljenjima, u toku sezone, prati kretanje svih akutnih respiratornih oboljenja (ARI- virusna oboljenja organa za disanje) i oboljenja koja po kliničkim simptomima odgovaraju gripi. Ovo praćenje je aktivno, a izvještavanje je tjedno, te su svi podaci dostupni na internet stranici INZ-a.

Praćenje toka broja prijavljenih oboljelih - grafikoni

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kontinuirano prati, evidentira, analizira i preventivno djeluje po pitanju gripe (influence) i drugih oboljenja. Prema statističkim podacima, obrađenim u svrhu praćenja stanja, moguće je i na osnovu trogodišnjih pokazatelja pratiti stanje i broj oboljelih od influenci sličnih oboljenja (ILI) ili pak akutnih respiratornih infekcija (ARI).Prema podacima za period 2015. – 2019. moguće je utvrditi i očekivati da će narednih nekoliko tjedana biti ključno i presudno za broj registriranih oboljelih od gripe ili akutnih respiratornih infekcija. To je razlog da se javnost još jednom podsjeti na važnost prevencije, te mjere koje mogu onemogućiti, umanjiti ili ublažiti posljedice ovih oboljenja.

Najveći broj prijavljenih oboljenja od gripe i drugih sličnih viroza, u sezoni gripe, u proteklih nekoliko godina, bio je od druge polovine siječnja do sredine ožujka. Kretanje gripe i gripi sličnih oboljenja, ove sezone ima uobičajen tok kao i prethodnih godina, tako da u narednom periodu možemo očekivati povećanje broja oboljelih od gripe i drugih viroza koje su joj, po simptomima, slične.

Osnovne upute

Zbog toga, iz Službe za epidemiologiju INZ-a daju neke osnovne upute, kako bi se smanjio broj oboljelih i kompliciranih slučajeva i umanjila šteta po zdravlje stanovništva.

Gripa je oboljenje koje u najvećem broju slučajeva ne izaziva komplikacije i najčešće završi samoizlječenjem, pa u takvim slučajevima nisu neophodne posjete ljekaru.

Simptomi gripe se mogu pojaviti zajedno ili odvojeno, pojedinačno, a oni su temperatura veća od 38*C, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost, bol u grlu, kašalj, curenje iz nosa, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proljev.

-Osobe koje imaju simptome gripe bez komplikacija i pogoršanja simptoma osnovne bolesti kod kroničnih bolesnika, trebaju ostati kod kuće i liječiti se simptomatski - snižavanjem temperature lijekovima (Paracetamol, Ibuprofen), odmorom i ležanjem, unosom dovoljno tekućine poput čajeva čajevi, prirodnih sokova, kompota, supa, provedba lične higijena i opće higijenske mjere u okolini, poput higijenskog održavanja prostora u kojem se boravi, ugodna temperatura prostorija ili češće provjetravanje.

Gripa se ne liječi antibioticima i ne treba ih uzimati bez preporuke ljekara, naglašava dr. Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta.

Kako navode stručnjaci INZ-a, ostanak kod kuće, ležanje i odmor, u kućnoj izolaciji, skraćuje trajanje bolesti, a time se istovremeno i smanjuje širenje virusa. Svaka zaražena osoba postaje novi izvor zaraze i može da zarazi više od deset osoba u svojoj okolini. Ako se pojave simptomi koji ukazuju na komplikacije bolesti ili simptomi gripe traju duže od tri do četiri dana, neophodno se javiti svom porodičnom doktoru.

Moguće komplikacije

Simptomi koji ukazuju na razvoj komplikacija su otežano disanje i kratak dah, bol i/ili pritisak u prsima, vrtoglavica, konfuzija i dezorijentiranost, uporno povraćanje, ponovna pojava temperature nakon poboljšanja. Povećan rizik za pojavu komplikacija imaju osobe koje su starije od 65 godina, trudnice, djeca, kronični bolesnici (kronične srčane, plućne, bubrežne bolesti, bolesti jetre, hematološka i neurološka oboljenja, osobe s oslabljenim imunitetom, šećerna bolest, gojaznost i dr.)

- Pacijenti koji nemaju gripu, a odlaze u zdravstvene ustanove, imaju mogućnost da se zaraze, pa se savjetuje ne odlaziti u zdravstvene ustanove ako nije neophodno. A ako se ipak mora, onda treba povesti računa o mjerama samozaštite kao što su što kraće zadržavanje u prostoru gdje boravi više ljudi. Ako neko kašlje ili kiše, treba napraviti neophodnu distancu od metar i po, nositi masku ako je potrebno, prati ruke sapunom ili koristiti vlažne maramice na bazi alkohola. Posebno je važno Izbjegavati posjete bolesnicima, naročito onim u bolnici, navodi dr. Bašić.

Mjere samozaštite

Postoji i niz mjera samozaštite, koje su za sve osobe. One, pored cijepljenja, mogu umanjiti rizik od obolijevanja. između ostalog, to su izbjegavanje pretrpanih i pregrijanih prostorija, najmanja distanca od metra od osoba koje kašlju i kišu, te izbjegavanje rukovanja i ljubljenja s njima, često pranje ruku sapunom i umivanje, korištenje papirnatih i vlažnih maramica na bazi alkohola, te njihovo odlaganje u otpad nakon korištenja, opće higijenske mjere u prostoru u kojem se boravi kao što su higijensko održavanje predmeta i površina, provjetravanje prostorija, ugodna temperatura.

Mjere samozaštite su i izbjegavanje prehlađivanja i naglog rashlađivanja organizma i izlaganja prevelikim naporima, uz nošenje tople, suhe i udobne odjeće i obuće, obavezne kape i šala preko usta ako je suviše hladno, dobra fizička kondicija i ishrana obogaćena bjelančevinama, vitaminima i mineralima, uključujući boravak u prirodi, šetnju na čistom zraku, te na kraju - izbjegavanje poroka kao što su konzumiranje duhana i alkohola ili slično.

Vlada FBiH: Za izgradnju pješačkog mosta u Zavidovićima dodatnih 284.000 KM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Ilustracija
 

Vlada Federacije BiH usvojila je kvartalni izvještaj o provedbi Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH (FERP) za period 1. travnja do 30. rujna 2018. godine.

Data je suglasnost da iz Projekta bude izdvojeno dodatnih 284.500 maraka za završetak izgradnje pješačkog mosta Alići u Zavidovićima, a općina Zavidovići će za ove namjene izdvojiti još 50.000 maraka.

Projekt hitnog oporavka od poplava je, kako je navedeno, ključni element neposrednog odgovora Svjetske banke na razorne poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. godine.

Federalna vlada usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o utrošku sredstava Privredne komore Federacije BiH za sufinanciranje projekta „Razvoj automobilske industrije Federacije BiH" za period 2017.-2018. godina.

Sredstva u iznosu od 150.000 maraka utrošena su za sufinanciranje rada biroa u Njemačkoj, sufinanciranje rada Razvojnog ureda ove komore, nastup na sajmu IZB 2018. i promotivne aktivnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

 

Nova vozila u Upravi policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vozni park Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona posljednjom nabavkom, obogaćen je novim policijskim vozilima, koja će biti podijeljena organizacionim jedinicama prema iskazanim potrebama i planovima.

Točnije, radi se o ukupno deset vozila marke „MAZDA“, ukupne vrijednosti od oko 337.000,00 KM.

Kupovina ovih vozila predstavlja dio kontinuiranih aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje se, uz maksimalnu podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona, poduzimaju na što boljem materijalno-tehničkom opremanju policijskih službi i službenika, što je značajan pomak u tim nastojanjima, te pokazatelj i potvrda velikog truda, napora i ulaganja na usavršavanju rada policijskih službenika, stvaranju što boljih uvjeta za rad i profesionalno postupanje i djelovanje istih na očuvanju lične i imovinske sigurnosti građana i stvaranju visokog stupnja sigurnosti na području našeg kantona.

Pokrenut proces revizije diploma u federalnim institucijama

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja, usvojila je inicijativu za pokretanje revizije diploma svih uposlenih u federalnim organima uprave, federalnim institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač Federacija BiH.

Revizijom će biti obuhvaćeni imenovani dužnosnici, državni službenici i namještenici u ovim institucijama.

Za realizaciju i koordinaciju inicijative Vlada je zadužila Federalno ministarstvo znanosti i obrazovanja i Federalno ministarstvo pravde. Oni će, za jednu od sljedećih sjednica, pripremiti prijedlog mjera i aktivnosti za provedbu inicijative.

Vlada je pozvala i vlade kantona, gradove i općine da podrže i pridruže se toj inicijativi.

Na ovaj način, Vlada Federacije BiH odgovorila je na brojne zahtjeve ukupne javnosti s ciljem analiziranja aktualnog stanja i uvođenja zakonitosti u oblast obrazovanja i funkcioniranja javnog sektora uopće, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Izvor: FENA

MUP ZDK prošle godine izdao 18.162 vozačke dozvole

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona prošle je godine izdalo ukupno 18.162 vozačke dozvole.

-Navedene brojke obuhvaćaju i zamijenjene postojeće vozačke dozvole, uslijed isteka roka važenja, kao i izdate dozvole vozačima kojima se dozvola izdaje prvi put – kazao je u izjavi za Fenu  portparol Nedžib Smajlović, uz napomenu kako je 2017. godine izdato 19.662 dozvole.

Prošle godine najviše vozačkih dozvola – 5.144, izdato je u Zenici, koja ima oko 110.000 stanovnika, od ukupno 400.000 stanovnika ZDK.

Broj izdati vozački dozvola u drugim gradovima ZDK-a iznosio je u prošloj godini:Tešanj  2.597, Visoko 2.117, Zavidovići 1.938, Kakanj 1.861, Žepče 1.315, Maglaj 1.125, Breza 723, Olovo 500, Vareš 368, Doboj Jug 284 i Usora 190 vozačkih dozvola.

Što će BiH donijeti novi veleposlanici?

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

I o povlačenju i o imenovanju naših diplomata odluke na Predsjedništvu donose konsenzusom, no, očito je da su članovi najvišeg državnog organa odlučni da svaki od njih odabere onoliko veleposlanika koliko pripada jednom narodu 

Iako su u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića skrenuli pažnju na to da se imena novih veleposlanika ne objavljuju sve dok ovi ne dobiju agreman, odnosno pristanak države za koju su imenovani, imena ovih veleposlanika, ali i onih koje je

Predsjedništvo BiH opozvalo 18. prosinca, prošle godine, sigurno su već sama po sebi zanimljiva javnosti, piše Oslobođenje.

Tko ide - tko ostaje? 

Naime, i o povlačenju i o imenovanju naših diplomata odluke na Predsjedništvu donose konsenzusom, no, očito je da su članovi najvišeg državnog organa, kada je riječ o tom pitanju, odlučni da svaki od njih odabere onoliko veleposlanika koliko pripada jednom narodu i one koji su njima po volji.

U ovom slučaju su velikodušni jedan spram drugog bili Milorad Dodik i Željko Komšić. Dakle, koji su bh. veleposlanici otišli, a tko dolazi na njihovo mjesto?

Lidiju Topić u Veleposlanstvu BiH u Kraljevini Belgiji zamijenit će Ivana Robović. U Bugarskoj će Lepu Babić naslijediti, ako dobije agreman (kao i svi ostali), Zdravko Begović. U Crnoj Gori je povučen Vinko Radovanović, a još nitko nije imenovan. U Egiptu je povučen Duško Stojanović, nitko novi nije postavljen. Iz Grčke je opozvan Branko Đokić, a imenovana je Milica Ristović-Krstić. Iz Hrvatske je povučena Renata Paškalj, ali još nitko nije imenovan.

Iz Italije je povučen Darko Zelenika, a imenovan je Slavko Matanović. Iz Izraela je povučena Jelena Rajaković, a imenovan je Duško Kovačević. Iz Japana je povučen Borislav Marić, te imenovan Siniša Berjan. Iz Kanade je opozvan Srđan Lalić, imenovan Marko Milisav, dok u Kini ostaje Anton Rill do kraja mandata.

Iz Mađarske je povučen Tomislav Leko, a imenovana je Biljana Gutić-Bjelica. Kada je riječ o Njemačkoj, opozvana je Ankica Gudeljević, a imenovana Jadranka Negodić-Winbow, iz Poljske je Ivan Dunđer opozvan, a imenovana je Koviljka Špirić.

Iz Rumunjske je povučen Aleksandar Dragičević, a na njegovo mjesto dolazi Slaviša Ćeranić. Iz Slovenije je povučen Slavko Vučurević, dok je imenovan Milorad Živković. U Srbiji je opozvan Lazar Mirkić i još nitko nije imenovan. Iz Vatikana je povučen Josip Gelo i nitko nije imenovan, a kada je riječ o Švicarskoj, opozvan je Anđelko Orahovac, a imenovan Boro Bronza.

 Vesna Ćužić je povučena iz Švedske i to mjesto je još prazno, a iz Velike Britanije opozvana je Valentina Marinčić i niko nije imenovan. Iz Misije OSCE-a i UN-a u Beču Jugoslav Jovičić je povučen, te je imenovan Siniša Bencun.

Iz Misije Vijeća Europe u Strasbourgu opozvana je Lucija Ljubić, a imenovan je Ivan Orlić, dok je iz Misije BiH u New Yorku povučen Ivica Dronjić i nitko još nije imenovan na njegovo mjesto.

Kako piše Oslobođenje, vrijeme povratka u Bosnu i Hercegovinu opozvanih veleposlanika i konzula je različito. Recimo, Lepa Babić iz Bugarske i Jelena Rajaković iz Izraela su se trebale vratiti do 31. prosinca prošle godine i one su to učinile.

Nekima je, opet, rok 25. siječanj, a nekima 18. veljače.

Izvor: bljesak.info

 

Galijašević: Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U unapređenje energetske efikasnosti u objektima osnovnih i srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u protekle četiri godine uloženo je 22 milijuna KM, najvećim dijelom iz kantonalnog proračuna, ali i udruživanjem sredstava sa stranim donatorima.

Zahvaljujući ovom programu, u velikom broju škola učenici i nastavnici imaju mnogo bolje uvjete za boravak i rad, a istovremeno se postižu i značajne financijske uštede.


Direktori OŠ "Hajderovići" i OŠ "Kovači", općina Zavidovići, te OŠ "Safvet-beg Bašagić" Breza, uručili su danas premijeru Miralemu Galijaševiću i ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensuru Sinanoviću zahvalnice za podršku projektima utopljavanja školskih objekata.


Vlada je sa 90.000 KM financirala zamjenu prozora na objektu centralne škole OŠ "Hajderovići", koja još traje, te potpunu rekonstrukciju zgrade PŠ "Rujnica" koja je dobila i geotermalno grijanje, čime je postala jedna od tri škole u ZDK koje se zagrijavaju na ovaj način.


U rekonstrukciju zavidovićke OŠ "Kovači", zajedno s UNDP-om, u više faza uloženo je 100.000 KM, dok je Vlada sa 40.000 KM financirala temeljitu rekonstrukciju PŠ "Brezik".


PŠ "Župča" u sastavu OŠ "Safvet-beg Bašagić" Breza doživjela je potpunu rekonstrukciju zahvaljujući ulaganju od 166.000 KM, a u sklopu projekta rekonstruirana je i školska fiskulturna sala.


"Obrazovanje je imalo posebno mjesto u programu ove vlade, tako da smo bez oklijevanja ušli u projekt energetske efikasnosti. Ostat ćemo dosljedni politici prema obrazovanju i nastaviti ulaganja, jer je to ulaganje u našu budućnost. Također, ponosni smo što smo vratili dostojanstvo prosvjetnim radnicima", kazao je ovom prilikom premijer Galijašević.

Stranica 1 od 49