Skupština će novu Vladu ZDK potvrditi u narednu srijedu- Josip Lovrić iz Žepča novi ministar financija i Ćazim Huskić iz Žepča, predsjedavajući Skupštine ZDK

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona odlučio je da će 6. sjednica tog tijela biti održana u narednu srijedu, 27. ožujka, s početkom u 10.00 sati.

„Kolegij je utvrdio i dnevni red te sjednice, na kojem će se naći Prijedlog budžeta ZDK za 2019. godinu po skraćenom postupku, zatim Zakon o izvršenju budžeta, kojeg će predložiti aktualni saziv Vlade ZDK“- kazala je u izjavi za Fenu predsjedavajuća Skupštine ZDK Amira Hadžić.

Ona je najavila kako će se na dnevnom redu naći i "davanje suglasnosti na Prijedlog budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja i JU Služba za zapošljavanje ZDK".

„Kao posljednja, peta tačka, bit će potvrđivanje mandatara Mirze Ganića i nove Vlade ZDK“- istaknula je   Hadžić.

 

 Podsjećamo, novu Vladu ZDK činiti će premijer i četiri ministra iz SDA, zatim tri ministra iz A-SDA, dva iz HDZ-a i ministrica iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

SDA je objavila da je za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta predložila Spahiju Kozlića iz Zenice, za ministra uprave i pravosuđa Nebojšu Nikolića iz Zenice, za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirnesa Bašića iz Kaknja, te za ministra za boračka pitanja Fahrudina Čolakovića iz Olova.

A-SDA je za ministra zdravstva predložila Adnana Jupića iz Zavidovića, za ministra unutrašnjih poslova Darija Pekića iz Visokog te Arnela Isaka za ministra prostornog uređenja, prometa, komunikacija i zaštite okoline.

HDZ-ov Zlatko Jelić iz Usore ostat će ministar privrede, dok će Josip Lovrić iz Žepča biti novi ministar financija. Ministrica rada, socijalnih pitanja i izbjeglica bit će Azra Šabanović iz Zavidovića, kandidatkinja Stranke za BiH.

Hadžić će svoju funkciji u radnom predsjedništvu Skupštine ZDK prepustiti stranačkom kolegi Ćazimu Huskiću iz Žepča, koji će biti novi, treći predsjedavajući 8. saziva Skupštine ZDK.

 

EP BiH: Kreće izrada projekta za HE Janjići kraj Zenice

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Elektroprivreda BiH Sarajevo i Njemačka razvojna banka (KfW) 13. ožujka su objavili obavijest o pozivu za izražavanje interesa za realizaciju projekta „Usluge izrade glavnog projekta za hidroelektranu Janjići“.

Usluge podrazumijevaju pregled postojeće studije izvodljivosti, idejnog projekta i postojećih dozvola, te izradu glavnog projekta potrebnog za podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole. Poziv možete pogledati OVDJE . 

Inače, riječ je o hidroelektrani kod Zenice čija je vrijednost investicije oko 110 milijuna KM.

Detalji projekta

Lokacija objekta: rijeka Bosna, područje Grada Zenica

Tip objekta: protočna pribranska elektrana

Instalirana snaga: 15,75 MW

Godišnja proizvodnja: 77,26 GWh

Investicija: 109,8 milijuna KM

Financiranje: krediti i sredstva EPBiH

 

 

Žepčanka Kristine Ćavar autorica najljepše markice Hrvatske pošte (HP) Mostar za 2018

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Najljepšom markom Hrvatske pošte (HP) Mostar za 2018. godinu na svečanom proglašenju u utorak u Glavnoj pošti Mostar proglašena je marka "Božić 2018. i Nova godina" s motivom Nove godine, autorice Kristine Ćavar, koja prikazuje notni zapis jedne od najstarijih hrvatskih božićnih pjesama "Narodi nam se Kralj nebeski".

Akademska slikarica i djelatnica Franjevačkog muzeja i galerije u Širokom Brijegu Kristina Ćavar kazala je kako je ovo drugi put da njezina poštanska markica osvaja prvo mjesto.

- Ovog puta radi se o markici koja predstavlja Novu godinu, prikaz anđela i djece koja se raduju Novoj godini, novim počecima i novom blagoslovu, a ujedno sadrži i notni zapis božićne pjesme 'Narodi nam se Kralj nebeski' - ustvrdila je Ćavar.

Ocijenila je kako je cilj ove markice bio promocija navedene božićne pjesme u svijetu.

- Mislim da sam poprilično uspjela u tome i jako sam sretna. Ovo za mene također predstavlja i neko priznanje iz likovnosti, priznanje za moj trud i rad, ali i poticaj da i dalje razvijam svoju umjetnost i gradim svoj likovni opus - istaknula je Ćavar.

Drugo mjesto pripalo je izdanju "Mitovi i flora 2018. - Vila Vjetrenica i vrijesak" autorice Magdalene Džinić Hrkać, dok je treće mjesto osvojila poštanska marka "Međunarodni dan obitelji" autorice Karoline Marušić.

Inače, u 2018. godini izdano je 27 poštanskih maraka, a o najljepšoj su odlučili glasovi pristigli na glasačkim listićima, te se nakon proglašenja najljepše marke HP-a Mostar izvuklo i deset dobitnika vrijednih nagrada koji su sudjelovali u nagradnoj igri "Najljepšu marku biraj, kufer pakiraj".

Povodom Međunarodnog dana šuma 21. ožujka- na području ZDK provode se akcije pošumljavanja

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Generalna skupština UN-a proglasila je 21. mart/ožujak Međunarodnim danom šuma (IDF) 2012. godine. Time je prvi dan proljeća prilika za podizanje svijesti o značaju šuma.

Povodom Međunarodnog dana šuma Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona poziva obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i druge institucije odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organiziraju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma. 

Poziva se javnost da 21. ožujak- Međunarodni dan šuma obilježi sadnjom sadnica drveća u svojoj okolini, dajući time svoj doprinos svjetlijoj budućnosti sadašnjih, ali i budućih generacija.

Sve zemlje članice pozvane su da na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou organiziraju različite aktivnosti vezane za šume i drveće izvan šuma.  

Tema Međunarodnog dana šuma 2019. godine je "Šume i obrazovanje".

Obrazovanje o važnosti šuma od velike je važnosti jer se širenjem znanja o značaju i svim benefitima šuma omogućava njihovo bolje razumijevanje, čime se dugoročno stvaraju pretpostavke za bolju zaštitu ovog prirodnog resursa.  

S ciljem očuvanja šumskih resursa i poboljšanja njihovog kvaliteta, Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići svake godine organizira akcije pošumljavanja novih površina i održavanja već podignutih šuma.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo će se, kao i svake godine, obilježavajući Međunarodni dan šuma, uključiti u akciju pošumljavanja i održavanja novih kultura širom Zeničko-dobojskog kantona, priopćeno je iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

 

 

Mirza Ganić kandidat za premijera ZDK, novi predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić iz Žepča

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) izabrao je jučer na sjednici u Zenici federalnog zastupnika i predsjednika Općinskog odbora SDA Visoko Mirzu Ganića za svog kandidata za mandatara nove Vlade ZDK-a - izjavio je za Fenu portparol KO SDA ZDK Jasmin Duvnjak.


- Ganić je rođen 1981. godine, po struci je diplomirani inženjer saobraćaja i komunikacija - naveo je Duvnjak i napominje kako je Ganić ponovo bio izabran u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na Općim izborima u oktobru prošle godine.
Ganić je i direktor Direkcije BH Telecoma Zenica.


Ganić je i u prošlom sazivu bio zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a zastupnik u Skupštini ZDK bio je od 2013. godine do kraja 2014. godine te dva puta vijećnik Općinskog vijeća Visoko.


SDA je, u skladu s implikacijom izbornih rezultata, jednoglasno izabrao i svoje kandidate za ministre u Vladi ZDK.


To su Spahija Kozlić iz Zenice za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Nebojša Nikolić iz Zenice za ministra pravosuđa i uprave, Mirnes Bašić iz Kaknja za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Fahrudin Čolaković iz Olova za ministra za boračka pitanja.


Novi predsjedavajući Skupštine ZDK, umjesto Amire Hadžić, bit će Ćazim Huskić iz Žepča.

U narednih desetak dana poziv za dodjelu novčane pomoći u liječenju branitelja

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U narednih desetak dana treba da bude objavljen javni poziv na osnovu kojeg branitelji mogu predavati ovogodišnje zahtjeve za dodjelu novčane pomoći potrebne za njihovo liječenje, potvrdio je za Fenu federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Poziv će biti otvoren tako da branitelji mogu predavati zahtjeve sve do 30. listopada, a prilikom odlučivanja o dodjeli novčane pomoći, prioritetno će, kao i dosad, biti rješavani zahtjevi aplikanata kojima je zbog teških oboljenja potrebno liječenje u inostranstvu, napominje ministar.

Prema službenoj informaciji Ministarstva, protekle godine je bilo ukupno 6.123 braniteljskih zahtjeva, od kojih je pozitivno riješeno 4.285.

Po riječima ministra Bukvarevića, budući da se broj zahtjeva povećava jer zbog posljedica učešća u ratu i protekom životne dobi, rastu i zdravstvene potrebe, Ministarstvo je već više godina iz vlastitih ušteda dodavalo još potrebnog novca na prvobitno odobrenu godišnju sumu za ove namjene.

Federalna vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila ovogodišnji Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, s kriterijima raspodjele s pozicije "Tekući transferi pojedincima - za pomoć u liječenju boraca - branitelja", utvrđenih proračunom FBiH za 2019. u iznosu od 1.500.000 KM.

Taj novac će biti raspodjeljivan putem jednokratne novčane pomoći, na osnovu javnog poziva koji raspisuje federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, koji će biti objavljen u dnevnim novinama i na web-stranici Federalnog ministarstva.

Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebna za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja, a posebne kriterije za raspodjelu donosi federalni ministar.

Pravo sudjelovanja za pomoć u liječenju imaju fizičke osobe koje pripadaju kategoriji braniteljskih populacija: ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji, članovi obitelji šehida i poginulih branitelja, demobilizirani branitelji i članovi njihove uže obitelji.

(fena)

 

Šumsko privredno društvo ZDK Zavidovići uputilo upozorenje građanima prilikom paljenja vatre na otvorenom

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

MOLBA – UPOZORENJE GRAĐANIMA

Poštovani,

Kako bi preventivno djelovalo na svijest građana o ulasku u kritični period nastanka šumskih požara, kada se požari lako izazivaju i brzo šire, te izazivaju velike materijalne štete na šumskom fondu, JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, obraća se građanima s molbom – upozorenjem.

Mole se građani koji se kreću i nalaze u šumama i na šumskom zemljištu, da ne pale otvorenu vatru na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume, gdje prijeti najveća opasnost od nastanka šumskih požara.

Ova molba – upozorenje, posebno se odnosi na poljoprivrednike koji pale otpad na svojim posjedima, kao i na izletnike koji pale i ostave vatru bez kontrole, pa tako najčešće izazovu požar u šumi.

Također, upozoravamo građane da su uposlenici nadležnih institucija u obavezi da podnesu prijave protiv svih lica za koje se utvrdi da su odgovorni za izazivanje i nastanak šumskih požara. 

Molimo predstavnike medija da ovu molbu – upozorenje objave putem svojih kanala informiranja, kako bi ista došla do što većeg broja građana, i tako smanjili štete uzrokovane požarima.

Za više informacija, možete nas kontaktirati na press@spdzdk.ba, ili na telefon 032/877-834.


ČUVAJMO ŠUME OD POŽARA ONE SU NAŠE ZAJEDNIČKO DOBRO!

 

Nervozni vozači: Tučnjava kod tunela Vranduk

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U mjestu Jelina, koje se nalazi u blizini tunela Vranduk na putu prema Zenici došlo je do tučnjave između tri osobe, vozača.

"Došlo je do narušavanja javnog reda i mira. Sudjelovala su tri vozača. Jedno lice je zadobilo tjelesne povrede. Policija poduzima sve mjere", potvrđeno je iz Operativnog centra MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, navode kako nitko od sudionika tučnjave nije uhapšen i sve je riješeno na civiliziran način.

Ipak, prije mirnog dogovora na magistralnom putu M17 u okršaju koji na sreću nije završio s ozbiljim povredama, korišteni su poduži predmeti.

Podsjećamo, vozač Peugeota pokušao je preteći kolonu vozila i prije doći na svoj red i prolazak kroz zeleno svjetlo na semaforu ispred tunela Vranduk. Uvidjevši to, vozač kamiona je popriječio put Peugeotu nakon čega je došlo do verbalnog, a potom i fizičkog sukoba u kojem je vozač kamiona nanio tjelesne povrede vozaču Peugeota, prenosi portal KLIX. 

 

Stranica 1 od 59