Ponedjeljak, Lipanj 18, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

ReLOaD projekt- 10 milijuna eura vrijedna inicijativa za građane zapadnog Balkana

Regionalni program lokalne demokracije na zapadnom Balkanu - ReLOaD, kao nova, 10 milijuna eura vrijedna inicijativa Evropske unije (EU) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), zvanično je predstavljen 25. travnja.

Od toga 8,5 milijuna financira Evropska unija, a ostatak od 1,5 milijuna eura sufinacirat će UNDP i jedinice lokalne samouprave uključene u ReLOaD.

ReLOaD inicijativa će poboljšati suradnju  lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva (OCD), fokusirajući se na transparentno financiranje OCD-a širom zapadnog Balkana.

U periodu od tri godine, od 2017. do 2020. godine, 38.000 građana će imati koristi od 200 projekata, koji će biti realizirani u skladu s lokalnim prioritetima. Ovi projekti će realizirati OCD-ovi, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, a bit će uključeno 50 gradova i općina u šest zemalja zapadnog Balkana.

Šefica Sektora civilnog društva i socijalne inkluzije Generalne direkcije za politiku susjedstva i proširenje, pri Evropskoj komisiji Liselotte Isaksson istakla je da je ReLOAD važan program za EU.

- To je važan dio dosadašnje snažne EU podrške civilnom društvu, koja je utemeljena kao važan element EU strategije proširenja - pojasnila je.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov istakao je da će projekt ReLOaD, uz podršku EU i UNDP-a, olakšati uspostavu dijaloga  organizacija civilnog društva i institucija vlasti te im pomoći u efikasnijem rješavanju potreba građana na lokalnom nivou, u šest zemalja zapadnog Balkana.

Projekt ReLOaD nastavlja pozitivna iskustva i dobre rezultate ostvarene tokom realizacije projekta "Jačanje lokalne demokracije (LOD)", koji je, u periodu od 2009. do 2016. godine također financirala EU, a implementirao UNDP u Bosni i Hercegovini.

 - Mislim da je najveći uspjeh LOD projekta, upravo njegovo multipliciranje na još pet zemalja i započinjanje novog regionalnog pristupa kroz ReLOAD projekt - rekao je predstavnik Ministarstva pravde BiH Goran Kučera.

Cilj ReLOaD projekta je jačanje partnerstava lokalnih vlasti i civilnog društva na zapadnom Balkanu, širenjem uspješnog modela transparentnog projektnog financiranja organizacija civilnog društva iz općinskih budžeta, usmjerenog ka većem građanskom učešću u procesima donošenja odluka i unapređenju nivoa pružanja usluga u lokalnim zajednicama.

ReLOaD će unaprijediti financijske mehanizme putem kojih će općine, koje financiraju OCD-ove, implementirati aktivnosti prioritetne za lokalni razvoj, u suradnji s organizacijama civilnog društva.

Na taj način ReLOaD projekt će, u partnerstvu s lokalnim vlastima širom zapadnog Balkana, doprinijeti povećanju uključenosti civilnog društva u procese donošenja odluka i poboljšanju nivoa pružanja usluga u skladu s lokalnim potrebama.

ReLOaD financira Evropska unija (EU), a realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.

Općina Žepče kao jedna od sudionica LOD projekta i jedna od mnogih općina koje su zadovoljne implementacijom LOD projekta nastavit će suradnju sa UNDP-om i na ovom projektu te pružiti svu moguću potporu u realizaciji istog.

fena