Srijeda, Kolovoz 15, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Vlada ZDK - Promovirani mogući investicioni projekti po JPP modelu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona predstavila je moguće investicione projekte  u ovom kantonu  po modelu javno-privatnog partnerstva.

Prezentirani zbirni pregled  obuhvata moguću implementaciju 39 potencijalnih projekata za period od 2017. do 2019. godine, koji se prema prvim procjenama mogu realizirati u ukupnoj vrijednosti  194 miliona KM.

Program je sačinjen od projekta koji su usklađeni sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu Zeničko-dobojskog kantona, a koji je urađen po uzoru na zemlje Evropske unije i usvojen još prošle godine.

- Jedna od inovacija novog zakonskog okvira je sistematska podrška kantona svim javnim tijelima u procesu identifikacije  i promocije potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva. Naš prvi katalog se sastoji od 39 potencijalnih projekata, većina projakta je predložena od  lokalnih javnih tijela i fokusirani su na unapređenje lokalne i komunalne infrastrukture - istako je na promociji predloženih projekata premijer ZDK Miralem Galijašević.

Realizaciju prvih aktivnosti u oblasti javno-privatnog partnerstva, kroz Program unapređenja lokalnog razvoja GOLD, pomogli su USAID i Švedska razvojna agencija SIDA.