Srijeda, Kolovoz 15, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Dogovor o novim kolektivnim ugovorima doktora medicine i stomatologije u ZDK-u

Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona i kantonalne vlade nakon višemjesečnih pregovaranja postigli su dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Predsjednik ovog sindikata Haris Husremović kazao je da je predviđen etapni porast plaće za oko 30 posto. Sredstva za ovo usklađivanje plaća od 5.600.000 KM bit će osigurana iz Fonda zdravstvenog osiguranja ZDK-a, nakon što se ispune sve pravne norme za potpisivanje kolektivnog ugovora.

-Zadnje povećanje plaće medicinskim radnicima bilo je 2007., ali ono što nas raduje da su pregovori vođeni u suradnji nekoliko ministarstava. Za ovo povećanje moramo da vidimo koliki je priliv namjenskih sredstava tako da će se povećanje odvijati u nekoliko etapa. Sve je rađeno po planu i otprilike će u tri etape biti ispunjavani naši zahtjevi, da bismo već krajem godine počeli s blagim povećanjem - ističe Husremović.

Postignutim dogovorom Zeničko-dobojski kanton postaje prvi kanton u Federaciji BiH koji regulira ovu oblast, a nakon usuglašavanja svih stavki kolektivni ugovor bi trebao biti potpisan za mjesec dana.

-Usuglasili smo kolektivni ugovor, i jedini smo u Federaciji Bosne i Hercegovine koji smo to do sada uradili, a uspjeli smo prvenstveno zahvaljujući suradnji i dogovorima. Vlada ZDK-a stoji iza ovog kolektivnog ugovora s kojim ćemo pokušati zaustaviti odlazak ljekara iz BiH - izjavio je kantonalni premijer Miralem Galijašević.

Zenički ljekari su održali nekoliko kraćih štrajkova upozorenja, ali su istovremeno pregovarali s ministarstvom i Vladom ZDK-a, jer je za svako povećanje trebalo osigurati i dovoljna budžetska   sredstva.

-Dogovori o kolektivnom ugovoru počeli su krajem februara na federalnom nivou, ali su prebačeni na kantonalne nivoe i naš pregovarački tim dao je dobar prijedlog koji je evo sada prihvaćen. S obzirom na nedostajuća sredstva, napravili smo dinamiku povećanja plaća iako su sindikalni zahtjevi bili znatno veći, ali smo uspjeli razraditi dinamiku i pronaći zajednički dogovor - kazao je ministar zdravstva Dragoljub Brenjo.

Današnji postignuti dogovor u vezi s usuglašavanjem kolektivnog ugovora pokazao je, kako je rečeno, da se mogu postići rješenja na zadovoljstvo izvršne vlasti i korisnika budžetskih  sredstva što će pokazati i tehnička realizacija dogovora.