Ponedjeljak, Prosinac 17, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Vlada ZDK odobrila Kantonalnoj bolnici Zenica 3,8 milijuna KM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je usvojila osam odluka kojima je odobrila 2,1 milijun KM za JU Kantonalna bolnica Zenica, i to za nabavku medicinske opreme.

U pitanu su operacioni mikroskop, aparat za CT dijagnostiku, digitalni RTG aparat, respiratori, anesteziološki aparat, ultrazvučni aparat, ergometrija, EEG aparat, mikroskop, monitor za pacijenta, aspiratori i EKG aparati.Zahvaljujući budžetskim sredstvima nabavljena je i druga medicinska oprema, kao što su kolonoskop, aparat za audiološku dijagnostiku, aparat za skrining sluha, zamrzivač za čuvanje svježe plazme, dva portabilna ultrazvučna aparata, holter EKG sa softverom, 24-satni EKG holter, EKG monitor, respirator Belavista, kirurški aspirator, te informatičku opremu za nabavku i ugradnju dijelova-modernizacija liftova, zatim nabavku klima uređaja za potrebe operacionih sala i intenzivnu njegu.

Od navedenih sredstava KBZ će nabaviti i ostalu opremu potrebnu za funkcioniranje Bolnice, mašina za čišćenje podova, pumpe za vodu, medicinskih kolica i dr., te rezervne dijelove za medicinsku opremu. Izvršena je i sanacija sanitarnih čvorova u Službi za unutarnje bolesti, Službi za onkologiju, Službi za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju, Službi za urologiju i Laboratoriji za biokemiju.

S obzirom na to da je Vlada ZDK već donosila slične odluke u 2017. godini, ukupno je iz kantonalnog budžeta ZDK za 2017. godinu Kantonalnoj bolnici Zenica odobreno 3,8 milijuna KM.