Četvrtak, Veljača 21, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Obilježavanje Dana prijateljstva i kulture BiH - Indija u Zavidovićima

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U Zavidovićima se danas obilježava Dan prijateljstva i kulture BiH - Indija, povodom nacionalnog praznika Indije, u organizaciji Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, u suradnji s  Ambasadom Indije u BiH sa sjedištem u Budimpešti, Općine Zvidovići i Centra za kulturu.

Prije dolaska u Zavidoviće, ambasador Indije Rahul Chhabra i članovi indijske delegacije susreli su se danas u Zenici s premijerom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralemom Galijaševićem.

 

Sastanku su prisustvovali predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo i predstavnici Ambasade Indije, kao i indijskog kulturnog centra čije je sjedište u Budimpešti.

 

Ambasador Chhabra predložio je premijeru ZDK-a da 25. i 26. lipnja ove godine u Zenici bude obilježen Međunarodni dan joge, ustanovljen od Ujedinjenih nacija - kazao je Praštalo za Fenu.  

 

Indijski diplomata posjetio i sjedište kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova te izrazio zadovoljstvo rezultatima poduzetim na smanjenju broja saobraćajnih nesreća. 

 

Učesnici manifestacije "Dani prijateljstva i kulture BiH - Indija" susrest će se u Zavidovićima s općinskim načelnikom Hašimom Mujanovićem i suradnicima. Najavljeno je da će tom sastanku prisustvovati i federalni premijer Fadil Novalić.

 

- Tema razgovora će biti suradnja  Indije sa Zeničko-dobojskim kantonom, posebno općinom Zavidovići jer je namjera organizatora da se indijski investitori zainteresiraju za poduzeće „Krivaja“ i taj kanton - rekao je Praštalo.

 

Nakon sastanka će delegacija posjetiti postrojenje montažnih kuća „Krivaja“.

 

Planirano je da tokom boravka u Zavidovićima učesnici manifestacije posjete i vjerske objekte, a bit će održana i panel diskusija uz učešće predstavnika religijskih zajednica i ambasadora Indije o temi „Bogatstvo različitosti kultura/religija i civilizacija“.

 

Predviđeno je i održavanje glazbene radionice na kojoj će indijski umjetnici predstaviti bogatstva  kulture njihove zemlje.

 

Koncert indijskeglazbe, uz učešće članova Kulturno-umjetničkog društva “Krivaja“, najavljen je za večeras, kao i Veče Bollywooda u Zavidovićima, kino predstava indijske produkcije.