Srijeda, Kolovoz 21, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Mladi u ZDK-u biće oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Skupština je u okviru prve točke dnevnog reda u skraćenom postupku donijela Zakon o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina, kojim su predložene dopune istog u smislu da se kupovina nekretnine, stana do 80 m2 ili kuće tlocrtne površine do 80 m2 ili kupovina parcele do 600 m2, za mlade do navršenih 35 godina života, koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje, oslobađa plaćanja poreza na promet nekretnina.


U okviru druge tačke dnevnog reda, Skupština je utvrdila svoje mišljenje u okviru procedure za donošenje Nacrta Strategije zapošljavanja Federacije Bosne i Hercegovine 2018.-2021. Utvrđeno Mišljenje Skupštine Kantona je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje resornog kantonalnog ministarstva, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim zaključkom, kao i mišljenje nadležne skupštinske komisije. Sva navedena mišljenja čine sastavni dio mišljenja Skupštine Kantona koja će biti dostavljena Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, zajedno sa izvodom iz transkripta s 59. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koji sadrži sve primjedbe, prijedlozi i sugestije poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, iznesene tijekom vođenja rasprave o Nacrtu pomenute Strategije na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje navedene Strategije.


U daljem tijeku zasjedanja, Skupština Kantona je prihvatila Inicijativu Udruženja taksista s područja Zeničko-dodojskog kantona i to: Udruženja taksista Breza, Visočkog udruženja taksista iz Visokog, Udruženja taksista „Zeleni val“ iz Kaknja, Udruženja taksista Tešanj i Udruženja taksista „Zenica-taksi“ iz Zenice, za izmjene i dopune Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona, te zadužila Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i Vladu Zeničko-dobojskog kantona, da u smislu predložene inicijative, u roku od 30 dana pripreme i u skupštinsku proceduru dostave Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona.


Na dnevnom redu 59. sjednice Skupštine našao se i set izvještaja koji se tiču pravosuđa i pravosudnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu. Skupština je primila na znanje Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici za 2017. godinu, a zatim je prihvatila sljedeće izvještaje:
 Godišnji Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu,
 Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica za period od 01.01.2017. do 31.12. 2017. Godine,
 Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć u Zenici za period od 01.01.2017. do 31.12.2017. godine, kaže se u priopćenju stručne Službe Skupštine ZDK.