Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Mjere Vlade Zeničko dobojske županije osigurat će poticaj za dodatnih 1.000 malinara

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


Premijer ZDK-a Miralem Galijašević poručio je da je Vlada opredijeljena da podrži malinarstvo i u narednim sezonama.

-Nismo zadovoljni ovom sezonom, desilo se to što se desilo, ali mi smo odlučni da očuvamo ovu proizvodnju. Malinarstvo smo, uz peradarstvo u čemu smo lideri u BiH, proglasili našom strateškom proizvodnjom - naveo je Galijašević, čestitajući i otkupljivaču, za kojeg je kazao kako usprkos nepovoljnim uvjetima, "nije imao nijedan zastoj u otkupu“.

Ova hladnjača, čiji je kapacitet oko 300 tona, do sada je otkupila oko 600 tona malina od 3.500 tona u ZDK-u. To je duplo manje nego prošle godine, zbog čega je resorno ministarstvo smanjilo limit za ostvarenje prava na poticaj s prošlogodišnjih 700 na 500 kilograma po proizvođaču, ali je zadržalo količinu novca namijenjenu za poticaj ove proizvodnje.

-Kao što znate, ove smo godine za proizvodnju u malinarstvu opredijelili 750 hiljada KM, a 140 hiljada za podršku otkupu i zamrzavanju. To je sasvim dovoljno novca da damo podršku svim proizvođačima. Ta će podrška biti 25 pfeninga po kilogramu - kazao je resorni ministar Himzo Smajić.

Ovogodišnji proračun za poljoprivredu u ZDK-u iznosi 3,1 milijun KM, a što je, kazao je, za 50 posto više nego što je bio 2014. godine. Predstavnici udruženja i poljoprivrednici kazali su da su zadovoljni ovim potezom, koja će ohrabriti proizvođače.

-Problem nije bio ni do proizvođača, ni do otkupljivača. Jednostavno, desilo se da malina kompletno sazrijevala u vrlo kratkom roku i nije bilo moguće sve količine prihvatiti u raspoložive hladnjače. Berba je smanjena s nekih 40 do 45, na 25 do 30 dana. Ali, ovo ne bi trebala biti odlučujuća godina za malinarstvo. Imali smo mi i težih godina, ali je ovaj potez omogućio da dodatnih 1.000 proizvođača dobije poticaj i satisfakciju za svoj rad - kazao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika ZDK Emir Tutnjić.

Poručio je proizvođačima da ne uništavaju zasade.

-Mogu reći da je ovaj kraj procvjetao nakon što smo krenuli u ovu proizvodnju. Prenijeli smo to svjetlo i na druge opštine, a onda i mnogo šire - kazao je Tutnjić.

Malinarstvom se u ZDK-u bavi oko 3.000 proizvođača.

fena