Srijeda, Lipanj 19, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

OHR osuđuje napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) snažno je osudio napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića koji se dogodio u nedjelju u Banjoj Luci.

OHR je pozvao institucije Republike Srpske da provedu nepristranu, brzu i temeljitu istragu o ovom nasilnom činu kako bi počinitelji bili izvedeni pred lice pravde te da o tijeku istrage i rezultatima blagovremeno informiraju javnost.

- Politički i institucionalni lideri RS imaju odgovornost da stvore okruženje u kojem mediji mogu neovisno i profesionalno obavljati svoj posao, bez političkih pritisaka ili nasilja - saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

Nasilje protiv bilo kojeg građanina, uključujući i novinare, ne može se tolerirati ni u jednom demokratskom društvu, napomenuto je u saopćenju u kojem se dodaje da novinari imaju pravo da rade bez straha i na osnovu toga u kakvom okruženju rade, prepoznaje se i samo društvo.

- Brutalni napad na Kovačevića posljednji je u nizu napada na predstavnike medija širom BiH. Takvi napadi su direktan rezultat neodgovorne retorike političara, koja proizvodi tenzije i truje javni diskurs u zemlji i koja dugoročno gledano ne može proći bez posljedica - istaknuto je iz OHR-a.