Srijeda, Lipanj 19, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

INZ: Putem web stranice ili android aplikacije možete prijaviti novu divlju deponiju u dolini rijeke Bosne

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), kao glavni partner projekta, u suradnji s organizacijom za razvoj turizma regije Doboj – ROTOR, nastavlja aktivnosti u okviru projekta “ Čista rijeka Bosna ”, financiranog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Nakon promotivnih akcija čišćenja koje su održane u okviru eko kampanje na području sliva rijeke Bosne, tijekom ljeta postavljen je set eko-turističkih bilborda uz magistralnu prometnicu M17. Time je omogućena eko-turistička promocija područja u slivu, kako za domaće stanovništvo, tako i za veliki broj tranzitnih turista koji proputuju kroz područje tijekom godine.

U funkciji prijavljivanja i uklanjanja novih divljih deponija su i internet stranica Cista-Rijeka-Bosna.org i android aplikacija za mobilne telefone CRB, koja se može preuzeti na Google Play-u (link https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.coffeebreak.CRB )Video instrukciju o prijavljivanju novih deponija putem aplikacije, zainteresirani mogu pogledati na YouTube servisu, na linku https://youtu.be/Xv7Fh_4lPwkAplikacija, pored predstavljanja partnera u projektu, edukativnog eko kviza za djecu školske dobi i igrice na temu čišćenja rijeke, podržava i mogućnost prijavljivanja novih nelegalnih odlagališta otpada na području sliva.

Tako, stanovnici mogu na licu mjesta putem GPS-a označiti divlju deponiju uz rijeku Bosnu, dati njenu fotografiju i opis, a prijava dolazi na određenu e-mail adresu u gradskoj administraciji. Nakon prijave i odobravanja lokacije od strane administratora, stanovnici na aplikaciji mogu pratiti status divlje deponije i njenog uklanjanja.

Web stranica, aplikacija kao i ostale aktivnosti projekta “Čista rijeka Bosna” u suradnji s predstavnicima lokalnih zajednica, javnih i školskih ustanova, udruženja, klubova, ugostiteljskih i turističkih objekata, agencija i stanovništvom, služe poboljšanju ekološkog stanja i turističkog imidža područja u slivu rijeke Bosne.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica