Ponedjeljak, Lipanj 17, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Izborna šutnja trajat će do nedjelje u 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 Građani Bosne i Hercegovine, njih 3.352.933, upisanih u Središnji birački popis moći će sutra, 7. listopada, izaći na Opće izbore i glasovati između gotovo 8.000 kandidata te izabrati 518 nositelja mandata koji će ih predstavljati u naredne četiri godine.


Jutros u sedam sati počela je predizborna šutnja koja će trajati do nedjelje u 19 sati kada će biti trebala biti zatvorena sva biračka mjesta, podsjetili su iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.


U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je sudjelovanje u javnim političkim aktivnostima što podrazumijeva održavanje skupova u cilju izborne kampanje i izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju utjecanja na birače.


Također, zabranjuje se korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem utjecaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju utjecanja na birače i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.


Sredstava komunikacije podrazumijevaju sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvaćaju, ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona.


Propisana je kazna za prekršaje u tom smislu za političke subjekte je od 1.000 do 10.000 KM, a za utvrđivanje prekršaja nadležno je Središnje izborno povjerenstvo ili općinsko izborno povjerenstvo ovisno od prekršaja.


Također, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.


Za prekršaje elektronskih medija u smislu kršenja ove odredbe Izbornog zakona nadležna je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

(FENA)