Subota, Srpanj 20, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Izvršena uplata porodiljnih i drugih naknada za kolovoz i rujan

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izvršila je uplatu sredstava za korisnike naknada po osnovu prava iz socijalne zaštite iz nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice za kolovoz i rujan ove godine, u ukupnom iznosu od 3,83 milijuna KM.


Sredstva su doznačena preko gradskih/općinskih centara za socijalni rad, odnosno nadležnih općinskih službi za isplatu naknada za 20.680 korisnika, i to za porodiljno odsustvo, dječji dodatak, stalnu novčanu pomoć, smještaj u drugu porodicu, novčanu pomoć za nezaposlene porodilje, jednokratnu pomoć za opremu novorođenčeta, pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci te naknada za medicinsko vještačenje.


Prošlomjesečnom isplatom naknada za lipanj i srpanj dostignuto je redovno izmirenje obaveza prema korisnicima ovih naknada, što je bio cilj aktualne Vlade koja je 2015. godine naslijedila neizmirene višemilijunske obaveze.


Vlada ZDK poziva centre za socijalni rad, odnosno nadležne općinske službe na području Zeničko-dobojskog kantona da ubrzaju isplatu doznačenih sredstava svojim korisnicima, kako bi se izbjegla kašnjenja u isplati, a time i nepotrebno nezadovoljstvo korisnika, kao što se to prošlog mjeseca desilo u Gradu Zenica gdje je isplata naknada kasnila više od sedam dana.