Srijeda, Studeni 20, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Vlada ZDK izdvaja 1,5 milijuna KM za zapošljavanje branitelja

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na posljednjoj sjednici usvojila je programe poticaja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika braniteljske populacije za koje su u ove svrhe planirana sredstva u Proračunu ZDK u iznosu od skoro 1.500.000 KM.

Time je Vlada potvrdila svoju opredijeljenost za razvoj ZDK-a, poticanje privrede te posebnu brigu za braniteljsku populaciju kroz kontinuitet implementacije projekata koji imaju za cilj poboljšanje statusa najzaslužnije kategorije društva, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Za Program poticaja zapošljavanja pripadnika braniteljske populacije putem zapošljavanja u pravnim licima planiran je iznos od 500.000 KM, a visina pojedinačnog poticaja za zapošljavanje iznosi 7.200 KM po jednom novozaposlenom radniku NK, KV, SSS i VŠS struke, te 8.4000 KM za osobu s visokom stručnom spremom (VSS).

Programom poticaja samozapošljavanja pripadnika braniteljske populacije ZDK planirana su sredstva u iznosu od 990.000 KM raspoređena u dva programa.

Prvi je program "Prvi biznis" namijenjen osobama koje su registrirale privrednu djelatnost nakon 1. Siječnja 2018. godine, a najkasnije s danom okončanja javnog poziva po ovom programu, a iznos pojedinačnog poticaja je 8.000 KM.

Drugi program pod nazivom "Biznis plus" namijenjen je korisnicima programa poticaja samozapošljavanja Ministarstva za boračka pitanja ZDK iz prethodnih godina, a koji su svojim zalaganjem ostvarili natprosječne poslovne rezultate, te koji imaju planove proširenja poslovne djelatnosti ili zapošljavanja člana vlastitog domaćinstva koji nema prava prednosti u zapošljavanju po članu 15. Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih obitelji („SL ZDK“ 01/14). Iznos ovog poticaja je 5.000 KM.

- Javni poziv će biti objavljen u narednih desetak dana, a shodno dosadašnjim pozitivnim iskustvima u radu iznosi po navedenim programima su ove godine uvećani - kazao je ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

Ministarstvo kroz ovakve programe je posljednjih godina pomoglo rješavanje egzistencijalnog statusa nekoliko stotina branitelja i članova braniteljskih obitelji u svim općinama ZDK.

Premijer Mirza Ganić pozvao je članove braniteljske populacije da iskoriste ovu priliku i prijave se za dodjelu poticaja.