Srijeda, Studeni 20, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Civilna zaštita ZDK planira veći dio sredstava za hitne mjere i spašavanje

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, kojim je predsjedavao komandant, kantonalni ministar Arnel Isak, usvojio je Program utroška proračunskih sredstava i plan korištenja sredstava posebne vodne naknade za zaštitu i spašavanje za 2019. godinu.

Ukupan proračun Kantonalne uprave civilne zaštite za ovu godinu planiran je u iznosu od 1.440.056 KM, od čega su 852.182 KM namjenska sredstva posebne vodne naknade za zaštitu i spašavanje, a 587.874 KM sredstva iz proračuna ZDK-a.

- Osim za opremanje i obučavanje struktura civilne zaštite, veći dio sredstava namijenjen je za hitne mjere i spašavanje, što je naša primarna zadaća. Za hitne mjere i spašavanje imamo na raspolaganju 500.000,00 KM namjenskih sredstava plus 400.000,00 KM proračunskih sredstava koja u svakom trenutku možemo staviti na raspolaganje uz zaključak Vlade ZDK - obrazložio je direktor KUCZ Džavid Aličić.

Navodi da će Program utroška proračunskih sredstava i plan korištenja sredstava posebne vodne naknade za zaštitu i spašavanje biti upućen na usvajanje Vladi ZDK-a.

Vezano za najave meteorologa da bi BiH početkom narednog tjedna mogle pogoditi obilne kišne padavine, Aličić je istakao da KUCZ prati stanje na terenu te poduzima mjere koje će omogućiti pravovremenu reakciju i mobilnost svih struktura civilne zaštite ako dođe do nepogoda.