Četvrtak, Studeni 21, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Suvremene LPR kamere na ulazima i izlazima iz Zenice

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Od strane službenika Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, kontinuirano se vrši analiza i prati stanje u oblasti sigurnosti prometa.

Nakon određenih analiza, utvrđeno je da se prilikom kontrola u prometu pojavljuje sve veći broj neregistriranih vozila, što je iniciralo nabavku i instaliranje suvremenih kamera za nadzor i snimanje u prometu. Točnije, radi se o sedam suvremenih uređaja, koji su u okviru ovog projekta postavljeni na svim značajnijim kružnim tokovima u gradu. Na ovaj način svi ulazi, odnosno izlazi iz Grada Zenica, su stavljeni pod stalni video-nadzor instaliranjem i puštanjem u rad ovih kamera. Prije instaliranja ove opreme, Grad Zenica je imao stalni video nadzor zahvaljujući 35 kamera instaliranih na određenim lokacijama, točnije najfrekventnijim raskrsnicama, a s ovom opremom broj kamera je povećan na 42, što će svakako doprinijeti podizanju i unapređenju sigurnosti prometa u samom gradu.

Inače, LPR (License Plate Recognition) kamere se upotrebljavaju za nadzor, odnosno, kontrolu ulaska/izlaska vozila uz pomoć tehnologije prepoznavanja registracijskih brojeva na tablicama vozila. LPR uređaj može automatski pročitati i prepoznati informacije registracijske pločice s vozila u prolazu. Zahvaljujući ovom sustavu, policija je u svakom trenutku u mogućnosti da utvrdi vozila u prometu koja su neregistrirana.
"Ovaj projekt je značajan za nas jer unapređujemo dosadašnji nadzorni sustav koji smo koristili. Početkom ove godine, započeli smo s konkretnom primjenom i stavljanjem u funkciju LPR kamera, koje rade u svim vremenskim uvjetima, 24 sata dnevno, i snimaju vozila i pješake na sedam ključnih točaka u našem gradu. U ovoj fazi projekta, koji je da tako kažem još uvijek eksperimentalan, LPR kamere snimaju protok prometa i pješaka, pohranjuju registracijske oznake vozila u bazu, a nakon izvršene provjere, pristupa se dokumentiranju i sankcioniranju prekršaja zbog isteka važenja registracije vozila. U kontekstu djelovanja ovih tehničkih sustava, sigurnost prometa na promatranim raskrsnicama i na području Grada, prema izvršenim analizama i procjenama, bit će značajno povećana i unaprijeđena", pojasnio je komesar Šut.

Od stavljanja u funkciju ovih nadzornih sustava, policijski službenici Policijske uprave I u Zenici su za period od 23.11.2018. godine do 23.01.2019. godine, dakle za dva mjeseca, dokumentirali 688 prekršaja zbog isteka važenja registracije, te su evidentirali 20 zloupotreba registarskih tablica, dok je u fazi dokumentiranje ostalih prekršaja zbog nevažeće registracije koji se odnose na period od 23.01.2019. godine do danas.

Prema riječima komesara Šuta, ova nabavka će biti od velike koristi i u rasvjetljavanju krivičnih djela.
"Instaliranjem i puštanjem u rad ovih kamera operativni rad policije na terenu će također biti efikasniji, kao i rad na dokumentiranju nezakonitih pojava zabilježenih ovim sistemima za snimanje", dodao je komesar Šut.

-Ovom prilikom upozoravamo sve vozače i sudionike u prometu, da ne stavljaju u promet i pogon neregistrirana vozila, te da će se i u narednom periodu, radom policijskih patrola na terenu ali i korištenjem ovih suvremenih nadzornih sistema, zadokumentovati svi slučajevi vožnje neregistriranih vozila, te sankcionirati počinioci navedenih prekršaja, kako bi se sigurnost odvijanja prometa na području Grada podigla na što veći nivo, kaže se u priopćenju Odsjeka za odnose sa javnošću,
analitiku i planiranje