Subota, Prosinac 14, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

ZDK:Normalizira se stanje u svim općinama koje su pogođene poplavama

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zbog obilnih kišnih padavina pritoke rijeke Bosne u Zeničko-dobojskom kantonu su stvorile velike probleme, a posebno Usora i Liješnica. Općine Tešanj, Doboj Jug i Usora su proglasile stanje prirodne nesreće.

Angažirane su službe civilne zaštite za zaštitu i spašavanje u ovim općinama i radi se na otklanjanju posljedica nevremena - rekao je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, podnoseći izvještaj o stanju na terenu premijeru Mirzi Ganiću, komandantu Kantonalnog štaba civilne zaštite Arnelu Isaku i ministru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnesu Bašiću.


"Što se tiče rijeke Bosne nije bilo izlijevanja, a trenutni vodostaj iznosi 280 cm, što je za 20 cm manje u odnosu na jučerašnji dan kada je iznosio 300 cm. Stanje u svim općinama koje su pogođene poplavama se normalizira, a ekipe civilne zaštite su na terenu", kazao je Aličić.


U MZ Kalošević, općina Tešanj, sinoć je došlo do probijanja nasipa uslijed čega je poplavljena veća površina poljoprivrednog zemljišta i oko 20 objekata. Jedinice civilne zaštite su čamcima evakuirali pet mještana i nekoliko životinja. Izbivanjem Usore u MZ Kraševo poplavljen je jedan stambeni objekt i evakuirana jedna tročlana obitelj. Jutros oko 5.00 sati pušten je u promet magistralnim putem M-4 Doboj-Teslić, kao i preko mosta na rijeci Usori u MZ Kalošević, koji je bio zatvoren zbog opasnosti od visokih voda. Visok vodostaj rijeke Usore je ugrozio i most na zaobilaznici u Jelahu, zbog čega je most zatvoren, a promet je privremeno pušten preko novoizgrađenog mosta.


Prema posljednjim informacijama s terena, vodostaj Usore na području općine Tešanj je u znatnom opadanju, a voda se povukla u korito i na ugroženom području u Kaloševiću. Rijeka Bosna tijekom protekla 24 sata nije prijetila izbivanjem. Do porasta vodostaja rijeke Radušice tijekom jutra došlo je na području MZ Rosulje i ima tendenciju porasta. Stanje vodostaja u ostalim mjesnim zajednicama je zadovoljavajuće.


U općini Maglaj u odnosu na jučerašnji dan stanje se normalizira. Magistralni put M17, regionalni put Maglaj-Zavidovići kao i lokalni putni pravci su prohodni, a put ispod Gradskog mosta za Zavidoviće je u funkciji. Uposlenici CZ-e tijekom cijele noći imali dežurstvo, te obilazak i kontrolu nivoa rijeke Bosne i njenih pritoka. U odnosu na jučerašnji dan sve rijeke su se povukle u svoja korita i za sada ne prijete izlijevanjem.


Stanje se normalizira i na području općine Žepče. Najviše štete pretrpjeli su privredni subjekti, kao i putna infrastruktura u mjestima Ljubatovići, Brankovići, Bistrica. U mjestu Lovnica aktivirano je klizište gdje je ugrožen jedan stambeni objekt. Privredni subjekti koji su pretrpjeli štetu su "Budo export", "Klas Pervan", "Kalifornija", "Enigma", "Pekara Tomas" i drugi uzevši u obzir da je komisija još uvijek na terenu i vrši procjenu šteta. Također veliki broj stambenih objekata je poplavljen. Nakon izlijevanja rijeka Liješnica se povukla u svoje korito.
Na području općine Doboj-jug je proglašeno stanje prirodne nesreće poplava. U toku jučerašnjeg dana došlo je do izlijevanja rijeke Usore, koja je ugrozila više privrednih i stambenih objekata koji se nalaza u blizini ove rijeke. Još nema zvaničnih podakta o broju ugroženih objekata, s obzirom na to da su u toku obilasci terena. Rijeka Usora je trenutno u koritu i u odnosu na jučerašnji dan povukla se za dva metra.


U općini Zavidovići u odnosu na jučerašnji dan stanje se također normalizira. Vodostaj svih rijeka je od jutros oko 02,00 sata u blagom opadanju. Tijekom poslijepodnevnih i noćnih sati pristupilo se uklanjanu nanosa s regionalnih i lokalnih cesta, kao i čišćenja i odčepljivanja odvoda na gradskim lokacijama. Na više lokalnih puteva došlo je do nanošenja nanosa otpada granja, šljunka, naročito prema Lovnici i Paravcima, kao i na više lokacija prema Sinanovićima (tijekom noći došlo i do prekida komunikacije na "Šestom kilometru" uz rijeku Gostović). Stanje je za sada zadovoljavajuće. Regionalni putni pravci prema Žepču, Maglaju i Olovu su prohodni, međutim promet se odvija usporeno uslijed ostataka nanosa na prometnica i slijevanja oborinskih voda i potoka, kaže se u priopćenju Press službe ZDK.