Institut za zdravlje i sigurnost hrane već nekoliko godina obilježava Europske dane borbe protiv melanoma. Moto ovogodišnje kampanje je "Borba protiv raka kože počinje brigom za zdravlje kože ". Borba protiv raka kože počinje u našoj svijesti spoznajom da rizik postoji.


I ove godine u suradnji s Kantonalnom bolnicom Zenica organiziramo besplatni pregled – skrining (screening) – na melanom kože.
Na besplatni preventivni pregled – skrining na melanom kože mogu se prijaviti samo osobe starije od 18 godina putem telefona 032/448-045, u periodu od 10 do 14 sati, do popune planiranog broja prijava.

Biće zaprimljen samo broj prijava, koji je u skladu s dinamikom pregledanja u planiranim danima za preglede.

Pregledi će biti obavljeni tijekom predstojećeg vikenda, u subotu 18. i nedjelju 19. svibnja u prostorima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, ulica Fra Ivana Jukića 2, (zgrada Poliklinika, kod stadiona Bilino polje, 3 sprat).

Pozivamo građane Zenice, ali i drugih općina ZDK koji su u prilici da se prijave i obave besplatni preventivni pregled. Svi prijavljeni će i dodatno imati priliku da razgovaraju i posavjetuju se s dermatologom.

POTREBNO JE ZNATI:

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu melanoma.Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti, iako se posljednjih godina bilježi značajan porast novooboljelih i u mlađoj životnoj dobi.

Izloženost kože ultraljubičastom zračenju (UV zračenju) smatra se glavnim faktorom rizika za razvoj gotovo svih zloćudnih tumora kože, naročito melanoma. Izrazito visok rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu zadobile opekotine od sunca, te osobe koje povremeno intenzivno izlažu kožu UV zrakama (tijekom treniranja na otvorenom, tijekom godišnjeg odmora i sl..).

Kaže se da „koža pamti“, odnosno oštećenja koja UV zrake uzrokuju u stanicama kože tijekom godina se nakupljaju i u određenom trenutku dovode do nastanka zloćudne promjene.

U naročito rizičnu skupinu pripadaju i osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe kod kojih je član obitelji imao melanom ili neki drugi zloćudni tumor kože, te osobe s velikim brojem madeža.

Cilj ove kampanje jeste edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja, te važnosti samopregleda madeža, kaže se u informaciji iz Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica