Subota, Prosinac 14, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Ceste FBIH ulažu dodatna sredstva kako bi se ubrzala rekonstrukcija tunela Vranduk

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Problem odvijanja prometa na dionici magistralnog puta M17 Zenica-Nemila, zbog rekonstrukcije tunela i dva mosta u Vranduku, bila je tema sastanka u Uredu premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirze Ganića, kojem su, pored kantonalnog ministra prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Arnela Isaka i predstavnika Kantonalne direkcije za ceste ZDK, prisustvovali predstavnici JP Ceste FBiH, Grada Zenice i mjesnih zajednica koje gravitiraju ovom području.


Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić najavio je kako će ovo poduzeće investirati dodatnih oko 700.000 KM kako bi izvođač radova uveo nove tehnologije, a rok izvođenja radova smanjio s 18 na 16 mjeseci. Pravdić je podsjetio da su radovi započeti u septembru prošle godine, nakon čega je saobraćaj preusmjeren regionalnom cestom Nemila-Zenica, ali se zbog činjenice da ta regionalna cesta nije mogla izdržati promet, nakon mjesec i po pristupilo naizmjeničnom saobraćaju kroz tunele.


"Premijera smo upoznali da ćemo u dogovoru s izvođačem radova skratiti rokove. Planiramo da se radovi završe uožujki iduće godine. Planiramo uložiti dodatna sredstva kako bi izvođač prilagodio tehnologiju i izbjegao potpune obustave prometa , što je bilo predviđeno na četiri mjeseca, jer bi to totalno uništilo regionalnu cestu i ljudima koji žive pored te ceste stvorilo dodatne probleme", kazao je Pravdić, dodajući da će se od rujna promet tijekom dana puštati u oba smjera, a samo u večernjim satima, od 22.00 sata do ujutro, odvijat će se naizmjenično.


Nakon hitne sanacije udarnih rupa, regionalnom cestom ovog ljeta će moći prometovati samo manja vozila, dok će se teški promet i dalje odvijati magistralnim putem M17 i kroz tunele.
Premijer Mirza Ganić, na čiju inicijativu je održan sastanak, smatra da je sastanak bio uspješan, posebno zato što su prisustvovali i predstavnici mjesnih zajednica kroz koje prolazi zaobilaznica, te što su svi shvatili ozbiljnost problema. JP Ceste FBiH koje su rekonstrukciju tunela Vranduk ulažu 16,7 milijuna KM, obavezale su se da će sanirati prometnicu kojom će biti usmjeren saobraćaj tijekom ljeta.


"Važno je kad se završi projekt da se regionalni put potpuno sanira, kako bi nakon ove čitave patnje stanovnicima naselja kroz koja prolazi zaobilaznica ostao lijep i uređen put. Postoji potreba za boljom koordinacijom između svih nivoa koji su uključeni u rekonstrukciju i održavanje puteva, kao i mjesnih zajednica. Čim se poboljša koordinacija imamo veći nivo razumijevanja, a kada imamo veći nivo razumijevanja onda možemo doći i do odgovarajućih rješenja", kazao je Ganić, kaže se u priopćenju Press službe ZDK.